#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Gıdanın Sürdürülebilir Geleceği İçin Bir Arada!

açık radyo açık kalmalı

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) öncülüğünde düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı’nda gıdanın sürdürülebilir geleceği için göçün önlenmesi ve kırsalda istihdamın desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Sürdürülebilirlik Akademisi ve Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası’nın (TÜGİS) öncülüğünde bu yıl üçüncü kez düzenlenen Sürdürülebilir Gıda Konferansı, gıda sektörünün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Fairmont Quasar Oteli’nde düzenlenen konferansta, gıdanın sürdürülebilir geleceği için göçün önlenmesi ve kırsalda istihdamın desteklenmesi gerektiği vurgulandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) katkılarıyla gerçekleştirilen konferans, sürdürülebilir gıdanın geleceğinin konuşulduğu uluslararası bir platforma dönüştü. Sürdürülebilirlik Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Sungur Bursa, konferansın açılış konuşmasında, araştırmacıların 7 milyar insanın tüm değerli kaynakları tüketeceği günü tespit etmek için çalışmalar yaptığını belirterek, “20 yıl önce bu tarih Eylül ayının sonlarına denk gelirken, bu yıl 2 Ağustos oldu. Bu, ‘kara gün’ olarak tarihe geçti. Biz 2 Ağustos’tan bu yana krediden yiyoruz ve bu krediyi bizim yerimize kimse ödemeyecek! Ana sermayemiz hızla tükeniyor. Örneğin; dünyadaki gıda atıklarını yarıya indirirsek bu tarih bir hafta ileriye kaydırılabilir. Bu da bize kaynakları sürdürülebilir şekilde kullanmamız gerektiğini gösteriyor” şeklinde konuştu.

Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) Başkanı Necdet Buzbaş da, konuşmasında, son 10 yıldır savaşlar, göçler, doğal afetler nedeniyle açlığın tedricen artışa geçtiğini, bugün 7,5 milyar insan için gıda güvenliğinin tartışılmasının zamanı geldiğini söyledi. Türkiye’nin kırsal nüfusu artan ülkeler arasında dokuzuncu sırada yer aldığını kaydeden Buzbaş, genç nüfusun tarıma yönlendirilmesi konusunun önemle tartışılması gerektiğini dile getirdi.

Atık ve Kayıpları Azaltmak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Dr. Nevzat Birişik, Türkiye’de gıda fiyatlarının yüksekliğinin sürekli tartışıldığını belirtirken “Pahalı olan bir şey değerli olur. Değerli olan da çöpe atılmaz” diyerek dünyada 1 milyara yakın insanın açlık çekmesinin nedeninin üretimin azlığı olmadığını, bugün tüm dünyada üretilen 4,5 milyar ton gıdanın 12 milyar nüfusu besleyebileceğini, bunun için de gıda atık ve kayıplarının azaltılması gerektiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Tem- silci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, sürdürülebilir kırsal kalkınmanın, iklim değişikliğine uyum ve dayanıklı kırsal geçim kaynaklarına yatırımın mevcut göç sorununa karşı küresel cevabın önemli bir parçası olduğunu vurgulayarak Suriye krizi nedeniyle Türkiye’ye göç edenlerin tarım sektöründe istihdam edilebilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak proje yürüttüklerini söyledi.

Food&Drink Europe’un Genel Müdürü Mella Frewen da gıda sektörünün hangi yolu izleyeceğinde kişiselleştirilmiş beslenme alışkanlıklarının belirleyici olacağını ifade ederken Ülker CEO’su Mehmet Tütüncü, gıda alanında tüm paydaşlar için değer yaratacak bir iş modelinin benimsenmesi, teknoloji ve dijital dönüşümün tarım sektörüne de yansıtılması gerektiğini vurguladı.

Keyfiyet Değil Zorunluluk
Cargill Gıda Ortadoğu, Türkiye ve Kuzey Afrika Yönetim Kurulu Başkanı Murat Tarakçıoğlu, sürdürülebilirliğin keyfiyet değil zorunluluk olduğunu ve her firmanın sürdürülebilirliği iş modeli olarak görmesi gerektiğini belirtti. Ülker Türkiye Başkanı Mete Buyurgan ise “Bir ülkede gıda ve tarım sektörü ne kadar güçlüyse sanayi de o kadar güçlü oluyor” diye konuştu.

Reis Gıda kurucusu Mehmet Reis, gıda alanında bugün yaşanan sorunun çözümünün adaletli paylaşımdan geçtiğini belirtirken Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş tarım sektöründe sanayi ile entegre olmuş, sanayinin dijitalizasyonu ve bilgi birikimini aktardığı bir yapının tesis edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Unilever Türkiye İçecek, Dondurma ve Gıda Başkan Yardımcısı Mustafa Seçkin, sürdürülebilirliğin sadece devletlerin değil toplumların da sorumluluğunda bir konu olduğunu dile getirerek, şirket olarak “çevreye saygı, kırsal kesimdeki işçilerin geçim kaynaklarının iyileşmesi ve sosyal refahın artması, atık” başlıklarında ilerlemeye odaklandıklarını vurguladı. Metro Toptancı Market Gıda Kategori Müdürü Birol Uluşan ise, Coğrafi İşaretli Ürünler Projesi ile kaybolmaya yüz tutan onlarca ürüne değer kazandırdıklarını söyledi ve Türkiye’nin önde gelen 50 şef ve işletmecisiyle 100 noktada başlatılan Metro Gıda Hareketi hakkında bilgi verdi.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı