Türkiye’nin güneş enerjisi alanında yaptığı yatırımlar hız kazanırken, buna bağlı olarak birçok Türkiyeli firma adını dünyanın birçok yerinde duyurmaya başladı. Solimpeks de bu firmalardan biri. 80’den fazla ülkeye güneş enerjisi ürünleri ihraç eden firmanın Genel Müdürü Gazi Çelebi ile güneş sektöründe önümüzdeki dönemde firma olarak neler beklediklerini ve yeni projelerini konuştuk.
YAZI: Bulut BAGATIR
Türkiye güneş elektriği alanında geçtiğimiz yıl hızlı bir büyüme yaşadı. Sonra da hızlı bir duraklama dönemine geçildi. Güneş enerjisi sektörünü önümüzdeki dönemde neler bekliyor sizce? Solimpeks olarak sizin planlarınız neler?
Önümüzdeki dönemde devlet teşviki daha kapsamlı hale getirilir, kalite ve verimlilik anlamında kriterler daha net çizgilerle belirlenirse pazardaki büyümenin devam edeceğine inanıyoruz. Solimpeks olarak kaliteli ve yüksek verimli ürünlerin yanı sıra sektörde ciddi bir tecrübeye sahibiz. Bu nedenle hem Türkiye’de hem de yurtdışında ürünlerimize olan talep giderek artıyor. Bu çerçevede sürekli yeni yatırımlar yapıyoruz. Mesela yeni satın aldığımız lazer makinesi ile üretim kapasitemizi önemli oranda artırdık. 2018 yılı itibarıyla ısı pompası üretimine başladık ve bu alanda da üretime yönelik yatırımlar gerçekleştirdik. Ayrıca gelen talepler sonucunda emaye tank olarak bilinen bir ürün grubunun da üretimine başladık. Güneş enerjisi sektörü devlet teşviklerine göre değişkenlik gösterir. Son mevzuata göre bir duraklama olsa bile yeni bir düzenlemeyle yükselişinin devam edeceğini düşünüyoruz.
Sektörün önemli bir oyuncusu olarak özellikle mevzuatlar bağlamında devletten beklentileriniz var mı?
Geçtiğimiz dönemde güneş enerjisinden elektrik üretimine dayalı santrallar için Türkiye genelinde 600 MW’lık lisans verildi. Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) tarafından verilen bilgiye göre şu anda lisanslı ve lisanssız santralların toplam kurulu gücü 4.590 MW oldu. 2018 yılının başında çatısına güneş santralı kurmak isteyenlere de ciddi kolaylıklar sağlandı. Ancak KDV muafiyeti, proje ve kabul süreçlerinin kolaylaştırılması gibi birçok konuda değişiklik gerekiyor. Ayrıca öz tüketim modeli için yıllık mahsuplaşma, mini yenilenebilir enerji kaynak alanlarına kapasite oluşturulması gibi modellere yönelik de çalışmalar yapılması şart.
80’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz. Son zamanlarda ise ambargolar üzerinden ticaret savaşları adı verilen yeni bir dönemden bahsediliyor. Siz bu konuda bir önlem aldınız mı veya alacak mısınız?
Herhangi bir ülke ya da bölgeye angaje çalışmıyoruz. Altı kıtada hem güney yarımkürede hem kuzey yarımkürede pazar larımız var. Güneş enerjisi sektörü zaten teşviklerle, yani devlet politikaları ile yürüyen bir sektör ve dalgalanmalara bu sebeple alışığız. İhracat yaptığımız yaklaşık 80 ülkenin en az 20’si değişkendir. Dolayısıyla bir ülkeye ambargo uygulanması ya da o ülkenin anti-damping uygulaması ile teşviklerin kaldırılması ve pazarın durması bizim için aynı şey ve bu tür durumlar bizim genel işleyişimizi etkilemez. Bir ülke giderse bir başka pazar ve ülke ile yolumuza devam ederiz.
Solimpeks olarak son dönemde pasif ev projelerine yoğunlaştığınızı görüyoruz. Sizi böyle bir yatırım yapmaya iten nedenler neler?
Gelecekte önümüze çıkacak en büyük sorunlardan biri enerji olacak. Bu çerçevede elimizde çok önemli, kıymetli bir enerji kaynağı olan güneş var. Güneş enerjisinden faydalanmak elbette önemli ama bu enerjiyi verimli olarak üretmek ve kullanmak da son derece mühim. Pasif, bir diğer adıyla sıfır enerji evlerine odaklanmamızın en önemli nedenleri arasında bu bilinci oluşturmak, enerjide sürdürülebilirlik sağlamak ve gelecek nesillere sağlıklı bir çevre bırakabilmek yatıyor. Sadece evlerde değil doğru tasarlanmış tüm binalarda pasif enerji yaratmak mümkün. Bunun örnekleri dünyada ve Türkiye’de hızla artıyor. Biz de 2016 yılında Mardin’de 130 dairelik bir siteyi pasif enerjiyle buluşturduk. Kat malikleri bugün bu sitede kışın sadece 50 TL aidat ile hiçbir enerji masrafı oluşturmadan yaşıyor. Pasif ev uygulamalarımızda dünyanın en verimli panelini kullanıyoruz ki uzun yıllar boyu verimli bir üretim sağlasın.