#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Temiz Suya “Eriştiren” 3 İnovasyon

açık radyo açık kalmalı

Suya erişim kamu sağlığının temelini oluşturuyor. Ancak dünyada 844 milyon insan bundan yoksun. Bir yandan da iklim değişikliği nedeniyle mevcut su kaynaklarının kaybolması, kirlilik nedeniyle kullanılamaz hale gelmesi söz konusu. Bu durumu tersine çevirmek için dünyanın dört bir yanında çalışmalar yürütülürken, son aylarda dikkat çeken üç inovatif çözüm sudaki mikro plastikleri ayrıştırmaya, güneş enerjisi kullanarak temiz su elde etmeye odaklanıyor.

Güneş paneli teknolojilerindeki son gelişmeler sayesin­de güneş ışığından aynı anda hem elektrik üreten hem de suyu arıtan bir cihaz geliştirildi. Teknolojinin yaratıcıları, bu inovasyonun dünyanın belli bölgelerinin karşı karşıya oldu­ğu iki ciddi soruna çözüm getirdiğini söylüyor. Suudi Ara­bistan’daki Kral Abdullah Bilim Üniversitesi’nde teknolojiyi geliştiren ekipten Prof. Peng Wang, henüz erken aşamada olduklarını söyleyerek, halihazırda geliştirdikleri cihazın 10 cm2 boyutunda olduğunu ancak teknolojinin çalıştığını ve 1 m2 boyutunda ticari fotovoltaik panel geliştirmeyi hedefle­diklerini belirtiyor. Yapılan çalışmalar, cihazın deniz suyu ile kurşun, bakır, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi ağır me­tallerle kirlenmiş suyu temizliyor. Toplanan su Dünya Sağlık Örgütü’nün içme suyu için güvenli kabul ettiği sınırlarda.

Mikro Plastikler Tüm Canlıları Tehdit Ediyor

İrlandalı Fionn Ferreira, her yıl 13-18 yaşındaki öğrencilerin yarıştığı Google Bilim Fuarı’nın bu yılki kazananı oldu. 18 ya­şındaki Ferreira, sudan mikro plastikleri ayrıştırdığı projesiy­le bu ödüle layık görüldü. Mikro plastikler genellikle sabun­larda, duş jellerinde, peeling ürünlerinde, diş macunları ve aşındırıcı temizlik malzemelerinde bulunuyor. Suya karışan bu mikro plastikler balıklar ve diğer canlılar tarafından yan­lışlıkla yeniyor ve besin zincirine girmiş oluyor. Ferreira’nın buluşu, yağ ve manyetit tozundan yapılan ferro sıvılar ve mık­natıslar kullanarak mikro plastikleri sudan çekme üzerine ku­rulu. Yapılan 1000 testte %87 oranında mikro plastik sudan ayrıştırılmış.

Güneş Enerjisi ile Arıtma

Dünyada 844 milyon insanın temiz sıya erişimi yok, bu se­beple de her dakika bir bebek hayatını kaybediyor. Su kıtlığı sorununu hafifletmenin iki yolu bulunuyor: Deniz suyunu tuzdan arındırmak ve atıksu geridönüşümü. Ancak gelenek­sek teknolojiler çok enerji harcıyor ve fosil yakıt kullanımına dayanıyor. Su arıtma, dünyadaki enerji arzının %3’ünü tüke­tiyor. Avustralya’daki Monash Üniversitesi’nden bilim insan­ları ise fototermal materyaller ile güneş enerjisini kullanarak binlerce topluluğa temiz, içilebilir su sağlayabilecek bir yön­tem geliştirdi. Teknoloji sayesinde tuzlu sudan %100’e yakın oranda tuz ayrıştırılabiliyor.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı