Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Hindistan’ı fosil yakıtlara verilen desteği sona erdirmeye çağırırken kömür sektörünün görünümüyle ilgili en sert eleştirilerini sundu. Hem BM Genel Sekreteri António Guterres’in söylemleri hem de Hindistan’ın önde gelen şirketlerinin CEO’larının, Başbakan Narenda Modi’nin, Covid-19 krizinden sonra temiz enerji ve elektrikli araçlara yatırımları giderek daha fazla odaklaması için bir araya gelmesi, kömüre verdiği sürekli destek nedeniyle Hindistan hükümeti üzerindeki baskı artıyor.
Haber: Michael Holder
Çeviri: S. Sena Akkoç
Hindistan, Çin ve ABD’den sonra dünyanın en büyük üçüncü sera gazı üreticisi olmakla birlikte en büyük kömür üreticileri ve tüketicilerinden biri. Haziran ayında açıklanan Covid-19 ekonomik iyileşme paketinin bir parçası olarak Modi hükümeti, 41 kömür madeni daha açma hedeflerini açıkladı.
Ancak daha sonra yaptığı bir konuşmada Guterres, Hindistan’ın fosil yakıtlara verilen desteği azaltmada ve yenilenebilir enerjilere yatırımları daha da artırmada “çok önemli bir rol oynaması gerektiğini” vurguladı ve fosil yakıtların sağlığı ve çevreyi olumsuz etkilemesinin yanı sıra “insani bir felaketi ve kötü bir ekonomiyi” temsil ettiğini de sözlerine ekledi.
Guterres, küresel kömür sektörünün görünümüyle ilgili şimdiye kadarki en keskin eleştirel yorumlarında, Hindistan’ın kömür santrallerinin bu yıl sonunda %50’sinin ve 2025’e kadar %85’inin giderek daha temiz ve ucuz enerji biçimlerine yönelen piyasalarda rekabet edemeyeceğine işaret etti ve “Dünyanın en büyük yatırımcılarının kömürü terk etmesinin nedeni şu: Kömür işi bitiyor” dedi.
Guterres, “Yenilenebilir enerjinin büyümesi ve kömür kullanımının da aşamalı olarak kaldırılması gerekiyor. Bugün temiz enerji ve iklim eyleminde cesur bir liderliğin zamanı. Hindistan’ı, ihtiyacımız olan iddialı liderliğin başında olmaya çağırıyorum” dedi.
Hindistan’da 64 milyon insanın hala elektriğe erişimi yok. Ancak Guterres, düşen maliyetlerin ve istihdam yaratmanın faydalarının altını çizerek, yenilenebilir enerjilerin – özellikle güneş enerjisinin – enerjiye erişim ve yoksulluğun azaltılması gibi zorlukları çözmek için bir yol sunduğunu savundu.
Guterres, “Temiz enerji ve enerjiye erişim açığını kapatmak iyi bir iş; büyüme ve refah için de bir bilet. Yine de burada Hindistan’da fosil yakıta yapılan maddi destek, temiz enerji desteklerinden yedi kat daha fazla. Dünyanın pek çok yerinde fosil yakıtlara verilen desteğin devam etmesi son derece rahatsız edici” dedi.
Bununla birlikte Guterres, G20 ülkelerinin fosil yakıtlara temiz enerjiden iki kat daha fazla Covid-19 kurtarma parasının harcandığını gösteren araştırmalarla ilgili artan endişelerini vurgulayarak, tüm hükümetlerin iklim çabalarını hızlandırması için taleplerini de genişleterek bunun “yalnızca daha fazla ekonomik daralmaya ve olumsuz sağlığa yol açacağını” söyledi.
Hindistan, son aylarda temiz enerji hedeflerini artırdı. Geçen ay Hindistan’ın Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bakanı RK Singh, Hindistan’ın elektriğinin yaklaşık %60’ının 2030’a kadar yenilenebilir kaynaklardan gelmesini beklediğini söyledi ve ülke, on yılın sonunda temiz enerji kapasitesini 500GW’a çıkarmayı hedefledi.
Hindistan, giderek artan değişken hava olayları ve yıllık muson mevsimindeki değişiklikler gibi iklim değişikliğinden kaynaklanan ciddi tehditlerle karşı karşıya. Hindistan Merkez Bankası (RBI), yıllık ekonomik görünümünü açıklayarak ülkenin, iklim değişikliğinin neden olduğu finansal riskleri yönetmek için acil bir plana ihtiyacı olduğu uyarısında bulundu.
BM şefinin yorumlarının yanında Hindistan’ın önde gelen şirketlerinden 20’den fazla CEO da işletmeleri yeşil üretime, yenilenebilir enerjiye, yeşil hidrojene ve elektrikli araçlara yatırım yaparak pandemi sonrası yeşil bir iyileşmeye öncelik vermeye çağıran bir açık mektup imzaladı.
Yeşil bir STK olan We Mean Business Coalition ve bir düşünce kuruluşu olan TERI’nin öncülüğünü yaptığı mektupta Amplus Energy, Dalmia Cement, Delhi Uluslararası Havaalanı, Flipkart Hindistan, Tata Steel ve Tata Chemicals gibi önde gelen firmaların imzacıları yer alıyor.
We Mean Business Coalition CEO’su Dr. Maria Mendiluce, “Bu açıklama sayesinde, Hindistan’daki büyük şirketler Covid-19’dan sonra daha iyi bir yapı inşa etmenin ekonomik ve sosyal zorunluluğunu açıklığa kavuşturuyorlar. Yeşil büyümeyi teşvik edebilecek hükümet politikalarının yanı sıra, şirketlerin iddialı iklim eylemi rekabeti artıracak, iş yaratacak, sağlıklı toplulukları destekleyecek ve uzun vadeli dayanıklı ekonomik büyümeye giden yolu sağlayacak” dedi.
Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.