BM Genel Kurulu, 1995 yılında yapılan ve Pekin Deklarasyonu ve Cinsiyet Eşitliği Eylem Platformunun kurulduğu Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın 25. yıldönümünü anmak için liderlerin katıldığı bir toplantı düzenledi.
BM Genel Kurulu, 1995 yılında düzenlenen Pekin Deklarasyonu ve cinsiyet eşitliğine ilişkin Eylem Platformu’nun kurulduğu Dördüncü Dünya Kadın Konferansı’nın 25. yıldönümünü anmak için üst düzey bir toplantı düzenledi. Önceden kaydedilmiş görüntülerle konuşma yapan 100’den fazla lider arasında, Gürcistan Başkanı Salome Zourabichvili, geçtiğimiz günlerde vefat eden ABD Yüksek Mahkemesi eski yargıcı Ruth Bader Ginsburg’un “en tutkulu kadın hakları savunucularından biri” olarak bıraktığı önemli mirası vurguladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise, Pekin Deklarasyonu’nun 2020’de “kabul edilme şansı olmayacağını” söyledi ve kadın hakları konusundaki ilerlemenin tersine döndüğüne ve kadınların bedenleri hakkında karar verme ve kürtaj haklarının birçok ülke ve bölgede reddedildiğine işaret etti. 1995 konferansının ev sahibi ülke olarak, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, COVID-19 salgınının kadınlar, özellikle ön saflarda çalışanlar üzerindeki etkilerinin azaltılması çağrısında bulundu. Kadın haklarının ve çıkarlarının sürdürülebilir kalkınmanın merkezinde olduğunun altını çizen Jinping, önümüzdeki beş yıl içinde BM Kadın Örgütü’ne (UN Women) 5 milyon dolarlık fon taahhüdünde bulunduklarını açıkladı.
BM Genel Sekreteri António Guterres ise, liderlik pozisyonlarında kadınların eşit temsil edilmesinin önemini vurguladı ve “Hükümetlerde, yönetim kurulu odalarında, iklim müzakerelerinde ve barış masasında; insanların yaşamlarını etkileyen kararların alındığı her yerde” kadınların olması gerektiğini dile getirdi. 1995 yılından bu yana, anne ölümlerinde yaklaşık %40 düşüş ve tarihte hiç olmadığı kadar çok sayıda kız çocuğunun okula gitmesi dahil olmak üzere önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirten Guterres, bununla birlikte, kadınların ortalama olarak erkeklerin yasal haklarının sadece %75’ine sahip olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.
Toplantı, cinsiyet eşitliğini ilerletmek için nesiller arası ve gençlik katılımına odaklanan BM Kadın Örgütü tarafından yürütülen Generation Equality (Kuşak Eşitliği) kampanyası bağlamında gerçekleşti. 1 Ekim’de, gençlerin liderliğini ve yaklaşan Kuşak Eşitliği Forumu’na katılımını kolaylaştırmak için kurulan Generation Equality Youth Task Force (Kuşak Eşitliği Gençlik Gücü) üyeliğine 11 genç lider eklediğini duyurdu. Kuşak Eşitliği Forumu’nda, BM Kadın Örgütü tarafından 2021’de Meksika ve Fransa hükümetlerinin ev sahipliğinde, sivil toplum merkezli, toplumsal cinsiyet eşitliği küresel toplantıları düzenlenecek. Forum, toplumsal cinsiyet eşitliğine doğru hızlı ve geri döndürülemez ilerleme başarmak için bir dizi somut, iddialı ve dönüştürücü eylem başlatacak.
Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.