#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

İzmir Kalkınma Ajansı’nın Yeni Projesi: BEST of Energy

açık radyo açık kalmalı

İzmir Kalkınma Ajansı, BEST for Energy Projesi ile temiz enerji kümelenme çalışmalarını hızlandırarak İzmir ve çevresi üretim ve hizmet merkezi yapmayı planlıyor. Şirketler için kümelenme ve rekabet kapasitesi geliştirme imkanları, çocuklar için enerji atölyeleri, üniversiteler için üniversite-sanayi işbirliği projeleri arasında yer alıyor ve 25 milyar dolarlık ekipman pazarı potansiyeli olacağı ifade ediliyor.

İzmir Kalkınma Ajansı tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığında yürütülen BEST for Energy Projesi’nin Açılış Etkinliği 9 Aralık 2020 tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen BEST for Energy (Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi Projesi) Projesi, İzmir’in temiz enerji ve temiz teknolojiler alanında bir üretim merkezine dönüşümünü amaçlıyor. Etkinlik kapsamında Türkiye’de Temiz Enerji Teknolojileri başlıklı bir panel ve gençlere yönelik bir bilgi yarışması da yer aldı.

Özel sektör, kamu kurum temsilcileri ve akademisyenlerin yanında, özellikle genç öğrencilerin de yoğun ilgi gösterdiği etkinliğin açılış konuşmalarında konuşan İzmir Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mehmet Yavuz; İzmir’in temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda mukayeseli bir üstünlüğü olduğunu ve BEST for Energy Projesi’nin İzmir’in bu avantajını değerlendirmek için önemli olduğunu belirtti. Yavuz, projenin İZKA’nın gelecek dönemdeki mali destekleri açısından genel bir çerçeveyi ortaya koyacağını sözlerine ekledi.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever ise açılış konuşmasında, sadece enerji kaynağının değil enerjiyi üreten ekipmanların da yerli olması gerektiğine dikkat çekerek, ENSİA olarak bu konuya odaklandıklarını belirtti. Vatansever; temiz kaynaklardan enerji üretirken kullanılan yüksek teknolojili enerji ekipmanlarının ülkemizde üretilebildiğini ve bu alanda önümüzdeki süreçte 25 milyar dolarlık ekipman pazarı potansiyeli olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarında konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar; Türkiye’nin, İzmir ve çevresinde yer alan tesisler sayesinde rüzgar türbini ekipman üretiminde Avrupa’da ilk 5’te yer aldığını belirtirken; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mustafa Varank’ın İzmir için gündeme getirdiği, Rüzgar Enerjisi Sektörü için Çandarlı Limanı bağlantılı bir Özel Endüstri Bölgesi kurma önerisinin, Türkiye’nin ve İzmir’in bu başarısını taçlandıracak bir proje olduğunu söyledi. Yorgancılar, EBSO olarak bu projenin hayata geçmesi için ellerinden gelen katkıyı sağlayacaklarını sözlerine ekledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, AB Mali Programlar Dairesi Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya, Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında bugüne kadar desteklenen projeler hakkında kısa bir bilgi vererek IPA-2 kapsamında Ar-Ge, inovasyon ağırlıklı projeleri desteklediklerini belirtti. Sağkaya, “akıllı kalkınma” çözümlerinin değerine ve bu noktada BEST For Energy Projesi’nin önemine vurgu yaptı. Küresel ısınma etkilerini minimize edecek projelerin değerinden ve yerli üretim, katma değer, istihdam önceliklerinden söz eden Sağkaya, 2023 hedefleri kapsamında da Projenin tamamlayıcı ve önemli bir adım olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkanı Angel Gutierrez Hidalgo, BEST for Energy projesinin Türkiye için enerji güvenliği çerçevesinde çok önemli bir proje olduğuna işaret ederek, yeni iş fırsatları yaratacağını vurguladı. Hidalgo, son olarak Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat sürecine değinerek, projenin bu sürece de katkı sağlayacağına dikkat çekti.

Türkiye’de Temiz Enerji Teknolojileri Üretimi Paneli

BEST for Energy Projesi Açılış Etkinliği’nde gerçekleşen Türkiye’de Temiz Enerji Teknolojileri Üretimi Paneli’nin moderatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Danışmanı ve Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Oğuz Can yaparken; panelde rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal enerji sektörlerinde yerli teknoloji üretimi masaya yatırıldı. Panele Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı Güray Erol, Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu (GÜNDER), Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, Biyogaz Yatırımlarını Geliştirme Derneği (BİYOGAZDER) Yönetim Kurulu Başkanı Altan Denizsel ve Jeotermal Elektrik Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Şentürk konuşmacı olarak katıldı. Panelde, sektör temsilcileri sektördeki gelişmeleri, sorun ve çözüm önerilerini ve gelecek fırsatlarını tartıştılar.

Çevrimiçi etkinlikte, İZKA Proje Koordinatörü Hülya Ulusoy Sungur ile ENSİA Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Aksüyek’in katıldığı ve moderatörlüğünü Proje Kilit Uzmanı Ekin Taşkın’ın yaptığı BEST For Energy Projesi Tanıtım Oturumu da gerçekleştirildi.

Proje tanıtım oturumunun da gerçekleştirildiği etkinlik sonunda düzenlenen bilgi yarışmasında dereceye giren 3 öğrenciye ise rüzgar türbini maketi hediye edildi.


BEST For Energy Projesi Hakkında

BEST For Energy (Enerji’de Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi – Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy) Projesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Türkiye ve Avrupa Birliği eş-finansmanı ile desteklenen, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ve Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla yürütülen bir projedir.

Proje, kümelenme yaklaşımını temel alarak; İzmir ve çevresinde sektörel dönüşüm ile temiz enerji ekipmanları ve çevre teknolojilerinin üretiminin ve bölgedeki yeşil işlerin ve katma değerin artırılmasını, İzmir’in temiz enerji teknolojileri üretim merkezine dönüşümünü amaçlamaktadır.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı