Bu yıl dördüncü kez düzenlenen ve sonuçları 4 Aralık’ta açıklanan İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programı’nın Pandemi Özel Ödülü “3 Boyutlu Destek” isimli projeye verildi.
Projenin kurucuları Ramazan Subaşı ve İlker Vardarlı, pandeminin ortaya çıkmasıyla bir sosyal girişime dönüşen “3 Boyutlu Destek”le sağlık çalışanlarının sorunlarını çözmek için yola koyulmuşlar: “Tedarik zincirinin kırılması ile ilk acil ihtiyacın koruyucu ekipmanlar olduğunu gördük ve sağlık çalışanlarına 3 boyutlu yazıcılar ile koruyucu ekipmanlar üretmeye başladık”.
Teknolojiyi insanlığın yararına nasıl kullanabiliriz sorusu ile geçen bir süreç yaşıyoruz son zamanlarda. 3 Boyutlu Destek de bunun bir sonucu olarak yola çıkmış oldu.
İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programından nasıl haber oldunuz? Ödül almayı bekliyor muydunuz? Özel kurumların destekleri hakkında ne düşünüyorsunuz?
3 Boyutlu Destek aslında bir girişim olarak yola çıkmadı, toplumsal bir soruna kolektif bir dayanışma ile karşılık vermek için ortaya çıktı. Bu kolektif yapıyı nasıl sürdürebilir hale getirebiliriz sorusuna cevap ararken denk geldik İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödül Programına. Aslında aldığımız ödül bizim için biraz sürpriz oldu, biz İş Birliği kategorisine başvuru yapmıştık. Pandeminin getirdiği özel koşullar nedeni ile bu sene ek olarak Pandemi Özel Ödülü vermeyi kararlaştırmış değerli jüri üyeleri.
Özel kurumların destekleri etki potansiyeli yüksek işlerin ortaya çıkması açısından önemli. Bizim de aslında ödüle başvuru yaparken dayanağımız NEF Vakfı ile yaptığımız işbirliği kapsamında onlardan aldığımız destek oldu.
Bize biraz projenizi anlatır mısınız? Hangi toplumsal sorunu çözmeyi hedeflediniz?
3 Boyutlu Destek, pandeminin ortaya çıkması ile hayat bulan bir sosyal girişim oldu. Mart ayında ile ilk vakanın ortaya çıkması ile “teknolojinin olanaklarını kullanarak bir şey yapabilir miyiz?” sorusunun bir ürünü. O dönemde özellikle İtalya’da virüsün çok hızlı yayılması ve ortaya çıkan krizin “ülkemizde de yaşanabilir mi, yaşanırsa ne yapmak lazım?” düşüncesi ile hareket ediyorduk. Durumu anlamak için sağlık çalışanları ve teknoloji uzmanlarının olduğu bir grup arkadaşımı bir araya getirerek bir toplantı yaptık ilk olarak. Sağlık çalışanlarından özellikle kavramları (ambu, entübe gibi) öğrenmeye ve durumu anlamaya çalışarak neye ihtiyaç olabileceğini analiz etmeye çalışıyorduk. Tedarik zincirinin kırılması ile ilk acil ihtiyacın koruyucu ekipmanlar olduğunu gördük ve sağlık çalışanlarına 3 boyutlu yazıcılar ile koruyucu ekipmanlar üretmeye başladık
Şu anda proje hangi aşamada? Önümüzdeki dönem için neler düşünüyorsunuz?
Biraz önce bahsettiğimiz gibi 3 Boyutlu Destek bir toplumsal soruna çözüm üretmek için ortaya çıkan bir organizasyondu, bu yapıyı sürdürülebilir hale getirmek ve bir sosyal girişim olarak devam etmek için çalışıyoruz. Bu kapsamda ek bir gelir modeli oluşturmak için 3 Boyutlu Destek markası ile filament üretimine başladık. E-ticaret siteleri üzerinden markamız ile filament satışı yapıyoruz.
Uzaktan eğitimin daha çok görünür kıldığı bir sorun ise çocukların bilgisayara, teknolojiye erişim problemi. Bu amaçla 3 Boyutlu Destek ekibi olarak Karton Bilgisayar projesini de hayat geçirdik. Her Çocuğa Bir Bilgisayar hedefi ile çocukların bilgisayara erişimini sağlamaya çalışıyoruz.
Biraz da İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü sahibi olmanın size kattığı değerden bahseder misiniz?
Öncelikle bu ödülü bir temsiliyet noktasında kabul ediyoruz; 3 Boyutlu Destek’in binlerce gönüllüsü ve destekçisi var. Onların emeklerinin bir karşılığı oldu bu. Bu anlamda yaptığımız işin boşa gitmediğini bilmek gönüllü insanların emeklerinin başka bir kurum tarafından da değerli bulunması kıymetli bir şey açıkçası.
Bireysel olarak baktığımızda da hem başvurucu süreci hem de değerlendirme sürecinde temas kurduğumuz insanlar ve içinde girdiğimiz ekosistem çok kıymetli. Bunun şu anda yaptığımız çalışmalara çok fazla katkısının olacağını düşünüyorum.
Projeyi gerçekleştirirken nereden, hangi noktadan hareket ettiniz, esin kaynaklarınız neler? Küresel Kalkınma Hedefleri size bu konuda yardım etti mi?
Çok özel bir anda ortaya çıkan bir girişim olarak temel çıkış noktamızı toplumsal sorunlara duyarlılık olarak görüyoruz. Oradan hareketle pandeminin ülkemizdeki etkilerini nasıl hafifletebiliriz sorusuna cevap ararken özellikle İtalya’ya baktık. Kuzey İtalya’da bir hastanenin solunum cihazının valf adını verdiğimiz parçasına ihtiyaç duyuluyor ve üretici firma ani olarak bu ihtiyacı karşılayamacağını söyleyince hastane yetkilileri bu sorunu 3 boyutlu yazıcı işi yapan bir ekip ile çözüyor ve 50 adet valf üretilerek ilk etapta 10 hastada kullanılıyor. Bu olay bize, Türkiye’de de 3 boyutlu yazıcılar ile bir şeyler yapabilir miyiz acaba sorusunu doğurdu ve ortaya 3 Boyutlu Destek çıktı.
3 Boyutlu Destek tarafında yaptığımız iş aslında 3 numaralı Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ile uyumlu biçimde “Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam”a hizmet ediyor. Karton Bilgisayar tarafında ise 4 numaralı amaç olan “Nitelikli Eğitim” konusunda çalışmalar yapıyoruz.
Son olarak, eklemek ve vurgulamak istedikleriniz var mı?
3 Boyutlu Destek arkasında binlerce gönüllünün olduğu bir ekosistem ve bu çalışmanın gücü de oradan geliyor. Bu anlamda önce tüm gönüllülere ve bize bu çalışmada destek veren NEF Vakfı’na ve Sayın Erden Timur’a teşekkür etmek istiyoruz.
Yaptığımız çalışmanın ödüle layık görülmesi nedeni ile İbrahim Bodur Sosyal Girişim Ödül Programı’nda emeği geçen herkese, Kale Ailesine ve Ashoka Türkiye’ye de teşekkürlerimizi iletiyoruz.