Türkiye’deki gazetecilerin iklim krizi hakkındaki donanımlarını ve üretilen haberlerin niteliğini ve sayısını artırmayı hedefleyen İklim Haberciliği Ağı kuruldu.
Ekosfer’in hayata geçirdiği İklim Haberciliği Ağı, Türkiye’de de etkileri hissedilen iklim krizine gazetecilerin dikkatini çekmeyi ve kamuoyunda bu konudaki farkındalığın artırılmasını amaçlıyor. Bunun için gazetecilerle bir araya gelerek İklim Haberciliği Eğitimleri’ni düzenleyecek.
Altı bölgede eğitimler düzenlenecek
Proje kapsamında Akdeniz, Ege, Marmara, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve İç Anadolu bölgelerinde seçili illerde çalışan gazetecilere yönelik çevrimiçi eğitimler gerçekleştirilecek. İklim krizi hakkında temel bilgilerin ve kaynakların paylaşılacağı ve dünyadan haber örneklerinin anlatılacağı eğitimlerde gazetecilerin yazdığı haberlere iklim perspektifini katması sağlanacak.
Amaç gazetecilerin iklim okuryazarlığını artırmak
Gazeteciler eğitim dışında ücretsiz erişilebilen çevrimiçi kitapçıklarla da desteklenecek. Gazetecilerin iklim okuryazarlığını ve iklim krizi farkındalığını artırmak için kitapçıklar da hazırlandı. İklim terimleri, pratik bilgiler ve iklim krizini haberleştirmeye dair öneriler yer aldığı kitapçıklar, eğitimlere katılan gazetecilerin adreslerine gönderilecek.
İlk eğitim 23 Ocak’ta Akdeniz Bölgesi’nde
Adana, Mersin, Antalya’da çalışan gazetecileri kapsayan ilk çevrimiçi eğitim 23 Ocak 2021 tarihinde saat 11.00 – 14.00 arasında gerçekleştirilecek. Kontenjan uygunluğu durumunda gazetecilik öğrencilerinin başvuruları da kabul edilecek. Eğitime katılmak isteyenler başvuru formunu* doldurabilir.
Gazeteciler Özgür Gürbüz ve Doğu Eroğlu’nun vereceği eğitimlerin ardından katılımcılara sertifika verilecek.
İklim alanında çalışan gazeteciler deneyimlerini aktaracak
İklim Haberciliği Ağı kapsamında dünyanın önde gelen medya kuruluşlarından iklim alanında çalışan gazetecilerin Türkiyeli gazetecilerle bir araya gelerek deneyimlerini aktarıması sağlanacak. Ayrıca iklim haberciliğinin Türkiye’de sürdürülebilir biçimde yapılması için farklı yöntemler, araçlar ve iş modelleri konusunda Türkiye’deki haber odalarıyla da temaslar kurulacak.
Projenin sonunda gazetecilerin iklim kriziyle ilgili daha çok haber yapması, daha doğru biçimde haberleştirmesi ve mevcut uzmanlık alanlarına iklim krizi penceresinden bakması hedefleniyor. İklim Haberciliği Ağı ABD Büyükelçiliği tarafından destekleniyor.
“Bölgelerin hikayeleri daha çok duyulsun istiyoruz”
İklim Haberciliği Ağı Proje Koordinatörü Nur Banu Kocaaslan, projenin temel hedeflerini, “Türkiye’de çok iyi gazeteciler olduğunun farkındayız. Biz bu projeyle gazetecilerin dikkatini iklim krizine çekmeyi ve bu alanda çalışan gazeteci sayısını artırarak İklim Haberciliği Ağı oluşturmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin farklı illerinde iklim değişikliğinin etkilerini hissetmeye başlayan insanların, kentlerin, bölgelerin, hikayelerinden bu proje sayesinde daha çok haberdar olmayı böylece kamuoyunun farkındalığının artmasına da katkı sunmayı istiyoruz” diye anlattı.