#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Orhanlı Köyü Halkı’ndan Yaşam Alanlarına Yapılacak Projelere Tepki

Seferihisar Orhanlı’da 65 yaş üzeri için sokağa çıkma yasağı olan saatlerde, JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için 21 Nisan’da halkın katılımı toplantısı düzenlenmesine köylüler tepki gösterdi. Köylülerin, “halkın katılamayacağı ve halk sağılığının tehlikeye girdiği bir Halkın Katılımı Toplantısı’nı kabul etmiyoruz” diyerek, toplantının iptali için İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulunduğu açıklandı.

Doğa Derneği’nden yapılan açıklamada, İzmir’in Seferihisar ilçesine bağlı Orhanlı Köyü’nde yapılması planlanan jeotermal enerji santrali için 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’na köylülerin tepki göstererek, “halkın bir kısmının katılamayacağı bir kısmının da can güvenliğinin tehlikeye atıldığı bir halkın katılımı toplantısını kabul etmiyoruz” diyerek Vali Yavuz Selim Köşger’e yazılı başvuruda bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, İzmir Seferihisar’ın Orhanlı Köyü’nde COVID-19 salgınına ve İçişleri Bakanlığı’nın yayınlamış olduğu genelge ile getirilen salgın yasaklarına rağmen, köyde yapılması planlanan JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için Halkın Katılım Toplantısı yapılmak istendiği belirtilirken yöre halkının sağlığını riske atarak yapılması planlanan toplantıya tepki gösteren köylülerin, yaşam alanlarında hayata geçirilmesi planlanan entegre enerji santralini karşı çıktığı belirtildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan “Kısmi Kapanma Genelgesi” pandemiye yönelik olarak Türkiye’nin her yerinde alınacak olan tedbirleri içerdiği belirtilen açıklamada genelgede yer alan 5. Madde’ye göre geçici olarak kapatılacak alanlar arasında kahvehane, kıraathane, kafe, dernek lokali, çay bahçesi gibi yerlerin de bulunduğu dile getirildi. Fakat İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye rağmen Orhanlı Köyü’nde bulunan bir kahvehanede 21 Nisan Çarşamba günü gerçekleştirilmek istenen Halkın Katılım Toplantısı’nın, yöre sakinlerinin tepkisini topladığı belirtiliyor. Hem bölgede yaşayan 65 yaş üstü nüfusun düşüncelerini, hem de toplum sağlığını hiçe sayarak alınan bu kararın bir an önce durdurulması için köylüler Vali Yavuz Selim Köşger’e dilekçe göndererek toplantının iptalini talep ettikleri belirtiliyor.

Orhanlı Köyü’nün, İzmir Yarımadası’na özgü erkence türü zeytin ormanlarının içerisinde yer aldığı belirtiliyor. Köyün içerisinde yer alan Gökçam Mevkii’nde devam eden jeotermal kaynak arama çalışmalarına dava açan Orhanlı köylülerinin, henüz bu dava sonuçlanmadan bir başka Jeotermal Enerji Santrali (JES) projesinin ÇED süreciyle karşı karşıya kalmış durumda kaldıklarını belirtiliyor. Dernekten yapılan açıklamada köy halkının ürettikleri dünyaca ünlü zeytinyağını bitirecek olan bu projelere karşı hukuksal yollardan haklarını aradıkları belirtilirken köy sakinlerinin, bu süreç devam ederken yaşam alanlarının içerisinde açılması planlanan 23 adet jeotermal kaynak arama kuyusu ve sonrasında yapılmak istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali için gerçekleşecek Halkın Katılımı Toplantısı’nın derhal iptal edilmesini talep ettiği dile getirildi.

Açıklamada Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Hasan Tahsin Akçil’in görüşlerine yer verildi: “Köyümüz, yediden yetmişe üreterek, kültürünü yaşatarak binlerce yıldır bu vadide var olmaya devam ediyor. Asırlık zeytin ağaçlarımızdan ürettiğimiz zeytinyağımız, temiz havası, suyu, toprağıyla köyümüz Türkiye’nin yaşayan ve göç vermeyen köylerinden biri. Burada hayata geçirilmek istenen JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali yalnızca köy halkımızın sağlığını değil, köyümüzün ürettiği sağlıklı gıdayla beslenen binlerce insanın da hayatını tehdit ediyor. Koronavirüs salgınını adeta fırsat bilerek köyümüzü yok etmeye çalışıyorlar. Jeotermal şirketi tarafından 21 Nisan Çarşamba günü köyümüzde yapılmak istenen Halkın Katılım Toplantısı kesinlikle iptal edilmelidir. Köyümüzün kökü olan yaşlılarımızın katılımını engelleyen, gençlerin ise sağlığını tehlikeye sokan bu toplantının hiçbir geçerliliği olamaz. Hem bu toplantının hem de projelerin iptali için mücadelemizi tüm köy halkıyla birlikte sonuna kadar sürdüreceğiz. JES, RES ve GES Entegre Enerji Santrali’ni de toplantısını da köyümüzde istemiyoruz.”

EkoIQ Editör