Hello Tomorrow Türkiye, British Council’in düzenlediği “Birleşik Krallık Mezunları İklim Değişikliği Hibesi” projesini, 22 Nisan Dünya Günü’ne özel “COP26 İklim Değişikliği Farkındalığı ve Teknoloji Çözümleri Projesi Kapanış Etkinliği” ile sonlandırdı.
Hello Tomorrow Türkiye, British Council’in düzenlediği “Birleşik Krallık Mezunları İklim Değişikliği Hibesi” projesini, 22 Nisan Dünya Günü’ne özel “COP26 İklim Değişikliği Farkındalığı ve Teknoloji Çözümleri Projesi Kapanış Etkinliği” ile sonlandırdı.
Teknoloji merkezli bir girişimcilik ekosistemi geliştirmek amacıyla iklim krizi gibi acil sorunlara çözümler geliştirilmesine finansal ve niteliksel destek sağlayan bir sivil toplum kuruluşu ve danışmanlık firması olarak faaliyet gösterdiğini ifade eden Hello Tomorrow Türkiye, iklim değişikliğini “bilimsel, kamu politikaları ve finansal” perspektiften analiz etmek üzere iklim değişikliği kampanyaları düzenliyor. COP26 İklim Değişikliği Farkındalığı ve Teknoloji Çözümleri Kapanış Etkinliği, bu amaç kapsamında düzenlenen ve öğrencilere ulaşarak gençlerin çevre sorunları ve iklim değişikliği farkındalığını artırmayı hedefleyen online seminerlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
British Council’in düzenlediği üç aylık bir hibe projesinin kapanış etkinliği olan seminer, London School of Economics, Imperial College, Grantham Institute, Columbia University, SHURA Enerji Dönüşüm Merkezi ve South Pole Climate Finance Advisory gibi birçok uluslararası kurumdan temsilcilerin yanı sıra Türkiye’den de iklim değişikliği teknolojileri üzerine çalışan uzmanları ağırladı.
Hello Tomorrow Türkiye’nin kurucusu Timur Topalgökçeli, İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Sir Dominick Chilcott ve London School of Economics Grantham Research Institute araştırmacısı Aurélien Saussay’in açılışını yaptığı program, iki panelden oluştu: “COP26 ve İklim Değişikliği: Nerede duruyoruz ve ne yapabiliriz?” ve “Türkiye’de İklim Etkilerinin Azaltılması”.
Timur Topalgökçeli’nin Hello Tomorrow Türkiye’yi tanıtması ve iklim krizine bir giriş yapmasının ardından Sir Dominick Chilcott, Türkiye’de de kaynakların tükenmesi ve aşırı iklim olayları ile iklim krizini doğrudan deneyimlediğini söyledi. İklim değişikliğinin çevresel boyutunun yanında ekonomi ve iş alanında da giderek etkili hale gelmeye başladığını söyleyen Chilcott, yenilenebilir enerji maliyetlerinin de düşüşüyle birçok şirketin iklim değişikliği taahhütleri vermeye başladığını belirtti. Aynı şekilde hükümetlerin de Yeşil Yeni Düzen gibi aksiyonlar almazlarsa zorluk yaşayacaklarını ve yenilenebilir enerjinin önemli bir yeri olan Türkiye’de de bu hedeflere ulaşılması için ilişkiler yürütüldüğünü de ekledi. Araştırmacı Aurélien Saussay de tarihsel karbondioksit verilerinden ve atmosferde kalan karbondioksitin sonuçlarından bahsederek Glasgow’daki COP26’ya doğru giderken COP sürecini ve Paris Anlaşması’nı anlattı.
“COP26 ve İklim Değişikliği: Nerede duruyoruz ve ne yapabiliriz?” başlıklı ilk panelde üniversiteler, araştırma programları ve teknoloji şirketlerinden katılımcılar iklim değişikliğinin mevcut durumunu konuştu. Teknoloji dönüşümünün gerçekleşmesi için emisyonlarla mücadele, düşük karbon teknolojilerinin maliyetlerinin düşürülmesi ve altyapı çalışmaları yoluyla daha erişilebilir hale getirilmesi ve karbon depolaması gibi negatif teknolojilerin geliştirilmesi gibi teknik soruların ve çözüm örneklerinin yanı sıra iklim değişikliği, hava kirliliği ve sağlık ilişkisine ve doğru politik aksiyonun hayati önemine de dikkat çekildi.
“Türkiye’de İklim Etkilerinin Azaltılması” panelinde ise yine teknoloji şirketleri ve araştırmacılardan oluşan katılımcılar, Türkiye’de iklim değişikliği etkilerini azaltmayı hedefleyen başarılı start-upları ve sivil katılımı hedefleyen örnek projeleri anlattı. Son teknoloji trendlerinin ve uygulamaları ile sivil platformların yer aldığı panelde, Türkiye’nin önceliklendirmesi gereken sorunlardan karbonsuzlaşmada akıllı enerji uygulamalarına, eko-projelerin oluşum süreçlerinden tarımsal sürdürülebilirlik ve plastik sorununa çeşitli konular üzerine sunumlar yapıldı.
Etkinliği buradan izleyebilirsiniz.