Arkadaşlık uygulaması kendi kullanıcılarının iklim değişikliği konusundaki yaklaşımını mercek altına aldı ve 7,5 milyonu aşkın yanıtı inceledi. Verilere göre yeni nesil dünyanın geleceğinden endişe duyuyor ve daha sorumlu davranıyor. Peki Türkiye’de durum nasıl?
Arkadaşlık uygulaması OkCupid kendi kullanıcılarının iklim değişikliği ve çevresel tehditlere bakış açısını araştırdığını duyurdu. Uygulama üzerinde özel grup oluşturan ve kullanıcılara profillerine iklim değişikliği savunucusu rozeti ekleyebilme özelliğini sunduğunu bildiren uygulama, bu alanda paylaşılan 7,5 milyondan fazla yanıtı incelediğini açıkladı. Bu verilere göre son 4 yıl içinde (Ocak 2017-2021) OkCupid kullanıcılarının iklim değişikliği ve çevre üzerine yaptığı sohbetlerde %456 artış yaşandığı ortaya çıktı. Verilere göre uygulamayı kullanan her 10 kişiden 9’u ise eşleştiği kişinin gezegene karşı duyarlı olmasını istediği belirtiliyor.
1,8 milyon kullanıcısına yönelttiği “İklim değişikliğine inanıyor musun?” sorusuna %97 gibi bir oranla “evet” yanıtı verildiği açıklandı. Türkiye’de de durumun farklı olmadığı belirtiliyor. İklim değişikliğinin gerçek olmadığını söyleyenlerin oranının sadece %2 olduğu ve uygulama üzerinde iklim değişikliğine inandığını söyleyenlerin aksini savunanlara göre %56 oranında daha fazla beğeni aldığı açıklandı. Geri dönüşüm konusundaki veriler incelendiğinde ise dünya genelindeki kullanıcıların %63’ünün neredeyse her zaman geri dönüştürülen ürünleri kullandığını ifade ettiği ortaya çıktı. %30 ise bu soruya “bazen” yanıtını vermiş. Geri dönüşümü kısmen ya da hiç desteklemediğini söyleyenlerin oranı ise sadece %7. Türkiye’de ise bu durum benzerlik gösteriyor. Türkiye’deki kullanıcıların %34’ünün “neredeyse her zaman” geri dönüştürülen ürünler kullandığını söylediği belirtilirken aynı soruya “bazen” yanıtını verenler %58, geri dönüşümü desteklemediğini söyleyenlerin oranı ise yalnızca %8.
Veriler, uygulamayı kullanan gençlerin, iklim değişikliğine inanmanın yanı sıra bu konuda endişeli olduklarını da ortaya koyuyor. “İklim değişikliği konusunda endişeli misin?” sorusuna verilen 3 milyonu aşkın yanıta göre, her 10 kullanıcıdan 8’inin (%83) bu konuda endişe duyduğu açıklandı. Türkiye’deki kullanıcılar arasında durum çok farklı olmasa da (%81), kadınlar mevcut durumdan erkeklere göre daha fazla endişeli (kadınlar %85- erkekler %79). Gençlerin yaşadıkları bu endişeyi gidermek için harekete geçmeye hazır olduğu belirtilirken dünya genelinde her dört bekardan birinin çevre konusunda gönüllü çalışmaktan keyif aldığını dile getirdiği belirtildi.
Bunun yanı sıra dünya genelinde kullanıcıların %63’ü “Bilinçli olarak karbon ayakizini azaltacak çaba gösteriyor musun?” sorusuna “evet” cevabını verdiği belirtilirken Türkiye’deki kullanıcıların da bu konuyu dünyanın pek çok ülkesine göre daha fazla önemsediği belirtildi. Türkiye’nin, Birleşik Krallık (%72), Amerika Birleşik Devletleri (%65) ve Hindistan’ın (%53) ardından %48 “evet” yanıtı ile 4. sırada yer aldığı vurgulandı.
Yükselen deniz seviyesinin, dünya genelindeki kullanıcıların %75’inde endişe konusu olduğu açıklandı. Kadınların (%80) erkeklere göre (%72) bu konuyu daha fazla önemsediği ve Türkiye’de kullanıcı verilerinin global kullanıcılar ile paralel ilerleme gösterdiği dile getirildi. Neredeyse her 4 kişiden birinin denizlerin yükselmesinden kaygı duyduğunu ortaya koyan veriler doğal kaynak kullanımının da kullanıcıların çevresel tehditler arasında dikkate aldığı bir konu olduğunu söylüyor. “Günlük yaşamında su, enerji veya diğer kaynakları korumaya çalışıyor musun?” sorusuna dünya genelindeki kullanıcıların %90’ının evet cevabını verdiği Türkiye’deki kullanıcıların ise neredeyse tamamının (%96) bu konuyu önemsediği belirtiliyor.