Almanya’nın Berlin şehri ‘güneş şehri’ ilan edildi ve 2023 yılında yeni binalar dâhil tüm çatılara GES kurulması zorunlu kılındı.
Almanya’nın Berlin kentinde 2023 yılında tüm binalarda çatı Güneş Enerjisi Santralları’nın (GES) kurulumu zorunlu hale getirilirken Türkiye’de GES’ler hâlâ gönüllü olarak yaptırılıyor. Bununla ilgili bir açıklama yayımlayan ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, Türkiye’nin elindeki potansiyelle büyük bir enerji devi olabileceğini belirtiyor: “Türkiye’nin kentlerine göre çok daha az güneş alan Berlin’de zorunlu olan GES, günde 8 saat güneş alan Türkiye’de tercihe bırakılmış durumda. Her saniye çatılarımızdan milyonlarca TL değerinde enerji dağılıp gidiyor. Potansiyelimizi harekete geçirirsek, önemli miktarda enerji üretebiliriz. Ülkemizde en az güneş ışığı alan bölgede bile 8 m2 çatı alanında bin 300 kilovat enerji üretilebilir. Ne kadar fazla çatı alanı olursa, üretilen enerji miktarı artar. Sadece İstanbul’da yeniden yapılacak 3.1 milyon bina ve milyonlarca metrekarelik çatı alanı potansiyelimiz var” dedi.
1 Ocak 2023 tarihi itibariyle GES kurulması zorunlu hale gelen Berlin, güneş şehri ilan edilirken 530 bin çatıda kentin ihtiyacı olan enerjinin 4’te 1’inin sağlanması hedeflendiğini ifade etti.
Eray yaptığı açıklamada, Berlin’in yıllık güneş enerjisi üretim potansiyelinin 1100 kilovat saat, Türkiye’nin kuzeyindeki en az güneş alan bölgesi Karadeniz Bölgesi’nin yıllık güneş enerjisi üretim potansiyelinin ise tek başına 1400 kilovat saat olduğunu belirtti. Bu rakamın Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne gidildikçe yılda 2.000 kilovat saate yükseldiğinin altını çizdi.
Fosil kaynaklı yakıtların sonuna gelindiğini ve bu enerji türünün arkasında küresel ısınmayı bırakarak tarihe karışacağını anlatan Eray şunları söyledi: “Dünya büyük bir hızla temiz yani yenilenebilir enerjiye geçiyor. Almanya gibi yılın ancak 2-3 ayı güneşten tam olarak yararlanan bir ülkede GES zorunlu hale getirilirken, Türkiye gibi bir güneş ülkesinde enerji kaynağımız boşa akıyor. Bizim şu anda çatılarımızı GES’lerle doldurmamız gerek. Bu milli bir davadır. Yarın enerji sorunu yaşamak bir yana, enerji ihraç eden bir ülke olmak için doğa bize her türlü katkıda bulunmuş. Bizim bu potansiyelimizi görüp, boş bulduğumuz her çatı, her arsa ve tarlaya GES kurarak milyonlarca kilovat saatlik enerjimizi güce dönüştürmemiz gerekiyor.”