Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Öğrenci Merkezi’nden Melike DERE, beşikten beşiğe yaklaşımını bazı markaların sürdürülebilirlik için inovasyon projelerini anlatıyor.
YAZI: Melike DERE
Çeşitlilik ve üretkenliğin devamlılığı sağlanırken, daimî olabilme yeteneğini korumak sürdürülebilirlik olarak adlandırılıyor. Diğer bir deyişle “beşikten mezara” anlayışının bırakılarak “beşikten beşiğe” anlayışı benimseniyor. Bu yazıda çevresel sürdürülebilirlik ve bu alandaki inovasyon projelerini ele alacağım.
Çevresel Sürdürülebilirlik
Çevresel sürdürülebilirlik, doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılama yeteneğini tehlikeye atmaktan kaçınmak için gezegenle sorumlu bir şekilde etkileşimde bulunmayı ifade eder.
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu’na göre, çevresel sürdürülebilirlik, gelecek nesillerin mevcut nesillerle eşit, hatta daha iyi bir yaşam tarzı yaşamaları için mevcut doğal kaynaklara sahip olmasını sağlayacak şekilde hareket etmekle ilgilidir.
Neden Çevresel Sürdürülebilirlik?
Dünya şu anda doğal kaynakların hızla tükendiği ve tükenen kaynakların telafisinin çok güçleştiği bir durumda. İnsan ve diğer canlıların yaşamını tehlikeye sokan bu durum, insanları çözüm önerileri getirmeye yöneltiyor. Ancak ne yazık ki, çözüm önerileri yalnızca kağıt üzerinde kalıyor ve artan üretim ve tüketim çılgınlığı yüzünden çevre ihmal ediliyor. Bu bağlamda ‘çevresel sürdürülebilirlik’ anlayışı yaygınlaştırılmaya çalışılmalı.
Çevresel Sürdürülebilirlik Alanındaki İnovasyon Projeleri
Atık bira şişelerinden kum üretimi: Yeni Zelanda’da bir bira firması, DB Breweries, dünyadaki kumsalların sanayi atıkları sebebiyle tehlikede olmasından dolayı 2017’de bir proje başlattı. Bira tüketiminin azalmasıyla birlikte, biraya yeni bir amaç yüklemeye çalıştılar. Bu şirket, kendi bira şişelerini toplayarak kumsallar için doğal yollardan kum üretiyor.
Akıllı trafik yönetim sistemleri: Kesintisiz trafik izleme ve adaptif trafik yönetimi, seyahat sürelerini azaltmaya yarayan çözümler sunabilmek adına kullanılan Akıllı Ulaşım Sistemleridir (AUS). Amaçları trafik tıkanıklığını en aza indirmek için sürücülerin zamanında ve doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamak. Bu yöntemle zaman kaybının önüne geçilecek ve trafikte kalma süresi azalarak doğaya zararlı yakıt tüketimi azalacak.
Mağaza içi çiftçilik: Albert Heijn, Hollanda’da mağaza içi çiftçiliğe sahip ilk süpermarket. Hollanda’nın en büyük süpermarket zinciri Albert Heijn, studiomfd tarafından tasarlanan, ustaca yapılmış Help-yourself Herb Garden ile bu deneyi üstleniyor. Bu bitki bahçesinde, bir müşteri olarak, bitkileri yetiştirme sürecinin son aşamasına geldiklerinde getirildiği bir mini serada kendiniz hasat edebilirsiniz.
Adidasla okyanuslardaki atıklarla üretilen ayakkabılar: Bu projeyle Adidas ve okyanuslardaki plastik atık miktarını azaltmayı amaçlayan “Parley for the Oceans” adlı organizasyon, okyanuslardan toplanan ve geri dönüştürülebilen plastiklerle ayakkabı üretmek için işbirliği yürütüyor. Yaratıcı bir inovatif iş fikri olan ayakkabının üst kısmının %95’i Maldivler’in yakınında okyanustan çıkarılan plastik atıklarla, diğer kısımları ise büyük oranda yine geri dönüştürülebilir malzemelerden üretiliyor.
Biyolojik olarak %100 parçalanabilen ve yenilebilen çevreci poşet: Envigreen, Hindistan’ın plastik yerine %100 biyolojik olarak parçalanabilen ilk ikamesini üretiyor. Envigreen’in ürünleri doğal nişasta, bitkisel yağ türevleri ve sebze atıklarından oluşuyor. Bu ürünler çevre, hayvanlar ve bitkiler için toksik değil, hiçbir geleneksel plastik içermiyor.