Atık

Çeşme’den Plastik Kirliliğiyle Mücadele Eylem Planı

Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çekmek için yola çıkan WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Blue Panda yelkenlisinin Çeşme ziyareti sırasında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehir Eylem Planının ana hatlarını açıkladı.

WWF Akdeniz Girişimi’nin (MMI) Blue Panda Yelkenlisi, Akdeniz’in karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekmek için yola çıktığı “Akdeniz’in Hazinelerini Korumak” başlıklı yolculuğunda Plastik Atıksız Şehirler Ağı’na pilot ilçe olarak katılan Çeşme’yi ziyaret ettiğini duyurdu. Bu ziyaret kapsamında, Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran, Çeşme Plastik Kirliliği ile Mücadele Eylem Planı’nın ana hatlarını açıklayarak, tüm Çeşme halkını ve ilçedeki işletmeleri öncülük ettikleri eylemlere katkıda bulunmaya çağırdığı aktarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında, plastik kirliliğini önleme konusunda eyleme geçerek WWF’in, “Doğada Plastiğe İzin Yok” kampanyasına tam uyum vaadinde bulunmuş ve WWF’in Plastik Atıksız Şehirler Ağına katılma kararı almıştı. Bu kapsamda, İzmir en geç 2030 yılına dek kademeli olarak plastik atıkların doğaya karışmadığı bir şehir olacak.

Çeşme ilçesi geçen yıl, WWF-Türkiye ve İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında imzalanan Plastik Atıksız Şehirler Ağı (Plastik Smart Cities) protokolü kapsamında pilot ilçe olduğu bildirilirken ilçe önümüzdeki iki yıl içinde plastik kirliliğini % 30 azaltmayı taahhüt ediyor.

Çeşme’de yapılan hane ve hane dışı atık analizi çalışmaları, toplam atığın içerisinde %27,60 oranında geri dönüştürülebilir atık olduğunu gösterdiği belirtilen açıklamada malzeme bazlı dağılımda, plastik atıkların bu oranın %23’ünü oluşturduğu ifade edildi. Ayrıca, İzmir’de oluşan atıkların %7,36’sının plastik olduğu ve Çeşme’de bu oranın %11,62’ye yükseldiği tespit edildiği dile getirildi. Bu sonuçlar sebebiyle Çeşme’de yapılacak çalışmaların büyük bir dönüşüm potansiyeli taşıdığı belirtilen açıklamada kapsamlı atık analizi çalışmalarının periyodik olarak devam ettiği ve yıllık değişikliklerin düzenli olarak izlendiği aktarıldı.

Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehirler kapsamında hazırladığı Eylem Planı’nda öne çıkan başlıklar ise şöyle:

  • Çeşme Belediyesi binasında ve Belediye’nin özel işletmelerinde (6 adet restoran/cafe) tek kullanımlık plastiklerin yasaklanması.
  • Belediyenin organizasyonlarında ve halka açık tüm etkinliklerinde tek kullanımlık plastiklerin kaldırılması.
  • Pazar yerlerinde kullanılan plastik poşetlerin aşamalı olarak kaldırılması yerine kese kağıdı kullanılması.
  • Plastik ve diğer geri dönüştürülebilen atıkların kaynağında ayrıştırılmasını sağlayan 8 adet mobil atık getirme merkezlerinin sayısının artırılması.
  • Çeşme’deki işletmelerin Plastik Atıksız Çeşme için, Belediye’nin bu konudaki çalışmalarına destek olması.
  • Düzenli olarak Çeşme Belediyesi’nin düzenlediği ve halkın katılımının sağlandığı atık toplama etkinliklerinin düzenlenmesi, bu konudaki farkındalığın artırılması.

Plastik atık azaltımı için yapılan tüm faaliyetlerin uygulanmasının yanı sıra, bu konudaki bilinç ve farkındalığın arttırılması, projenin başarıya ulaşmasındaki en önemli hususlar arasında yer alıdığı ifade ediliyor. Çeşme Belediyesi, Eylem Planı’nda yer alan tüm çalışmaları halkla şeffaf bir şekilde paylaşacağı, çalışmalarla eş güdümlü ilerleyeceği kapsamlı bir iletişim planı hazırladığını duyurdu.

Oran: “Üretim Biçimlerimizi, Tüketim Alışkanlıklarımızı Değiştireceğiz”

Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme’nin Eylem Planını değerlendirdi: “Oceans Asia’nın yaptığı açıklamada pandemi sonrası okyanuslarda 1.6 milyar maske biriktiğini ve bunun doğadan yok olması için gereken sürenin 450 yıl olduğu ifade ediliyor. Çeşme’nin Plastik Atıksız Şehir olması için çıktığımız bu yolda, toplumsal bilinci artıracak, çocuklarımızı çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştireceğiz. Üretim biçimlerimizi, tüketim alışkanlıklarımızı değiştireceğiz. WWF Türkiye ile imzaladığımız protokol çerçevesinde taahhüt ettiğimiz gibi Çeşme’yi Plastik Atıksız Şehir haline getireceğiz. Temizlik İşleri, Çevre Koruma ve Kontrol müdürlüklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız, gönüllü çevre dostlarımızla ormanlık alanlarda çöp toplama etkinlikleri düzenleyerek toplumsal duyarlılığı artırıyor, insanlarımızın çevre konusunda daha dikkatli olmaları için çağrılarımızı yapıyoruz. Çeşme’de her sektörden çevre konusunda hassas esnaflarımızın da plastiksiz daha temiz ve sürdürülebilir bir gelecek için bizimle birlikte yürüyeceklerini biliyorum.”

Pasinli: “Çeşmenin Eylem Planı, Plastik Sorunun Çözümü için Umut Veriyor

WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli ise, Çeşme’nin Eylem Planı ile ilgili şu görüşleri dile getirdi: “Son dönemde yaşadığımız, hepimizi derinden sarsan müsilaj, yangın, sel, petrol sızıntısı gibi felaketler insanlık olarak bir an önce doğa ile uyumlu yeni bir başlangıç yapmamız gerektiğini gösteriyor. Plastik atık problemini çözme yolunda öncelikle tüketimin azaltılması ve daha az atık oluşturan üretim yöntemlerinin önceliklendirilmesi gerekiyor. Bunun için de doğru atık yönetim politikaları geliştirmek birincil görevimiz. Çeşme Belediyesi ile yaptığımız detaylı atık analizi çalışması Çeşme’nin, geri kazanım ve geri dönüşüm için oldukça büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Azaltımın yanı sıra kaçakların önüne geçmediğimiz takdirde, yakın bir gelecekte deniz yaşamını etkileyen büyük felaketler ile karşılaşmamız kaçınılmaz. Çeşme Belediyesinin açıklamış olduğu Eylem Planı bizleri plastik sorununun çözümü olduğu konusunda umutlandırıyor. Bir yıl sonra plastik atıkları %30 azaltılmış Çeşme’de buluşacağımızı temenni ediyoruz.”

About Post Author