İklim

EKOIQ, Eylül-Ekim Sayısı Çıktı

EKOIQ, Eylül-Ekim sayısında yerel yönetimlerde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği konusunu mercek altına alıyor.

EKOIQ, 96. sayısında Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow kentinde düzenlenecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Toplantısına doğru giderken (COP26) Türkiye’de yerel yönetimlerde sürdürülebilirlik ve iklim değişikliğinin nabzını tutuyor ve farklı alanlardan uzmanlara yerel yönetimlerin eylem planlarını, neler yapılabileceğini, neler yapıldığını, önerileri ve etkilerini soruyor.

Bu kapsamda, dosyamızda Marmara Üniversitesi İngilizce Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Semra Cerit Mazlum, Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler, ICLEI Küresel Savunma Direktörü Yunus Arıkan, Kamu Harcamaları İzleme Platformu (KAHİP) Eşsözcüsü Prof. Dr. Nurhan Yentürk, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Dr. Baran Alp Uncu, Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Proje Sorumlusu Onur Akgül, Finlandiya’nın Turku kentinden “Döngüsel Turku” Proje Direktörü Liisa Lahti ve Saint-Josse-ten-Noode’nin Yeşiller’den (Ecolo) Belediye Meclisi üyesi Jean-Michel Muhire röportajları yer alıyor.

Aynı zamanda Kentsel Stratejiler ve Yerel Uygulamalar Derneği (Kent-LAB) yerel yönetimlerin seragazı salımlarını ve iklim eylem planlarını incelerken Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi ve Yeşil Gelecek Derneği Gönüllüsü Simin Kışınbay & Zeynep Arslan “Yeşil Belediye nedir ve nasıl olunur?” sorusunu yanıtlıyor. RESLOG Türkiye Projesi Proje Koordinatörü ve Yerel Yönetişim ve Göçü Dizisi Yayınları Geliştirici Editörü Dr. Gül Tuçaltan iklim mülteciliğini ve kentlerde yapılabilecekleri dile getirirken Sibel Bülay Paris’in iklim eylem planını nasıl gerçekleştirdiğini anlatıyor.

Mini dosyada sürdürülebilir tekstilin izinde iyi uygulama örneklerini inceledik. İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Sözcüsü ve Yönetim Kurulu Başkanı Leon Piçon yaptıkları tarım uygulamalarını ve Türkiye’nin ilk karbon nötr markası iddiası olan Voiterra’dan Bartu Özcan çalışmalarını anlattı. Dilan Karacan ise Arzu Kaprol ve Yeşil Yama Platformundan İrem Yanlar ile yaptığı röportajla sürdürülebilir bir tekstil mümkün mü sorusuna yanıt aradı.

Birleşmiş Milletler’in Gıda Sistemleri Zirvesi kapsamında düzenlediği “Herkes için İyi Gıda” yarışmasında ödül alan En İyi 50 Küçük İşletme’nin arasına Türkiye’den giren tek kurum olan Fazla Gıda, PepsiCo, Zorlu Enerji, Kale Grubu, ZeroBuild ve Çölü yeşerten Empower with Nature ile yaptığımız röportajlarda çalışmalarını ve hedeflerini konuştuk. Barış Doğru ise bozkırın ekosistemini, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Orman Fakültesi, Toprak İlmi ve Ekoloji Anabilim Dalından Prof. Dr. Doğanay TOLUNAY ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Sebahat Genç orman yangınlarını yazdı.

Her sayıda olduğu gibi bu sayıda da alanında uzman Doç. Dr. Ahu Ergen, Arif Ergin, Arzu Deniz Aksoy, Deniz Gönen, Elif Gökçe Şahin, Global Compact Türkiye, Gülin Yücel, Gözde İvgin, Prof. M. Levent Kurnaz, Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, Sibel Bülay, Sürdürülebilirlik Akademisi ve Zeynep Özler’in köşelerinde yazdıkları farklı konulardaki yazılarına ulaşabilirsiniz.

Sayımıza buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author