İş dünyası liderleri Brezilya’yı iklim konusunda liderlik etmeye çağırıyor. Aksi takdirde gelişmekte olan yeni bir ekonomik iklim düzeninin dışında kalabileceği konusunda uyarıyorlar.
100’den fazla büyük şirketin yöneticisi, Başkan Jair Bolsonaro yönetiminin Amazon yağmur ormanlarını yok ederek ülkeyi bir çevre felaketi haline getirdiği bu zamanda, Brezilya’yı Kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) iklim müzakerelerinde lider konumda olmaya çağırdı.
Şirket liderleri, Brezilya şirketlerinin genel müdürleri ve çok uluslu şirketlerin Brezilya birimleri, ortak bir bildiride Brezilya’nın “gözlerimizin önünde gelişen yeni bir ekonomik iklim düzeninden dışlanabileceği” konusunda uyardı.
İmzacılar arasında e-ticaret şirketi Amazon ve petrol devi Shell’in yerel yöneticilerinin yanı sıra dünyanın en büyük et paketleyicisi JBS ve uçak üreticisi Embraer’nın küresel CEO’ları da yer alması dikkat çekiyor.
Açıklamada, “Brezilya bu diyalogdaki merkezi konumunu sürdürmeli, aksi takdirde üretici sektör ve Brezilya toplumu büyük kayıp riskleriyle karşı karşıya kalabilir” denildi.
Ayrıca geçmişteki BM müzakerelerinde temel bir anlaşmazlık noktası olan küresel karbon piyasaları kuralları üzerinde bir anlaşma yapılması çağrısında bulunuldu.
2019’da gerçekleşen en son büyük BM iklim zirvesinde ülkeler, Brezilya, Avustralya ve eski karbon ticaret planlarından kredilerin devredilmesine yönelik talebi iptal etmeyi reddeden diğer ülkelerle karbon piyasaları konusunda bir anlaşmaya varamadı.
Mektup ayrıca Brezilya’yı Amazon yağmur ormanlarının yasa dışı tahribatını durdurmak için harekete geçmeye de çağırıyor.
Brezilya’nın Amazon bölgesindeki ormansızlaşma ve yangınlar, Bolsonaro’nun 2019’da göreve başlamasının ardından hızla yükseldi ve sağcı cumhurbaşkanının bu yıkımı durdurmak için yeterince çaba göstermediği yönünde uluslararası tepkilerle karşılaştı.
Brezilya’da ormansızlaşma, 2020’de New York şehrinin neredeyse 14 katı büyüklüğünde bir alanla 12 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.
Ağustos ayında, Çevre Bakanı Joaquim Pereira Leite, çevre uygulama bütçelerinin iki katına çıkarılmasının ve yaklaşık 700 çevre ajansı çalışanının işe alınmasını içeren bir politika değişikliğinin sinyalini vermişti.
Bolsonaro geçen hafta BM Genel Kurulu’na yaptığı konuşmada, Brezilya’nın ormanları korumaya kararlı olduğunu söyledi ve yasadışı ormansızlaşmayla mücadele edeceği taahhüdünü verdi. Ancak çevre grupları, uzlaştırıcı tonun gerçek bir politik değişimi temsil ettiğine şüpheyle bakıyorlar.