Aralarında Türkiye’den şirketlerin de bulunduğu 600’den fazla şirket, G20 ülkelerini 2030’a kadar emisyonlarını yarı yarıya azaltmaya ve kömüre verdikleri desteği durdurmaya çağırıyor.
BM’nin kısa süre önce “insanlık için kırmızı alarm” vermesi üzerine, gelirleri toplam 2,5 trilyon doları (1,8 trilyon sterlin) geçen ve dünya genelinde 8,5 milyon kişiyi istihdam eden birçok işletme, We Mean Business Koalisyonu‘nun organize ettiği bir açık mektupta, G20 ülkelerinin hükümetlerine acil çağrıda bulundu. Şirketler, G20 ve COP26 görüşmeleri öncesinde imzaladıkları mektupta kamu kaynaklarının 1,5 derecelik iklim hedefini gerçekleştirilebilir kılmaya yönlendirilmesi için G20 ülkelerini ulusal iklim hedeflerini güçlendirmek üzere birlikte karar vermeye çağırdı.
Mektupta, İklim Eylem Takipçisi’nin (Climate Action Tracker) yakın zamanda tamamladığı bir analize referans verilerek hiçbir G20 ülkesinin küresel sıcaklık artışını 1,5 dereceyle sınırlandırma hedefini gerçekleştirme yolunda olmadığından bahsediliyor. Diğer yandan ise küresel gayrisafi yurtiçi hasılanın %90’ını temsil eden G20 ülkeleri, küresel ticaret ve seragazı emisyonlarının da %80’inden sorumlu olduğuna dikkat çekiliyor. Bu bağlamda COP26 öncesinde hazırlanan mektup, iklim hedefeleri ile uyumlu politik kararlar alınması açısından önem taşıyor.
Arçelik, Unilever, Netflix, Volvo Cars, Iberdrola ve Natura&Co gibi isimlerin içinde yer aldığı imzacılar, enerjiden ulaşıma, modadan inşaata kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteriyor.
Söz konusu şirketler, dünyanın en büyük ekonomilerini gelişmekte olan ülkeler için yılda 100 milyar dolarlık iklim fonu oluşturma taahhüdünü yerine getirmeye, 2025 yılına kadar fosil yakıtlara verilen sübvansiyonları sonlandırmaya ve karbon fiyatlandırmasını başlatmaya çağırıyor.
G20 liderlerinin Roma’da yapacağı toplantıdan ve COP26 iklim görüşmelerinden önce yayınlanan mektubun imzacıları, iklim eyleminin işletmelerine getirdiği faydalarını kabul ediyor. Ayrıca şirketler, bugün alınacak doğru politika kararlarının G20 genelinde yatırımların artırılmasını ve iklim krizine çözüm getiren iş kararlarının teşvik edilmesini sağlayacağını düşünüyor.
İş liderlerinin çağrıları arasında gelişmiş ekonomiler için 2030’a, diğer ülkeler için 2040’a kadar kömürden elektrik üretiminin aşamalı olarak durdurulması ve yeni kömürlü termik santrallerin kurulması ve finansmanına derhal son verilmesi yer alıyor.
Mektubun hazırlık sürecini koordine eden We Mean Business Koalisyonu CEO’su María Mendiluce, “Hükümetlerin, iş dünyasının bugüne kadarki en büyük ve en iddialı politika eylemi çağrısını yaptığı bu mektuptan güç almaları ve iklim eylem planlarını hızlandırmaları çok önemli. COP26 öncesinde ülkeler ulusal planlarını yenilemeli ve bu mektupta belirtildiği gibi bunları somut politikalara dönüştürmeli. Hükümetler ve iş dünyası tarafından kararlılıkla uygulanacak eylemler, enerji sistemimizin dayanıklı ve karbonsuz bir gelecek inşa etmeye yardımcı olacak şekilde dönüşmesinin yolunu açabilir” dedi.
Şirketlerin önümüzdeki ay boyunca imzalayabileceği mektup, “temiz enerjiye geçiş süreçlerinin hızlandırılmasını sağlamak için” şirketlerin %100 yenilenebilir elektrik alımının önündeki engellerin kaldırılması da dahil olmak üzere, ulaşımın elektrifikasyonu, tüm sektörlerde yenilenebilir enerji kullanımının artırılması ve kamu finansmanının da 1,5 derece hedefiyle uyumlaştırılması gibi eylemlerin hayata geçirilmesi çağrısında bulunuyor.
Türkiye’de ise iş dünyası ve sanayi sektörü temsilcilerinin desteklediği yeşil dönüşüm ve karbonsuz bir ekonomiye geçiş sürecinin, Paris İklim Anlaşması’nın onaylanacağının açıklanması ile birlikte ivme kazanması bekleniyor.