#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Gaziantep’in Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi 5 Ekim’de Açıldı

Gaziantep’te Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından Avrupa Birliği mali desteğiyle inşa edilen yeni Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin belediyenin atık yönetimine yeşil çözümler getirmesi ve belediyeye ek gelir sağlaması hedefleniyor.

5 Ekim’de Gaziantep’te açılışı yapılan Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi (MBTF), Avrupa Birliği’nin (AB) 9,2 milyon Euroluk mali desteği ile İlbank ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından inşa edildi. Yıllık 100.000 ton katı atık işleme kapasitesine sahip olan tesis, döngüsel ekonomi ilkeleri ile uyumlu bir şekilde işleyecek.

MBTF’nin biyo-çözünür atıktan temiz enerji üretmesi, geri dönüştürülebilir maddeleri ayrıştırması ve Gaziantep’in atık depolama alanının ömrünü uzatması planlanıyor. Yıllık çıktıları arasında 4.100 MWh enerji, 17.000 ton geri dönüştürülebilir madde ve 23.000 atıktan türetilmiş yakıt yer alıyor.

Tesiste üretilen elektrik hem kendi faaliyetlerine enerji sağlayacak hem de satılabilir artık değer oluşturarak belediyeye ek gelir akışı sağlayacak. Tesiste geri kazanılan geri dönüştürülebilir atıklar da ayrı bir gelir yaratması ve Gaziantep’in yıllık seragazı salımını 9.309 ton karbondioksit düzeyinde azaltması hedefleniyor. Fotoğraf: UNDP Türkiye – Gaziantep Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin Açılışı

Mekanik Biyolojik Ayrıştırma Tesisi’nin açılış törenine Gaziantep Valisi Davut Gül, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut başkanlığında 9 AB Üyesi Devletin büyükelçileri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İlbank Temsilcileri ve UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton katıldı.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, “Türkiye, ülkelerindeki iç savaştan kaçan yaklaşık dört milyon Suriyeliye çok büyük konukseverlik gösteriyor. Bu akının Türkiye’nin her yerinde ev sahibi topluluklar üzerinde önemli bir baskı oluşturduğunu biliyoruz. Bunun için 6 milyar Euroluk yardım programımızın bir parçası olarak Gaziantep’te belediye atık yönetim sistemine yatırım yapıyoruz. AB, önümüzdeki dönemde ilave 3 milyar Euro katkıyla, mültecileri barındıran Türkiye’yi desteklemeye devam edecek” şeklinde konuştu.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Bu yeni tesis, hayati kamu hizmetlerini sunmamızda bizlere destek sağlayacak. Ancak gerçek katkısı bununla sınırlı değil. Şehrimizin nüfusundaki ani artışla gelen diğer güçlükleri aşmamıza da destek olacak. Bu nedenle bu konudaki hayati finansal destekleri için AB’ye, ayrıca İlbank ile beraber bu projeyi yürüten UNDP’ye minnettarız” dedi.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton ise “Yeni arıtma tesisi, Türkiye’nin daha yeşil geleceğine bir yatırım. Yalnızca Gaziantep’in hayati önem taşıyan kamu hizmetleri sunumunu yaygınlaştırmasını desteklemekle kalmıyor, aynı zamanda kentlerin kendi sakinlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için sürdürülebilir ve çevre dostu yöntemler bulabileceğini somut örnekler ile gösteriyoruz. Bu örnekte ise, kelimenin en yalın anlamıyla, çöpün değerli bir kaynağa dönüştürülmesi, belediyeye bir mali yük getirmeyecek, tam tersine, ek gelir yaratacak” dedi.

EkoIQ Editör