#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Şiddet, Güvensizlik ve İklim Değişikliği 84 Milyon İnsanı Evinden Etti

Birleşmiş Milletler Mülteci Ajansı UNHCR’nin bu yılın ilk altı ayını kapsayan 2021 Yıl Ortası Eğilimleri raporu, çoğunluğu ülke içinde yerinden edilen insan sayısında 82,4 milyondan fazla bir artış olduğunu ortaya koydu.

Haber: UNHCR
Çeviri: Nefise Kahraman

Arka arkaya dokuz yıl boyunca yapılan raporlamalar neticesinde, iklim değişikliği, çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve kamu düzenini ciddi şekilde bozan olaylar sebebiyle dünya genelinde zorla yerinden edilen insan sayısında 2020 sonunda 82,4 milyon olan bir artışın tetiklendiği anlaşılmıştı. Bu endişe verici eğilim 2021’de de devam ediyor. Yılın ilk altı ayında, mülteci sayısı 20,8 milyonu (ilk 6 ayda 172 bin artış) aşarken, sığınmacı sayısı ise 4,4 milyona (237 bin 000 artış) yükseldi. Ülke içinde yerinden edilme için karşılaştırılabilir rakamlar henüz mevcut olmasa da eldeki bu verilere dayanarak UNHCR, küresel zorunlu yerinden edilmenin 2021 ortasına kadar toplam 84 milyonu aştığı tahmin ediliyor.

2021’deki küresel zorla yerinden edilmenin tam özeti, UNHCR’nin Haziran 2022’de yayımlayacağı Küresel Eğilimler raporunda sunulacak.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, “Uluslararası toplum, insanları evlerinden sürmeye devam eden şiddet, zulüm ve insan hakları ihlallerini önlemekte başarısız oluyor” dedi.

Bu yılın ilk yarısında dünya çapında alevlenen çatışma ve şiddet, yaklaşık 51 milyon insanı kendi ülkeleri içinde kaçmaya zorladı ve yeni yer değiştirmelerin çoğu Afrika’da meydana geldi.

Rapora göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC) 1,3 milyon ve Etiyopya 1,2 milyon yerinden edilmeye tanık oldu. Bu sırada Myanmar ve Afganistan’daki şiddet olayları sebebiyle yerinden edilmek zorunda kalanların sayısında artış görüldü. Mülteci sayısı da yılın ilk yarısında artmaya devam ederek yaklaşık 21 milyona ulaştı.

UNHCR, yeni mültecilerin çoğunun sadece beş ülkeden geldiğini gözlemledi: Orta Afrika Cumhuriyeti, 71 bin 800; Güney Sudan, 61 bin 700; Suriye, 38 bin 800; Afganistan, 25 bin 200; ve Nijerya, 20 bin 300 kişi.

Grandi, “Uluslararası toplum barışı sağlamak için çabalarını iki katına çıkarmalı ve aynı zamanda yerinden edilmiş topluluklar ve ev sahipleri için kaynak sağlamalı” diye uyardı.

COVID-19 Çatışması

Rapor ayrıca, COVID-19 sınır kısıtlamalarının, birçok yerde iltica erişimini sınırlamaya devam ettiğini kaydetti.

Ölümcül etkileriyle COVID-19, yoksulluk, gıda güvensizliği ve iklim acil durumu ile bir araya gelerek çoğu gelişmekte olan bölgelerde barındırılan yerinden edilmiş göçmenlerin durumunu daha da kötüleştirdi. Ülkelerin aşılama sayıları ve aşıya erişimindeki kısıtlamalar mültecilere de yansıdı. Bununla birlikte, Devletler COVID-19’un ikinci veya üçüncü dalgalarını deneyimlediğinden ve sığınma erişimini sınırlamaya devam ettiğinden, pek çok yerde sağlıkla ilgili sınır ve seyahat kısıtlamaları yürürlükte kalmaya devam etti.

Yüksek Komiser, “İklim değişikliğinin etkileri, zorla yerinden edilenlere ev sahipliği yapan birçok alanda mevcut kırılganlıkları şiddetlendiriyor. Zorla yerinden edilen nüfuslar için çözümler yetersiz kalıyor. Yılın ilk yarısında ülke içinde yerinden edilmiş bir milyondan az insan ve 126 bin 700 mülteci eve dönebildi” diye ekledi.

Grandi, “Zorla yerinden edilenlerin korunması ve bakımında en büyük yükü omuzlamaya devam edenler en az kaynağa sahip topluluklar ve ülkeler oldu, uluslararası toplumun geri kalanı tarafından daha çok desteklenmeliler” dedi.

Türkiye En Fazla Mülteci Barındıran Ülkeler Listesinde 1. Sırada

Sınır ötesi yerinden edilen nüfusun yarısından fazlası, son yıllarda tutarlı olarak sadece on ülke tarafından ağırlandı. Türkiye raporda en fazla mülteci barındıran ülkeler listesinin birinci sırasında yer alıyor. Bu listedeki ülkelerin çoğu, yalnızca bir veya iki menşe ülkeden gelen büyük mülteci gruplarına ev sahipliği yapıyor. 2021 yılının ortalarında Türkiye 3,7 milyon Suriyeli, Kolombiya 1,7 milyon Venezuelalı, Uganda 923 bin 500 Güney Sudanlı ve 429 bin 500 Kongolu mülteciye ev sahipliği yaparken, Pakistan 1,4 milyondan fazla Afgan’a ev sahipliği yaptı. Almanya, 616 bin 300 Suriyeli, 152 bin 700 Afgan ve 147 bin 400 Iraklı olmak üzere toplam 1,2 milyon mülteciye sığınma hakkı verdi.

 Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör