#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

Veri Merkezlerinin İklim Kriziyle Mücadele Etmesi Bekleniyor

açık radyo açık kalmalı

Vertiv uzmanlarına göre iklim krizinin aciliyetini ve sürdürülebilirliğin artan önemini veri merkezi operatörleri ve tedarikçiler de ciddiye almak zorunda kalacak.

Küresel bir kritik dijital altyapı ve süreklilik çözümleri sağlayıcısı olan Vertiv (NYSE: VRT), sürdürülebilirlik çalışmaları ve iklim krizini aşmak için atılan adımlar hızlanırken 2022’de izlenmesi gereken temel veri merkezi eğilimlerinin yıllık listesini yayınladı. Araştırmada yer alan uzmanlarına göre veri merkezinde verimlilik konusunda uzun süredir devam eden konuşmalar, sürdürülebilirliğe daha kapsamlı ve kararlı bir şekilde odaklanılmasını beraberinde getirecek. Bu hareketin iklim krizinin aciliyetini, kaynakların bulunabilirliği ve artan maliyetler arasındaki ilişkiyi ve dünyanın dört bir yanındaki değişen politik iklimin varlığını kabul etmesi bekleniyor.

Veri merkezlerine yön veren liderlerin sürdürülebilirlik konusunda aldığı aksiyonlar, 2022 ve sonrasında dijital ekonomi üzerinde derin bir etkiye sahip olacak. Bu zorlukların üstesinden gelme konusundaki aciliyet, Vertiv uzmanları tarafından belirlenen 2022 trendlerine de yansıyor.

Araştırma sonucuna göre 2022’de sürdürülebilirlik ve iklim krizi ile mücadele konularında görülmesi beklenen eğilimler şu şekilde:

  • Veri merkezi sektörü son yıllarda daha iklim dostu uygulamalara yönelik adımlar attı ancak operatörler 2022 yılında iklim kriziyle mücadele çabasına daha bilinçli bir şekilde katılacak. Uzmanlar, operasyonel cephede bazı kuruluşların enerjide %100 yenilenebilir enerjiye geçeceğini ve nihayetinde 7/24 sürdürülebilir enerjiyle çalışan dijital çözümler kullanan sürdürülebilir enerji stratejilerini benimseyeceklerini öngörüyor.
  • Akü enerji depolama sistemleri (BESS) ve lityum iyon aküler dahil olmak üzere yakıt hücreleri, yenilenebilir varlıklar ve uzun süreli enerji depolama sistemlerinin hepsi sürdürülebilir, dayanıklı ve güvenilir sonuçlar sağlamada hayati bir rol oynayacak.
  • Sıfır su kullanan termal sistemler talep görüyor, yüksek küresel ısınma potansiyeline (GWP) sahip soğutucuların aşamalı olarak düşük GWF’li soğutucular lehine azaldığı görülecek.
  • Daha kısa bir süre içinde iklim değişikliğiyle ilgili aşırı hava olayları; yeni veri merkezlerinin ve telekomünikasyon ağlarının nerede ve nasıl kurulacağına ilişkin kararları etkileyecek.
  • Şebekenin güvenilirliği ve satın alınabilirliği, bölgesel sıcaklıklar, su, yenilenebilir enerji ve yerel olarak üretilen sürdürülebilir enerjinin bulunurluğu ve şebeke gücünü oranlayan ve veri merkezlerine verilen güç miktarını sınırlayan düzenlemeler gibi diğer faktörler de karar vermede rol oynayacak.
  • Bu aşırı hava olayları, sürdürülebilirlik hedefleriyle uyumlu hale gelmesi gereken bilgi ve iletişim teknolojileri alanında daha sağlam altyapı sistemlerinin oluşmasını sağlayacak. 2022’de veri merkezi ve telekom operatörleri bu sorunlarla ve her zaman yaşanan gecikme problemiyle mücadele ederken, tüm bu zorlukların üstesinden gelebilecek çözümlere duyulan ihtiyaç da artacak.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı