#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

“Türkiye’de Çelik Sektörü Kapsamlı Bir Dönüşüm Planlamalı”

Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA), Türkiye çelik sektörünün düşük karbona geçiş sürecini analizi ederek sektörün eğilimlerini, darboğazlarını ve fırsatlarını ortaya koydu.

Raporda öne çıkan analizler şu şekilde:

Türkiye, 35,8 milyon ton çelik üretimi ile dünyada 7. sırayı alarak önde gelen ülkeler arasında yer alıyor. COVID-19 küresel salgınının olumsuz etkileri hissedilirken Türkiye, çelik üretimini bir önceki yıla göre %6 artırarak, 2020 yılı itibari ile 35,8 milyon tona ulaştırmayı başarmıştır. Böylece İran (%13) ve Çin’in (%7) hemen ardından Türkiye, en büyük 10 çelik üreticisi arasında üçüncü en yüksek artış oranını kaydetti.

Türkiye’nin çelik ihracatında Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin payı 2020 yılında %40’a ulaştı. Bu pay, 2010-2016 döneminde ortalama %16 iken 2017-2020 döneminde %25’e yükseldi. AB tarafından bakıldığında ise Türkiye, AB’nin çelik ithalatının %12’sini karşılıyor ve ihracatının %20’sine pazar oluşturuyor.

Türkiye’nin çelik üretiminin karbon yoğunluğu, üretim kapasitesinin %75 oranında EAF’ye dayanması sayesinde, AB’nin sektördeki diğer iki önemli ticaret ortağı olan Çin ve Ukrayna’nın emisyonlarının kabaca yarısı kadar.

Ancak bu olumlu haberlere rağmen…

Çelik sektörü, Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizmasının hedef aldığı öncelikli sektörler arasında yer alıyor. Türkiye’nin çelik sektöründeki en önemli ticaret partnerinin AB olduğu düşünüldüğünde; planlı bir karbonsuzlaşma patikası izlenmediği durumda Türkiye’nin avantajlı pozisyonunu kaybetmesi olası görülüyor.

Türkiye’nin çelik üretiminde ortalamada sahip olduğu bu avantaja rağmen tesis bazında dönüşmesi gereken üreticiler mevcuttur. Türkiye’de faaliyet gösteren demir-çelik fabrikalarında, entegre BOF teknolojisine sahip olan demir-celik üretim tesislerinin kapasite kullanım oranlarının EAF teknolojiki tesislerdekine göre daha yüksek olduğu görülüyor.

Türkiye çelik sektörünün güçlü konumunu kaybetmemesi ve lider konuma geçmesi için kapsamlı bir dönüşüm planlanmalı ve bu plan tüm paydaşlar tarafından tutarlı bir şekilde uygulanması gerekiyor. Sektörün avantajını koruyacağı süreç, kapsamlı bir dönüşüm planı yapmak ve uygulamak üzere kullanılmalı.

Türkiye Çelik Sektörü Raporu’na buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör