Sivil Toplum

UNDP Türkiye, Görsel İçerik Yarışması ile Kadına Yönelik Şiddet Sorununa Dikkat Çekiyor

UNDP Türkiye, kadına yönelik şiddet sorununu, şiddetin biçimlerini, toplumun ve kurumların şiddete tepkilerini sorumlu, etik ve özgün bir şekilde anlatan görsel içeriklerin yer alacağı ulusal yarışma için çağrıda bulundu.

Kadına yönelik şiddet konusu, en ciddi ve yaygın insan hakları ihlallerinden biri olmaya devam ediyor. Bir insan hakları ihlali olarak ve kadınlara yönelik ayrımcılığın bir biçimi olarak anlaşılan kadına yönelik şiddet, neredeyse her üç kadından birinin, diğer bir deyişle 736 milyon kadının hayatını etkiliyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye’nin düzenlediği görsel içerik yarışması ile ağır, yaygın ve yapısal bir insan hakları ihlali olan ve günümüzde pandeminin de etkisi ile artış eğilimi gözlenen kadına yönelik şiddet sorununa dikkat çekilmesi hedefleniyor.

Hukukta Tasarım Türkiye’nin katkısı ile düzenlenen ve 28 Şubat 2022 tarihine kadar başvuruların kabul edileceği yarışmaya; görsel sanatlar alanında çalışan tüm öğrenci, amatör ve profesyoneller; fotoğraf, resim, illüstrasyon, grafik tasarım, kolaj ya da karma teknikleri içeren çalışmaları ile katılabilecek.

UNDP bu organizasyon ile, şiddete maruz kalan kadınların güçlenmelerini, şiddet karşısında verilen hak mücadelesinin desteklenmesini, şiddet sürecinde ve sonrasında ihtiyaç duyulan destek ve doğru bilgiye erişim mekanizmalarının ortaya çıkarılmasına destek olmayı ve kadınların, şiddet karşısında yalnız olmadıklarının gösterilmesini amaçlıyor.

Yarışmada, şiddete uğrayan kadın perspektifi, şiddet mağdurlarına yönelik harekete geçme çağrısı, kadınların şiddet riski karşısında dayanıklılığı ve güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin çeşitleri konusunda farkındalık artırma, kadına yönelik şiddeti mazur gösteren kalıp yargılarla mücadele ve kadına yönelik şiddetin birey ve toplum üzerindeki etkileri gibi temalara sahip eserler değerlendirilecek.

Yarışmanın jürisinde UNDP Türkiye tematik uzmanlarından, Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Aslı Çoban, Kapsayıcı ve Demokratik Yönetişim Portföyü Yöneticisi Burcu Miraç Dıraor Aydın, Hızlandırma Laboratuvarı Keşif Yöneticisi Gökçe Tuna, Hızlandırma Laboratuvarı Çözüm Haritalama Yöneticisi Gülşah Eker, İletişim Bölüm Başkanı Faik Uyanık, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye İletişim Asistanı Erman Fermancı ve kendi alanlarının önemli isimlerinden İletişim Uzmanı Gamze Göker, Legal Design Turkey Kurucusu Ebru Metin, Titrifikir Kurucu Ortağı Cem Akar, Grafi2000 Kurucusu, Karikatürist, Yapımcı Varol Yaşaroğlu, Foto Muhabiri Levent Kulu ve Mediacat Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan yer alıyor.

Yarışma şartnamesi ve başvuru formuna buradan ulaşabilirsiniz.

About Post Author