#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

En Büyük Kirletici Olan Çin’den Plastik Kirliliğiyle Mücadele Adımı

Çin, BM Çevre Konferansı’nın öncesinde plastik kirliliği ile mücadelede küresel çabalara destek vereceğini duyurdu.

Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Konferansı öncesinde plastik kirliliğiyle mücadele amaçlı bir anlaşmayı görüşmek üzere 100’ün üzerinde ülke temsilcisi, 28 Şubat-2 Mart tarihlerinde Nairobi’de bir araya geliyor. Bazı ülkeler üretim sınırlamaları çağrısında bulunmanın yanında tek kullanımlık plastik ürünün aşamalı olarak kaldırılması yönünde de taahhütler talep edecek.

Yapılacak olan küresel plastik pakt görüşmelerinden önce, Dünyanın en büyük üreticisinin çevre bakanlığı yaptığı açıklamada, yılda yaklaşık 60 milyon ton plastik üreten Çin’in plastik kirliliğiyle mücadeleye yönelik uluslararası çabalara katılacağını ve atıkların azaltılmasına yönelik mevcut politikalarını geliştireceğini bildirdi.

Çin’in Ekoloji ve Çevre Bakanlığı sözcüsü Liu Youbin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Çin’in plastik kirliliğini engellemeyi amaçlayan cezalarla birlikte çeşitli yasal kısıtlamalar getirdiğini söyledi. Youbin, Çin’in küresel kirlilik kontrol çabalarına aktif olarak katılacağını da sözlerine ekledi.

Yılda yaklaşık 60 milyon ton plastik üreten Çin, geçen yıl Eylül ayında plastik kirliliğine ilişkin “beş yıllık plan” çalışmasını yayımlamıştı. Ülke 2025’e kadar bütün üretim ve tüketim zincirini kapsayan bir “kontrol mekanizması” oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Çin, büyük şehirlerde poşet ve torbalar da dahil olmak üzere tek kullanımlık ürünlerin yanı sıra çiftliklerde mahsulün nemini korumak için kullanılan ince plastik filmlerinin kullanımı aşamalı olarak kaldırıyor.

Çin’deki Dünya Doğayı Koruma Fonu (WWF) Okyanus ve Plastik Programı lideri Patrick Yeung, yabancı plastik çöp ithalatını yasakladıktan sonra Çin’in 2019’da tehlikeli atıklarla ilgili Basel Sözleşmesi’ni plastikleri de içerecek şekilde değiştirmek için “yapıcı bir rol” oynadığını söyledi.

Yeung, “Küresel çevresel ilerleme için liderlik sergilemeye devam etmek istiyorsa Çin’den bu tür hamlelerin daha fazlasını görmeyi umuyoruz” dedi.

502den fazla ülke yapılacak yeni anlaşmanın “plastik üretim üst sınırı” belirlemesini istiyor ancak Çin’in bu noktadaki konumu belirsizliğini koruyor. Bakanlık ise henüz konuyla ilgili bilgilendirme yapmıyor.

Çin Hurda Plastik Derneği başkanı Wang Wang ise, verdiği demeçte, “plastik üretimini kısıtlamanın endüstri dışı bir bakış açısı” olduğunu ve asıl problem olan “plastiğin sorumlu kullanımı” sorununa çözüm getiremeyeceğini belirtti.

Haberin aslına buradan erişebilirsiniz.

EkoIQ Editör