Biyoçeşitlilik

İklim Krizi En Çok “Denizlerin Koruyucuları”nı Etkiliyor

Birleşmiş Milletler 2022 yılını “Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı” olarak kabul etti. “Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar” belgeselinde ise İzmir, Mordoğan’daki küçük ölçekli balıkçıların mücadeleleri konu alındı.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) denizlerin karşı karşıya olduğu tehlikelere dikkat çekmek amacıyla “Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar” adlı bir belgesel hazırladı. Belgeselin tanıtımı ilk olarak İzmir, Mordoğan’da yapıldı. İstanbul’daki tanıtım ise 14 Mart günü, Feriye’de gerçekleşti.

Balıkçıların Mücadelesi Belgesele Konu Oldu

Denizlerin Koruyucuları: Küçük Ölçekli Balıkçılar belgeselinde; Mordoğan Balıkçı Kooperatifi’nin kuruluş süreci, küçük ölçekli balıkçıların günlük yaşamları, mücadeleleri ve denizle aralarındaki bağ anlatıldı. Tanıtımda konuşan WWF Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, “Ormanlarımız yandığı zaman içimiz yanıyor ama çok uzun zamandır denizlerimiz de yanıyor” dedi. İlk defa müsilaj ile denizlerdeki sorunların ete kemiğe büründüğünü ve konunun ciddiyetinin anlaşıldığını belirten Pasinli, “Sanayi kirliliği, tarım kirliliği, sular ısındığı için istilacı türlerin sularımıza girmesi, aşırı avlanma gibi sorunlara karşı mücadeleler sürüyor. Denizlerimiz sağlıklı olduğu zaman ekosistem olarak ormanlardan çok daha fazla karbon tutan, havayı temizleyen sistemler ama maalesef çok ciddi sorunlarla başa çıkmak zorunda” şeklinde konuştu. Pasinli, küçük ölçekli balıkçıların iklim değişikliği ile her gün mücadele etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Belgeselin izlenmesinin ardından bir söyleşi düzenlendi. Söyleşiye; WWF-Türkiye Balıkçılık Uzmanı, Küçük Ölçekli Balıkçılık Ortak Yönetimi Projesi Koordinatörü Timuçin Dinçer, Mordoğan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Babayiğit, Mordoğan Su Ürünleri Eski Başkanı Yasedin Çidem, Mordoğanlı balıkçı Zeynep Karaca ve belgeselin yönetmeni Bahriye Kabadayı Dal katıldı. Yönetmen Kabadayı Dal, projenin son halkasını sinemasal şekilde aktarmaya çalıştıklarını söyleyerek “Mordoğan’da şunu gördük: Üç tarafı denizlerle çevrili harika bir ülkede genellikle denizlere sırtımızı dönmüş şekilde yaşıyoruz” dedi.

Küçük Ölçekli Balıkçılar Toplam Avın %10’undan Faydalanabiliyor

Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı “Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Yılı” olarak kabul edildi. Kıyısal alanlarda, boyu 12 metre ve altındaki küçük teknelerle yapılan mevsimlik, tam ya da yarı zamanlı çalışma sonucu elde edilen ürünlerin yerel ve iç pazara sunulduğu günübirlik balıkçılık faaliyetlerine “küçük ölçekli balıkçılık” deniyor. Türkiye genelinde kayıtlı, 12 metreden küçük olan 12,624 balıkçı teknesi, küçük ölçekli balıkçılık kapsamına giriyor. Yine ülkemizde su ürünleri alanında faaliyet gösteren 551 aktif kooperatif, 14 bölgesel kooperatif birliği ve bir merkez birliği (SÜRKOOP) bulunuyor. Bu kooperatiflere bağlı toplam 30,871 balıkçı var. Küçük ölçekli balıkçı kapsamına giren tekneler, Türkiye’nin balıkçı filosunun yaklaşık %90’ını oluşturuyor. Buna karşın küçük ölçekli balıkçılar, toplam avın yalnızca %10’undan faydalanabiliyor.  Denizlerimizdeki balık stoklarının hızla tükenmesi, deniz ekosistemlerinin hızla kirlenip tahrip olması bir çevre sorunu olmanın yanı sıra geçimini balıkçılıktan kazanan aileleri de zor durumda bırakıyor.

About Post Author