Avrupa Birliği, Ukrayna’yı işgal etmesi nedeniyle Rusya’ya yönelik beşinci yaptırım paketi ile yaptırımlarını genişletti. Kabul edilen beşinci paket, Rus kömürüne ambargo uygulanmasını öngörüyor. Karara bazı ekonomik önlemler de eklendi.
Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’ya karşı kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye ulaştırılmasına ambargo koyan beşinci yaptırım paketi kabul edildi. Avrupa Birliği Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada; son yaptırımların Rus silahlı kuvvetlerinin Kiev yakınlarındaki Buça’da ve Rus işgali altındaki diğer yerlerde gerçekleştirdiği katliamların ardından kabul edildiği belirtildi. Buna göre, Ağustos 2022’den itibaren yılda 8 milyar euro değerindeki Rusya menşeli veya Rusya’dan ihraç edilen kömür ve diğer katı fosil yakıtların satın alınması, ithal edilmesi veya AB’ye aktarılmasının yasaklanması kararı alındı.
AB Limanlarına Erişim Sağlama Yasağı
Tarım ve gıda ürünleri, insani yardım ve enerji için istisnalar sağlanarak Rusya bayrağı altında kayıtlı gemilere AB limanlarına erişim sağlama yasağı getirildi. Transit de dahil olmak üzere herhangi bir Rus ve Belaruslu kara yolu taşımacılığı teşebbüsünün AB içinde hizmet vermesi engellendi. Ancak tıbbi malzemeler, tarım ve gıda ürünleri gibi bir dizi ürünün yanı sıra insani amaçlarla kara yolu taşımacılığı için istisnalar sağlanacak. Jet yakıtı, kuantum bilgisayarlar ve gelişmiş yarı iletkenler, ileri teknoloji elektronikler, yazılımlar, hassas makineler ve ulaşım ekipmanları gibi diğer ürünleri hedef alan ihracat yasakları ve ahşap, çimento, gübre, deniz ürünleri ve likör gibi ürünlerde yeni ithalat yasakları kararlaştırıldı. Mutabık kalınan ihracat yasakları 10 milyar euroya, ithalat yasakları 5,5 milyar euroya tekabül edecek.
Beşinci Yaptırım Paketi Yanı Sıra Ekonomik Önlemler de Alındı
Yanı sıra mevcut yaptırımları güçlendirmeyi ve yasal boşlukları kapatmayı amaçlayan bir dizi ekonomik önlem kararı da alındı. Bunlar; Rus şirketlerinin üye ülkelerdeki kamu ihalelerine katılımına ilişkin genel bir AB yasağı, Rus kamu kurumlarına yönelik tüm mali desteğin kesilmesi gibi unsurları içeriyor. Daha önce yaptırım uygulanmış kişilerin aile üyelerinin yanı sıra ürünleri veya teknolojileri savaşta rol oynayan şirketlere, kilit konumdaki oligarklara ve iş insanlarına, üst düzey Kremlin yetkililerine, dezenformasyon ve manipülasyon yapanlara, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığına ilişkin sistematik bilgi yayan şirketlere de yaptırım kararı alındı. Rus bankacılık sektöründeki pazar payının %23’ünü temsil eden dört önemli Rus bankasına tam işlem yasağı getirildi. Böylelikle bankaların SWIFT’den çıkarıldıktan sonra varlıklarının dondurulması ve AB piyasalarından tamamen dışlanmaları hedeflendi.