Mimari

Yeşil Rapido’da, “İklime Uyum ve Dirençli Binalar” Konuşulacak

Bu yıl 9. kez düzenlenecek olan Yeşil Rapido 2022 Konferansı; 16 Mayıs’ta, Mimar Sinan Üniversitesi’nin Fındıklı Yerleşkesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda ‘İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik’ temasıyla gerçekleşecek. Kayıt formunu dolduran herkes hibrit konferansa ücretsiz olarak katılabilecek.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliği ve Ekotürk medya sponsorluğunda yapılacak Yeşil Rapido 2022 Konferansı; 16 Mayıs’ta, MSGSÜ’nün Fındıklı Yerleşkesi Sedad Hakkı Eldem Oditoryumu’nda “İklime Uyum, Eylem ve Binalarda Dirençlilik” temasıyla gerçekleşecek. Konferansta, kent ölçeğindeki politikalardan bina ölçeğindeki uygulamalara dek iklime uyum ve dirençlilik konusu ele alınacak, yanı sıra örnekler ve çözüm önerileri de paylaşılacak.

Dirençlilik; Sağlamlığı, İyileşme ve Uyum Sağlama Yeteneğini Vurguluyor

İklim krizinin artan ve yoğun şekilde hissedilen etkileri, kentlerde yoğunlaşan nüfusun artan ihtiyaçları gibi karşılaşılan olumsuz koşullarda kentlerimizin nasıl bir reaksiyon vereceğini tartışma konusu haline getirdi. Tartışmaların sonucunda gündemimize “resilient” dilimizde “dirençli” veya “esnek” olarak karşılık bulan bir kavram girdi.

Dirençli Tasarım Enstitüsü’nün kurucusu Alex Wilson’a göre esnek tasarım, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı hava olaylarına dayanıklı evler, binalar ve yaşam alanları yaratmayı içeriyor. Uzun yıllardır üzerinde konuşulan dilimize pelesenk olan “sürdürülebilirlik” kavramı çevresel etki ve kaynakların koruması için önlemlere odaklanırken dirençlilik; sağlamlığı, iyileşme ve uyum sağlama yeteneğini vurguluyor.

Artık yapıların yalnızca doğayla dost olması yeterli değil. Gelinen noktada yapılar doğal afetlere ve insan kaynaklı felaketlere dayanacak güçte inşa edilmeli. Dirençli yapılar, sıcak bir konu olmaya devam ederken inşaat uygulamalarının nasıl değişeceği de tartışması konusu. Bundan sonra yapı üreticilerinin yapı malzemesi seçimlerine çok daha fazla dikkat etmeleri gerekecek. İklim değişikliğinin olumsuz etkilerine karşı ayakta kalmayı başarabilecek şehirler kurmanın yolu dirençli yapılar üretmekten geçiyor.

“Sürdürülebilirlik” Algısı Yüksek

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenecek Yeşil Rapido, hibrit olarak hayata geçiyor. Konferansın bu yılki dikkat çeken konuşmacılarından ilki, In.Site: Architecture kurucu ortağı ve  Kıbrıslı Mimar Ali Yapıcıoğlu. Mimarlığı yalnızca bina yapmak olarak değil, aynı zamanda felsefe ve sosyolojiyle de ele alan Yapıcıoğlu, tasarımlarında sürdürülebilirlik ve bağlama duyarlılık stratejilerini uyguluyor. Aynı zamanda doğal ve yerel malzeme kullanımı ve binalarda enerji kontrolünü tasarımlarına entegre ediyor. Uluslararası birçok projeye imza atan Ali Yapıcıoğlu AIA Amerika Mimarlar Enstitüsü (American Institute of Architects) tarafından düzenlenen 2020 Mimari Tasarım Ödülleri’nde HARVESThouse projesi ile AIA Rochester Merit Award “Değer Ödülü”nün de sahibi.

Yeşil Rapido’nun diğer dikkat çeken konuşmacısı Tokyo Teknoloji Üniversitesi’nde Profesör Toru Takeuchi. Takeuchi’nin uzmanlık alanı; yapısal tasarım, çelik yapılar, sismik yalıtımı ve tepki kontrolünü kaplayacak şekilde sismik tasarım gibi konular. Çalışmalarıyla çok sayıda ödüle sahip olan Profesör Takeuchi, 2003’te Tokyo Teknoloji Üniversitesi’ne katılmasının ardından birçok projenin tasarımından sorumlu oldu: Hong Kong’da 81 katlı bir gökdelen, Midorigaoka birinci binası, kampüs kütüphanesi, Çevresel Enerji İnovasyon (EEI) binası, Midorigaoka altıncı binası, Dünya-Yaşam Bilim Kurum (ELSI) binası, Suzukake Merkezi, Suzukake J2 ve J3 binaları, Element-Strateji Merkezi Binası.

Yeşil Rapido’da yapı sektörünün tüm temsilcileri; yapı üreticileri, mimarlar, iç mimarlar, peyzaj mimarları, şehir plancıları, mühendisler, müteahhitler, konuyla ilgili akademik kişiler, kamu görevlileri, sivil toplum örgütleri, yapı malzemesi üreticileri, ilgili bölümlerin öğrencileri ve sürdürülebilirlik algısı yüksek ilgililer gerek fiziksel olarak gerekse online platformda bir araya gelecek. Katılımın ücretsiz olacağı Yeşil Rapido’ya katılmak isteyenler, web sitesi üzerinden kayıt formunu doldurarak başvurularını gerçekleştirebiliyor.

About Post Author