#ekoIQ’nun web sitesi yenilendi ve 12 yıldır üretilen tüm haberleri, makaleleri ve dosya konularını bir araya getiriyor.
Dünya, tarihinin en büyük çevresel kriziyle karşı karşıya. Çalışma ve üretim biçimlerimizin, gündelik yaşam kültürümüzün ve tüketim kalıplarımızın sürdürülebilir olmadığını ve böyle devam edersek doğanın hassas dengelerinin bir daha düzelmemek üzere tamamen bozulacağını ne yazık ki kabul etmek zorundayız.
İnsanlık bugün büyük bir kararın eşiğinde: Ya değişecek ya da mavi gezegendeki serüveni hiç arzu edilmeyen bir sona doğru ilerleyecek.
Düşünme yeteneğiyle kendisini diğer canlılardan ayırt eden insana, bu karar anında yeni bir zekâ biçimi gerekli: Ekolojik Zeka. Dünya üzerinde yaşamlar kurarken, kentler oluşturup kültürler inşa ederken kullandığı zekasını, bugün yeni bir uygarlık için kullanmak zorunda.
2010 yılında yayın hayatına başlayan #ekoIQ iş dünyasından STK’lara, bilim insanlarından çocuklara kadar tüm bireylerin bir parçası olması gereken bu değişimin Türkiye’deki iletişim araçlarından biri olma amacıyla yayın hayatını sürdürüyor.
100. sayısını yayımlayan #ekoIQ, bu doğrultuda yeni web sitesi aracılığıyla interaktif bir şekilde okuyucularıyla buluşmayı planlıyor. 12 yıldır üretilen tüm haberleri, makaleleri ve dosya konularını bir araya getiren #ekoIQ’da, “dergi” başlığı altında yayımlanan tüm sayılar PDF olarak indirilebiliyor.
#ekoIQ’, “Sürdürülebilirlik hakkında her şey başlığı” altında toplanan 14 ana kategori ile güncel ve nitelikli haberleri anında disiplinlere göre filtreleme seçeneğini okuyucularına sunuyor. Bu sayede okuyucular bu 14 ana kategoriden hangisine dair haber okumak isterse doğrudan o kategoriye yönlenebiliyor. Bunların yanı sıra her yazıya özel hesaplanan okuma süresi özelliği ile bir haberi okurken harcanan zaman analiz edilebiliyor.
#ekoIQ’, geleneksel yayın mecralarının yanı sıra BORUSAN ile yürüttüğü işbirliğiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde podcast’ler hazırlamaya başladı. Yeni web sitesinde, sürdürülebilirlik alanına dair hazırlanan çeşitli ve kapsamlı podcast’ler anında görüntülenebiliyor.
Web sitesinin sağladığı bir başka yenilik ise zaman çizelgesi özelliği ile geçmişteki yazıları ay ay görüntüleyebilme. “Tüm yazılar” başlığı altındaki 12 senelik zaman çizelgesindeki haberlere tercih edilen yıl ve ay doğrultusunda ulaşılabiliyor. Okuyucu bu şekilde zaman kaybetmeden istediği habere erişebiliyor.
#ekoIQ’’nun web sitesinin okuyucularına sunduğu yeni imkanlardan bir başkası ise #ekoIQ’ya düzenli olarak katkıda bulunan değerli akademisyenlerin ve uzmanların yazılarının tek bir başlık altında toplanması. Her yazarın kısa özgeçmişi ile beraber iletişim bilgisinin bulunduğu başlık altında yazarların #ekoIQ’da yazdığı tüm makalelere erişilebiliyor. Bununla beraber #ekoIQ’nun eski sayılarında yayımlanan bazı dosyalar ve haberler e-kitap formatında PDF’ler haline getirilerek tüm cihazlarda okuyuculara sunuluyor. Böylece #ekoIQ ekibinin seçtiği özel dosyalar ve haberlere okuyucu anında erişebiliyor. #ekoIQ’nun üst başlıklarından biri olan “International” (Uluslararası) haberler bölümü de bu kapsamda yeniden düzenlendi. Burada amaç, Türkiye’ye dair haberlerin güncel bir şekilde dünya kamuoyuna sunulması. #ekoIQ, Türkiye’den okuyucuların yanı sıra, tüm dünyaya seslenerek, Türkiye’de Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na dair son gelişmeleri aktarmayı hedefliyor.