#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
çağrı

CHP’nin İkinci Yüzyıla Çağrı Metninde “İklim” ve “Dönüşüm” Vurgusu

CHP’nin İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması’nda açılış konuşmasını yapan Kemal Kılıçdaroğlu yepyeni bir güç birliğinden söz ederek, “70 değerli isimle tek tek görüştüm. Onları siyaset üstü güç birliğine katılmaları için davet ettim” dedi. Sürdürülebilir, karbon sonrası ekonomik çağ vizyonuyla tanınan Jeremy Rifkin ise “İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız” diye konuştu. Kılıçdaroğlu’nun Endüstriyel Dönüşüm Başdanışmanlığını üstlenen Rifkin, Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e de danışmanlık yapmıştı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İkinci Yüzyıla Çağrı Buluşması’nı, 3 Aralık’ta, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirdi. Salona, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açılış konuşması yaptı. Burada bir çerçeve çizmek istediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Krizden alnımızın akıyla ve hep birlikte çıkacağız. Asıl zor olan ülkenin yeniden bir yapısal krize girmesini kalıcı olarak engellemek. Sürekli aynı girdaba düşen halkımız ekonomik ve sosyal olarak dayanılmaz acılar çekti. Bugün ülkenin kaderini değiştirme günüdür” dedi.

“Siyaset Üstü Güç Birliği” Vurgusu

Yepyeni bir güç birliğinden söz eden Kılıçdaroğlu “Dünyadan ve Türkiye’den 70 kişiden oluşan büyük bir güç birliğinden söz ediyorum. Hem ülkemizi hem de dünyanın önemli ülkelerine gittim. 70 değerli isimle tek tek görüştüm. Onları siyaset üstü güç birliğine katılmaları için davet ettim” şeklinde konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: “Bu 24 saat çalışan bir güç birliği olacak. Devlet yedi gün 24 saat çalışacak. Zamanın, mekanın ötesinde kesintisiz üreten Türkiye’yi şimdiden inşa etmeye başlıyorum. 70 isim ne bir kişi, ne bir parti ne iktidar için çalışacak, onlar vatanları için çalışacaklar.”

Kılıçdaroğlu: “Bu Sistem Türkiye’yi Aydınlığa Çıkaracak”

“Bizimle ülkeyi değiştirmeyi cesaret edenlerin bazılarını çağıracağım” diye konuşan Kılıçdaroğlu, “Tüm karanlığa rağmen ışığa çok yakın olduğumuzu anlatacaklar. Jeremi Rifkin ile tanışacaksınız, benim yeni Endüstriyel Dönüşüm Başdanışmanım. Daron Acemoğlu bizimle olacak. Gelecek yıllarda Nobel Ödülü alacağından da eminim. Sayın Öztrak makroekonomik çözümleri, Sayın Böle yeşil dönüşümü, Sayın Refet Gürkaynak para politikalarını, eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara, Sayın Hacer Foggo ise sosyal politikalarımızı anlatacak. Bu sistem Türkiye’yi aydınlığa çıkaracak. Türkiye yeniden şahlanacak” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasını tamamlarken toplantıda ekonomistlerin konuşması başladı. Kılıçdaroğlu’nun ardından, Kılıçdaroğlu’nun Endüstriyel Dönüşüm Başdanışmanı Jeremy Rifkin söz aldı.

Rifkin: “İnsanlık için Çok Önemli Bir Zaman Diliminden Geçiyoruz”

Video konferans yöntemiyle buluşmaya katılan Jeremy Rifkin, “Başta Z kuşağı olmak üzere şunu söylemek istiyorum: İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız. Ekonomik hayatı ve hükümet ilişkilerini değiştiren üç büyük teknolojik devrim oldu: Birincisi iletişim devrimi, ikincisi yeni enerji rejimleri, üçüncüsü yeni taşıma ve lojistik” dedi.

“Akdeniz Havzası Zor Durumda”

Akdeniz’in iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenen bölge olduğunu vurgulayan Rifkin şunları söyledi: “Bütün Türk halkının dayanışma içinde olması lazım. Akdeniz havzası zor durumda. Çok ciddi seller yaşanıyor. Yaz aylarında kuraklık ve ısı dalgaları ile birlikte kıtlıklar yaşanıyor. Sonbaharda ise fırtınalar ve tayfunlar bizi vuruyor. Bunların hepsi bir araya gelerek, ekosistemimizi altüst ediyor. Sadece insan hayatını değil, diğer canlıların hayatını da tehdit ediyor bu.”

Rifkin’in Sürdürülebilir, Karbon Sonrası Ekonomik Çağ Vizyonu

Yazar, ekonomi ve toplum kuramcısı, aktivist ve danışman olarak  tanınan Jeremy Rifkin, Almanya eski Başbakanı Angela Merkel ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’e de danışmanlık yaptı. Bilimsel ve teknolojik değişikliklerin ekonomi, işgücü, toplum ve çevre üzerindeki etkisi hakkında çok satan 20 kitabın yazarı olan Rifkin’in kitapları 35 dile çevrildi.

Rifkin, dünyanın pek çok yerinde iş, hükümet, emek ve sivil toplum forumlarında sık sık konuşmacı olarak yer alıyor. Rifkin’in sürdürülebilir, karbon sonrası ekonomik çağ vizyonu, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından onaylandı ve dünya liderleri tarafından benimsendi. 1970’lerde büyük petrol şirketlerine ve biyoteknoloji endüstrisine karşı çıktı. Bu tavrı bazı çevrelerce olumlu bulunurken özellikle hükümet çevreleri ve hükümete yakın basın tarafından eleştirildi. Kâr amacıyla gıdaların genleriyle oynanması çalışmalarına karşı çıktı ve doğal yaşamı savundu.

“İklim Değişiyor Çünkü Küresel Isınmaya Yol Açan Gazlar Salınıyor”

Rifkin konuşmasında şu konulara da yer verdi: “Biz altıncı dönemin başındayız. İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız. Gerçeği görmemiz ve uyanmamız gerekiyor. Peki, bu neden oluyor? İklim değişiyor çünkü küresel ısınmaya yol açan gazlar salınıyor ve bu gazlar güneşten gelen ışınların dünyadan yansımasını engelliyor. Önümüzdeki 20 yılda güneş, rüzgar ve okyanus ile enerji üreteceğiz. Küresel enerji üretimi bu şekilde olacak. Biz insanlığı doğaya adapte etmek zorundayız. Şimdi genç kuşaklar, sokaklara çıkıp barışçıl protestolar yapıyor. Bir acil durum döneminden geçiyoruz. İlk defa bütün bir kuşak sokağa çıkıp protesto ediyor. Kendilerini bir tür olarak, yani tehdit altında yaşayan bir tür olarak görüyorlar ve protestonun zemininde de bu var.”

Öztrak: “2030 Gündemi, SKA ve Paris İklim Anlaşması En Önemli Küresel Referanslarımız”

Jeremy Rifkin’in ardından CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak kürsüye çıktı. Öztrak yaptığı konuşmada, “CHP olarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, ülkemizi dördüncü endüstri devriminin takipçisi ve tüketicisi değil, geliştiricisi ve üreticisi yapmaya kararlıyız. Temiz enerjiyle, temiz üretimle, temiz toplumla, temiz fonlarla, tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz” dedi.

Öztrak şunları söyledi: “2030 gündemi, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) ve Paris Anlaşması, stratejimizin en önemli küresel referanslarıdır. Biz stratejimizi dört sütun üzerine inşa ettik. Demokrasisi güçlü; kurumları ve kuralları güçlü Türkiye. Üreterek zenginleşen rekabetçi Türkiye. Zenginliği adil paylaşan Türkiye. Temiz ve yeşil Türkiye. Ülkemizde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Sendikalaşmanın, örgütlü toplumun önünü açacağız. Cinsiyet eşitsizlikleriyle etkin şekilde mücadele edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi’ni yeniden yürürlüğe sokacağız.”

 Foggo: “Derinleşen Yoksulluk Adaletsizliğe Yol Açıyor”

Konuşmasını yapmak üzere sahneye çıkan Yoksulluk ve Dayanışma Ağı Başkanı Hacer Foggo, “Türkiye tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Yokluğu da varlığı da birlikte yaşadık ve atlattık. Son 20 yıldır Türkiye’de gittikçe derinleşen yoksulluk adaletsizliğe yol açıyor. Zenginin daha zengin yoksulun ise daha yoksul olduğu ve bunun doğal karşılandığı bir zamanın içindeyiz” dedi ve ekledi: “Bu memlekette eşitsizlik bu kadar derin ve yakıcı olmamıştı. Çünkü bu memleket bu kadar umursamaz bu kadar kötü bir yönetim anlayışıyla karşılaşmadı. Bu adaletsiz sisteme karşı CHP iktidarının ilk hedefi yoksulluğu kökten bitirmek olacak.”

Yoksullukla Mücadele ve Sürdürülebilir Büyüme

Merkez Bankası Eski Başekonomisi Prof. Dr. Hakan Kara yaptığı konuşmasında, “Yoksullukla mücadele için kaynak gerekiyor. Sürdürülebilir bir büyüme, gelir artışı lazım. Ayağı yere basan bir makro çerçeve oraya koymak gerekiyor” ifadelerine yer verdi. Sunumunu gerçekleştiren Prof. Dr. Refet Gürkaynak ise “Türkiye’nin durumundan bahsederken, içimizi karartmadan konuşmak mümkün değil. İktisadi durumumuz kötü, benden duymaya ihtiyacınız yoktu bunu” diye konuşarak şunları ifade etti: “Uzmanlıkla Türkiye’de enflasyon düşecek, diyebiliyorum. Bunun nasıl yapılacağını biliyoruz. Zor değil. İhtiyacımız olan şey bunu yapacak niyet ve irade. En nihayetinde Türkiye’de enflasyon düştü, gelir dağılımı düzeldi, büyüme arttı, giden insanlar tekrar mutlulukla geri geldi dediğimiz zaman, bu dünya değiştiği için olmayacak. Biz böyle yaptığımız için olacak.” Prof. Dr. Ufuk Akçiğit de yeni ekonomik sistemin istihdama sağlayacağı faydayı video konferans yöntemiyle anlattı.

Böke: “Kimseyi Geride Bırakmayan Adil Bir Dönüşüm için Geliyoruz”

Çevre sorunlarıyla büyüme, teknolojiye uyum sağlama ile dijital kalkınma ve yeşil dönüşümü anlatan CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke konuşmasında, “Dünya yeni bir üretim devriminin eşiğinde. Bu devrim bilgiye veriye bilginin ürettiği yeşil ve yeni teknolojilere dayanıyor. Daha önceki üç büyük sanayi devrimini ıskaladık. Bu sefer ıskalamayacağız. Parçası olacağız. Hatta öncüsü olmaya geliyoruz” ifadelerine yer verdi. Üretimi dönüştürürken üç temel hedefin olacağını dile getiren Böke, bu üç hedefi güvenceli ve kaliteli işler yaratmak, dönüşümü sağlamak ve üretimi yeşil yapmak olarak açıkladı ve “Kimseyi geride bırakmayan adil bir dönüşüm için geliyoruz” dedi.

MIT Ekonomi Bölümü’nden Daron Acemoğlu ise konuşmasında ana problemin Türkiye’de verimlilik, büyümenin verimliliği artırmaması olduğuna dikkat çekti ve Türkiye’nin düşük kaliteli büyümeye geri döndüğünü anlattı.

Kılıçdaroğlu Yeniden Kürsüye Çıktı

Ekonomistlerinin konuşmasının ardından yeniden kürsüye çıkan CHP lideri Kılıçdaroğlu şunları aktardı: “Özetle, bir; güven ortamı ile yatırım. İki; temiz yönetimle halktan çalışanları iade edeceğiz. Üç; akılcı yönetimle Türkiye’yi krizden çıkaracağız. Halkımızı zenginleştireceğiz, kalıcı refaha ulaşacağız. Projelerimiz, yol haritalarımız hazır.” Çok sayıda somut proje üzerinde çalıştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, konuşmasında Endüstriyel Dönüşüm, İşgücü Dönüşümü, Enerji, Gıda Bolluğu, İstihdam Artışı başlıklarını değerlendirdi.

 

EkoIQ Editör