12. Yeşil Ekonomi Konferansı Politika Notu, Yeşil Düşünce Derneği’nin sitesinde yayımlandı. Politika notu; oturumlardaki tartışma konularının temel hatlarını iki bölümde özetliyor. Birinci bölümde, Avrupa’nın yeşil dönüşüm politikaları ile Avrupa Yeşil Mutabakatı, Almanya deneyimleri ve enerji toplulukları bağlamında değerlendiriliyor. Son bölümde ise Türkiye’nin adil dönüşüm hedefleri için riskler ve fırsatlar ele alınıyor.
Yeşil Düşünce Derneği ve Heinrich Böll Stiftung Derneği- Türkiye Temsilciliği ortaklığında düzenlenen Yeşil Ekonomi Konferansı’nın 12.’si “Zor Zamanlarda Adil Dönüşümün Bugünü ve Geleceği” temasıyla 10 Haziran 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Konferans’ta Avrupa iklim politikaları, adil dönüşüm ve kriz perspektifi ile değerlendirilirken bu politikaların Türkiye’ye yansımaları tartışmaya açıldı. Yerli ve yabancı konuşmacıların yer aldıkları konferans, iki oturumda gerçekleşti.
“Adil Dönüşüm Nasıl İlerliyor?”
“Adil Dönüşüm Nasıl İlerliyor?” başlıklı ilk oturumda Parlamento Üyesi, Uluslararası İklim ve Enerji Politikası Komitesi Yeşiller Yönetim Kurulu Başkanı Lisa Badum “Karbon-Nötr Olmaya Doğru Bir Adil Geçiş mi? Benzeri Görülmemiş Zamanlarda Almanya’nın Yenilenebilir Devrimi” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
Badum’un sunumu sonrasında Avrupa Topluluk Gücü Koalisyonu Koordinatörü ve İklim Adaleti & Enerji Kampanyacısı Dimitris Tsekeris, “Sosyal Olarak Adil Bir Enerji Geçişinin Hızlanmasının Sağlanmasında Enerji Topluluklarının Rolü” başlıklı sunumu ile Avrupa deneyimlerini aktardı.
“Güncel Meselelerin Dönüşüme Etkisi” başlıklı ikinci oturumda SEFiA & Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü’nden Mustafa Eray Yücel, “Adil Dönüşüm Sürecinin Güncele Direnci: Ölçme ve Planlama Perspektifleri” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
Enerjide Yeşil Dönüşüm
Yücel’in sunumunun ardından TEPAV’dan Enerji ve Sürdürülebilirlik Danışmanı Aslı Esen, “Enerjide Yeşil Dönüşüm: Olanaklar ve Olanaksızlıklar” başlıklı sunumu ile devam etti. Son olarak İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çiğdem Nas, “Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında Adil Dönüşüm ve Rusya-Ukrayna Savaşının Etkileri” başlıklı sunumu gerçekleştirdi.
12. Yeşil Ekonomi Konferansı Politika Notu, oturumlardaki tartışma konularının temel hatlarını iki bölümde özetliyor. Birinci bölümde, Avrupa’nın yeşil dönüşüm politikaları ile Avrupa Yeşil Mutabakatı, Almanya deneyimleri ve enerji toplulukları bağlamında değerlendiriliyor ve oturumlardaki sunumlar ve tartışmalar temel alınarak krizlerin ve güncelin adil dönüşüme etkisi irdeleniyor. Son bölümde ise Türkiye’nin adil dönüşüm hedefleri için riskler ve fırsatlar değerlendiriliyor. İlgili değerlendirmeler sonucunda konferans sonrası bir yol haritası niteliği taşıması planlanan politika önerileri sunuluyor.