#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
güneş enerjisi

Minnesota Kırsalında Yenilikçi Bir Çiftçinin Güneş Enerjisi Deneyimi

açık radyo açık kalmalı

Yılın büyük kısmını karla örtülü olarak geçiren Minnesota’da Ed Eichten adlı bir çiftçi, 10 yıl önce çiftliğine güneş panelleri satın aldı. Önceleri bazı komşuları güneş panellerinin insan ve çevre sağlığına zarar verebileceği kaygısıyla birlikte mülk değerinin düşeceğinden korktu. Ancak korkulan olmadı. Eichten’in çiftlik gelirleri arttı, toprağın yükü azaldı.

Haber: Dan GEARINO

Çeviri: S. Sena AKKOÇ

Yılın büyük bir kısmını karla kaplı olarak geçiren Minnesota’daki bir çiftlikte güneş panellerine yatırım yapmak kulağa saçma gelen bir fikirdi. Öte yandan Minnesotalı bir çiftçi olan Ed Eichten’in ailesi, bizon yetiştiriciliği yapmak veya küçük bir peynir imalathanesini perakende satış işine dönüştürmek gibi yenilikçi deneyimlere alışkındı. Ed Eichten’ın 10 yıl önce güneş enerjisi panelleri satın alması aile geleneğine uygun, yenilikçi fikirlerden birinin başlangıcıydı.

Çiftlik Gelirleri Arttı, Toprağın Yükü Azaldı

Zaman ilerledikçe Ed Eichten’ın komşuları ve temiz enerji şirketleri Minnesota’nın güneş enerjisini geliştirme yolunda bir merkez konumuna gelebileceğini görmeye başladı ve fırsatları keşfe çıktı. Güneş enerjisi ülke genelinde yaygınlaştıkça kimileri heyecanla bu yolculuğa katıldı kimileri de panellerin çirkin göründüğüne, bu nedenle de hem insan sağlığına hem de mülk değerine zarar vereceğini iddia etti. Ancak Minnesota örneği bu tür korkuların yersiz olduğunu ortaya koydu. Yerel vergi gelirleri sağlayan güneş panelleri, çiftlik gelirlerini artırmakla kalmadı, toprağın yükünü de azalttı. Tüm bunlar olurken de evlerin değerlerine zarar vermedi.

Ed Eichten’in hayali tarımdan kazandığı gelir kaynaklarını daha da artırabilmekti. Hayalini, yenilenebilir enerji ile gerçekleştirebileceğini gördü ve bu şekilde fosil yakıt kullanımını da azaltabileceğini fark etti. İlk olarak 1990’larda bir rüzgar türbini kuran Ed Eichten, umduğu başarıyı yakalayamayınca güneş enerjisine yöneldi.

Ed Eichten, 2012’de peynir üretimi yaptığı binanın etrafına güneş panelleri kurdu. Projesi, elektrik faturasından elde ettiği tasarruflarla beş yıldan kısa bir sürede kurulum masraflarını karşıladı. Panellerin en büyük etkisi kamuoyunda ilgi çekip karşılık bulması oldu. Bölgedeki birçok insan güneş panellerine karşı olumlu tutumlar sergilemeye başladı.

Kısa süre sonra bir müteahhit daha büyük bir proje için Eichten’e ulaştı. Küçük bir araziye sahip olan Eichten, müteahhitin 22 dönümlük araziye güneş panelleri kurdurmasıyla çiftlik gelirine önemli bir kazanç elde etti.

Bölgesel Pazar için Önemli Bir Üretim Kaynağı

Bölgenin konumu, güneş enerjisinden elde edilen elektriğe olan talep ve elde edilen elektriğin eyaletler arasındaki elektrik hatları yoluyla aktarılmasına olanak tanımasından ötürü güneş panelleri bölgesel pazar için önemli bir üretim kaynağı haline geldi.

Güneş enerjisi karşıtlarının sundukları tüm argümanlara karşı çıkan Eichten, panellerin suya, toprağa ve bölgedeki yaban hayatına herhangi bir olumsuz etkisini görmediğini söyledi. Aksine arazide daha az gübre ve herbisit kullanmaya başladığı için toprağın iyileştiğini gözlemlediğini belirtti. Eichten, güneş panellerinin zararlı olduğunu düşünenler için ise şunu dedi: “Bilgisiz olduklarını düşünüyorum.”

Bölgenin ekspertiz ofisi, 2017 yılında, güneş panellerinin kurulumundan sonra konut satışlarını ve fiyatlandırmalarını yakından takip etti. Yaklaşık 750 işlemi inceledikten sonra incelemeyi yapan John Keefe, “Konut değerlerinin zarar görmediği kesin görünüyor” dedi.

Güneş panelleri bulundukları bölgeye finansal ve çevresel faydalar sağlıyor. Güneş enerjisinin yaygınlaşmasıyla fosil yakıtlara olan bağımlılık azalıyor ve elektrik üretimini emisyonsuz hale getirme hedefi daha erişilebilir hale geliyor.

Haberin aslına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı