#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
kurak

Doğu Anadolu’da Son Yılların En Kurak Kışı Yaşanıyor

Kışın yeterli kar yağışı alamayan Doğu Anadolu Bölgesi, son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyor. Uzmanlar küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından birinin kuraklık olduğunu belirtiyor.

Kış mevsiminde kar yağışının en fazla etkili olduğu iller arasında yer alan Erzurum, Kars, Ardahan ve Ağrı’da son yılların en kurak kışı yaşanıyor. Geçmiş yıllarda Aralık ve Ocak aylarında karla kaplanan şehirlerde, hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

“Kuraklık Küresel Isınmanın En Önemli Sonuçlarından”

AA’nın aktardığına göre, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, küresel ısınmanın dünyada etkisini hissettirdiğine vurgu yaparak şunları söyledi: “Türkiye açısından baktığımız zaman, Türkiye farklı iklimlerin odak noktasında bulunan bir ülkedir. Bu anlamda Türkiye küresel ısınmadan ciddi şekilde etkilenecek ülkelerden biridir. Küresel ısınmanın en önemli sonuçlarından biri bu sene de yaşadığımız gibi kuraklıktır.”

“Dağların Yüksek Kesimlerinde de Şu Anda Kar Yok”

Kaya, Meteoroloji verilerine göre Doğu Anadolu Bölgesi’nde Aralık ayı sıcaklık ortalamasının 1,5 derece olduğunu belirterek 2022 yılı sıcaklık ortalamasının ise 2,4 derece ölçüldüğüne işaret etti. Sıcakların bu kadar artması ve kar yağışının olmamasının kuraklığa neden olduğunu anlatan Kaya, “Dünyadaki bütün akarsuların kaynağını dağlar oluşturmaktadır. Dağların yüksek kesimlerinde de şu anda kar yok. Karın olmaması yer altı su kaynaklarının beslenme durumunu büyük ölçüde azaltmaktadır. Yeryüzündeki suların kaynağı yağışlardır. Yağışlarla düşen suların üçte biri yer altına, üçte biri yüzeysel akışa geçmekte ve geri kalanı da buharlaşarak atmosfere dönmektedir. Ağrı bu bölgede en fazla karın düştüğü yerlerden. 1985 Şubat ayında 225 santimetre kar yağmış. O açıdan baktığımızda Ağrı’da kar yoksa bölgenin diğer taraflarında da yok” dedi.

Kaya şunları ifade etti: “Ağrı’da 1991 yılında Ocak ayının 18’inde kar yağışı başlamıştı. O günden bugüne kar yağışının bu kadar geciktiği hiç olmamış, ben hatırlamıyorum ve verilerde de karşılaşmadım. Geçen sene bu zamanlar kar yağışı çok fazlaydı. Karla mücadele devam ediyordu. Bundan dolayı ilkbahar ve yaz aylarında akarsularımızın su seviyesi iyi durumdaydı.”

EkoIQ Editör