#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
hatay havalimanı

Kurutulan Amik Gölü’nün Üzerine Yapılan Hatay Havalimanı’nda Pist Yarıldı

açık radyo açık kalmalı

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremden etkilenen illerden Hatay’da havalimanı pisti enine doğru yarıldı. Ağır hasarın oluştuğu havalimanının kurulduğu bölgenin 1950’li yıllarda bir göl olduğu biliniyor. Mevcut havalimanı ise zamanında on binlerce dönüm tarım arazisine hayat veren ve etrafında eşsiz bir biyoçeşitliliği barındıran gölün kurutulduğu alana yapıldı.  

Maraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli, 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen illerden Hatay’da havalimanı pistinde enine doğru bir yarık oluştu ve asfaltın kalktığı görüldü.

“İskenderun ve Antakya’da hastaneler ile polis evi yıkıldı. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var” diyen Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Antakya ve Kırıkhan’da yıkık binalar var. İskenderun’daki ve Antakya’daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var” açıklamasını yaptı.

Yeşil Gazete’de Mahmut Boynudelik’in 2012 yılında yazdığı haberde, Hatay Havaalanı’nın sular altında olduğu, açılsa dahi ilk yağmurlardan sonra tekrar kapatılabileceği gündeme taşınmıştı. Haberde; havaalanının pist, apron ve otoparkındaki yükselen su seviyesi nedeniyle hava trafiğine kapatıldığı, devam eden yağışlarla su seviyesinde düşme olmadığı için kapalılık süresinin ertelendiği belirtilmişti.

Amik Gölü Haritadan Silindi

Havaalanının kurulduğu alan 1950’li yıllarda, güzelliği ve temiz suları ile bilinen bir göldü. Amik Ovası’nın ortasında büyüklüğü 100 km2’yi bulan Amik Gölü, Amanoslar’dan gelen dereleri ve Asi Nehri’nin sularını düzenliyordu. Göl, on binlerce dönüm tarım arazisine hayat veriyor ve gölün etrafındaki alan müthiş bir biyoçeşitliliği barındırıyordu.

Aralarında ileride başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapacak olan Süleyman Demirel’in de bulunduğu bir grup mühendis Amik Gölü’nün etrafındaki Sarısu Gölü’nü ve Kara Gölü kurutmayı planlamaları üzerine göllere akan derelerle gelen sular kanallarla başka yerlere akıtıldı ve bu iki göl kurumaya bırakıldı.

Değişiklikler sonucunda yağış ve akarsu rejimleri bozuldu ve Amik Gölü kurumaya başladı. Bunun üzerine planın ikinci safhası devreye konuldu ve Amik Gölü’nün tümüyle ortadan kaldırılması tamamlandı. 1975 yılından sonra yapılan haritalarda Amik Gölü görünmez oldu.

Ova Verimini Kaybetti

Amik Gölü’nün kurutulmasının ardından giderek verimsizleşen Amik Ovası’nın havaalanına dönüştürülmesi projesi gündeme geldi. Havaalanı yapılarak geçmişin bir büyük yanlışının üzeri örtülmeye çalışıldı. Bir zamanlar Amik Gölü’nün en derin noktasına, su toplama havzasının bulunduğu alana bir havaalanı kuruldu. Havaalanı, bugün yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremden ağır şekilde etkilendi ve pistte derin yarıklar oluştu.

Ayrıca, Malatya Valiliği’nden yapılan açıklamada, yurttaşlara “Malatya merkezinde Pınarbaşı Kaptaş’tan içme suyu alan vatandaşlarımız ikinci bir açıklamaya kadar şebeke suyunu içmemeleri gerekmektedir” uyarısı yapıldı.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı