Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde meydana gelen iki deprem sonucunda şu an için 3,381 yurttaşın hayatını kaybettiği açıklandı. 20,426 kişinin yaralandığı depremde 5,775 bina yıkıldı. Türkiye’nin en az 10 kentini ciddi şekilde etkileyen deprem, Suriye’de de hissedildi. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde en az 1,356 kişinin yaşamını yitirdiği, 3,419’dan fazla kişinin ise yaralandığı öğrenildi.
Kahramanmaraş’ta 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Deprem; Kahramanmaraş, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da can kayıplarına ve ağır yıkıma yol açtı. 10 kenti etkileyen depremlerde 3,381 kişi hayatını kaybetti; 20,426 kişi yaralandı. Depremde 5,775 bina yıkıldı.
Yorulan ve Hasarlı Binalar İkinci Büyük Depremle Yıkıldı
İki büyük depremden 13,5 milyon yurttaşın etkilendiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “10 ilimizi doğrudan etkilemiş, illerimizin birbirine yakın olması, yollardaki sıkışıklık… Yaşadığımız süreç son bir asırda yaşadığımız en büyük felakettir. Tüm ekiplerimiz, illerimizdeki bakanlarımız, valilerimizin koordinasyonunda bu süreci ilk andan itibaren takip ediyoruz. Bu deprem doğrudan 13,5 milyon vatandaşımızı etkilemiş durumdadır. İlk büyük depremden sonra bazı binalar yoruldu, ikinci büyük depremle birlikte yorulan ve hasarlı binalar da yıkılma durumunda kaldı” dedi.
3 Bin 381 Can Kaybı
AFAD Deprem Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise şunları söyledi: “Şu ana kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 381, yaralı sayısı 20 bin 426, yıkılan bina sayısı 5bin 775, yıkıldığı ihbarı olan bina satısı 11302.”
İskenderun Limanı’nda Yangın
İskenderun Limanı’nda depremin ardından devrilen konteynerlerde yangın çıktı. Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremler sırasında dün henüz belirlenemeyen nedenle konteynerlerde çıkan yangın gece boyunca devam etti.Çevreye yayılması nedeniyle büyüyen yangından yükselen dumanlar, İskenderun ilçesinin birçok noktasından görülüyor.
En Az 1,356 Can Kaybı da Suriye’de
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler Türkiye’nin en az 10 ilinde ciddi şekilde hissedilirken, Suriye’de de hissedildi. Suriye’nin çeşitli bölgelerinde en az 1,356 kişi yaşamını yitirdi, 3 bin 419’dan fazla kişi yaralandı. Deprem Suriye’nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de şiddetli hissedildi; büyük yıkımlar meydana geldi.
Konumunu Bilmeyenler için “NEREDEYIM”
Deprem sonrası konumunu bilmeyenler “Şu an neredeyim?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Sosyal medyada tüm operatörlerden 7777’ye “NEREDEYIM” yazılı mesaj gönderildiği takdirde, mesajı atan kişinin bulunduğu konumun yetkililere bildirdiği yönünde bir iddia paylaşıldı. AA’nın haberine göre, atılan mesaj yetkililere bilgi vermiyor, sadece mesajı atan kişinin konum bilgisini veriyor. Böylelikle herhangi bir yetkili kişiye konum bilgisi sorarsa, gelen mesajı iletmesi kolaylık sağlıyor.
Gönüllüler Deprem Bölgesine Ulaşmak İstiyor
Depremin hissedildiği bölgelerde arama kurtarma çalışmaları devam ederken öte yandan depremin yaraları sarılmaya çalışılıyor. Deprem bölgesine gidip destek olmak isteyen binlerce gönüllü İstanbul Havalimanı’nda yoğunluğa neden oldu.
Dün AFAD tarafından yapılan açıklamada, “Yardımda bulunmak isteyen vatandaşlarımız ‘DEPREM’ yazarak 1866’ya SMS (20 TL) gönderebileceği gibi banka hesap numaraları üzerinden de bağış yapabilecektir” denilerek hesap bilgileri paylaşıldı.
İBB Bağış Kampanyası Başlattı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Basın Yayın Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı ve Afet Koordinasyon Merkezi koordinasyonunda düzenlenen kampanya için İstanbullulardan gelen yardımlar toplanmaya başlandı.
Bağış yapmak isteyen İstanbullular ALO 153 Çözüm Merkezi numarası üzerinden Deprem Hattı’na bağlanarak ihtiyaç listelerine ulaşabiliyor. Yardım malzemeleri Yenikapı Avrasya Gösteri Merkezi ile Kartal Lojistik Merkezi’ne bırakılabiliyor.
İhtiyaç Duyulan Malzemeler
Yardım kampanyası kapsamında ikinci ürünler kabul edilmemekle birlikte yalnızca kullanılmamış ürünler değerlendiriliyor. İhtiyaç duyulan malzeme listesi şöyle:
Battaniye, uyku tulumu, her türlü soba, ısıtıcı, toplu kuru gıda, cep telefonu, şarj ünitesi ve ürünleri, pil, hijyen malzemesi (sabun, peçete, hijyen pedi vb.), çocuk bezi, bebek maması, yeni/giyilmemiş kışlık giyim malzemesi, bot vd. Giyim ürünleri, kafa lambası, el feneri.
Canlı yayında konuşan Habertürk Muhabiri Uzay Kesmen, deprem bölgesinde özellikle gıda ve su sıkıntısı yaşandığını, gıdaya erişimin mümkün olamadığını ve depremzedelerin zorluk içinde olduklarını söyledi.