Buğday Derneği, “Gençler için Agroekoloji Eğitimi” projesi kapsamında, 1-3 Şubat 2023 tarihlerinde “Uluslararası Yönetim Toplantısı”nı İstanbul’da düzenledi. Proje, gençleri agroekoloji bilgisiyle tanıştırarak çevre ile ilgili farkındalıklarını ve ekolojik okuryazarlıklarını artırmayı amaçlıyor.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Avrupa Birliği tarafından Erasmus+ programı kapsamında desteklenen Gençler için Agroekoloji Eğitimi (AYE!) projesinin “Uluslararası Yönetim Toplantısı”, proje koordinatörü Çekya’dan AMPI, proje ortakları Yunanistan’dan Addart, İtalya’dan Deafal, Fransa’dan Urgenci, Sırbistan’dan Zelena Tranzicija ve Türkiye’den Buğday Derneği’nin katılımı ile düzenlendi. 1-2 Şubat 2023 tarihlerinde Ek Biç Ye İç’in İstanbul Taksim’deki mekanında bir araya gelen proje yürütücüleri, proje kapsamında şimdiye kadar gerçekleştirilen faaliyetleri değerlendi ve bundan sonraki çalışmaları planladı.
Gençleri agroekoloji bilgisiyle tanıştırarak çevre ile ilgili farkındalıklarını ve ekolojik okuryazarlıklarını artırmayı amaçlayan projede, gençlerle çalışan eğitmenlere yönelik müfredatın hazırlıklarında son aşamaya gelindi. Proje ortağı olan ülkelerin her birinde proje kapsamında gençlerle yapılan hikaye oluşturma (storytelling) atölyelerinde ortaya çıkan hikâyelerin nasıl çizgi roman haline getirileceği değerlendirildi ve hazırlanacak kutu oyunu üzerinde çalışıldı. Toplantının ardından, Buğday Derneği Kreatif Direktörü Lalehan Uysal’ın “Kurda Kuşa Aşa… ve Göze” tohum fotoğrafları sergisini ziyaret eden proje ortakları, yerel tohumlar hakkında bilgi aldı.
Gençler Agroekoloji Bilgisiyle Tanışıyor
Gençler için Agroekoloji Eğitimi (AYE!) projesi, gençleri, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir gıda sistemleri için bütünsel çözümler sunan agroekoloji bilgisi ile tanışarak çevre ile ilgili farkındalıklarını ve ekolojik okuryazarlıklarını artırmaya çağırıyor.
Mevcut eğitim sisteminde disiplinlerarası, sosyal ve destekleyici becerilere çok yer ayrılmadığı göz önüne alınarak hazırlanan AYE! projesi, liselerin eğitim sistemini, deneyime dayalı öğrenim gibi yaygın eğitim yaklaşımlarıyla desteklemeyi ve gençlere gıda sistemini tüm karmaşıklığıyla kavramak için gerekli becerileri sunmayı amaçlıyor. Proje, 13-18 yaşları arasındaki gençleri ve yaygın eğitimde çalışan eğitimcileri hedef alıyor.
Proje ortakları, amaçlarına ulaşmak için, gençlere yönelik agroekoloji alanında yenilikçi bir eğitim programı ile bu programı destekleyen ve örgün lise eğitim müfredatını tamamlamak üzere kullanılabilecek, bir çizgi roman ve bir kutu oyunu gibi, yeni, yaratıcı eğitim materyalleri üretmek için çalışıyor. Bu çıktıların üretim sürecine eğitimcilerin ve gençlerin doğrudan dahil edilmesi planlanıyor. Eğitimciler için, uluslararası eğitimler ve her ortak ülkede bir dizi yerel etkinlik yapılması; bu çıktıların paylaşılması, test edilmesi ve yaygınlaştırılması ile de eğitimciler ve gençler arasındaki diyaloğun geliştirilmesi hedefleniyor. AMPI (Çekya) koordinatörlüğünde yürütülen proje, Buğday Derneği (Türkiye), Urgenci (Fransa), Deafal (İtalya), Zelena Tranzcija (Sırbistan) ve AddArt (Yunanistan) ortaklığında, Şubat 2021 – Ağustos 2023 döneminde uygulanıyor.