Biyoçeşitlilik

Açık Deniz Anlaşması’nda Sonuca Varıldı

açık deniz anlaşması

New York’ta yürütülen Hükümetlerarası Konferans’ın 5. Oturumu’nun ardından varılan Açık Deniz Anlaşması, ülkelerin ulusal deniz yetki alanlarının ötesindeki biyoçeşitliliği korumayı amaçlıyor. 

Birleşmiş Milletler’de (BM), açık denizlerde biyolojik çeşitliliğin korunması için yıllar süren görüşmelerin ardından Açık Deniz Anlaşması’nda sonuca varıldı. Anlaşmaya, New York’ta yürütülen Hükümetlerarası Konferans’ın 5. Oturumu’nun ardından BM binasında kesintisiz süren müzakereler sonucunda varıldı.

Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışmalar yürütülen anlaşma, ülkelerin ulusal deniz yetki alanlarının ötesindeki biyoçeşitliliği korumayı amaçlıyor.

Denizlerin yaklaşık üçte ikisini kaplayan alanda iklim değişikliği, aşırı avlanma ve nakliye trafiği gibi hususların biyoçeşitlilik üzerinde olumsuz etkisi bulunuyor.

Anlaşma bu bölgelerde balıkçılık faaliyetlerine kısıtlamalar getirirken aynı zamanda deniz mayınları, deniz ulaşım yolları ve keşif faaliyetlerine de sınırlamalar koyacak.

BM’de anlaşmanın resmi olarak kabul edilmesi bekleniyor. Ardından imzaya açılacak anlaşmaya, BM ülkeleri taraf olup olmayacağına karar verecek.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’ne (IUCN) göre, küresel çapta deniz türlerinin yaklaşık %10’u yok olma riskiyle karşı karşıya.

Anlaşmada belirlenen korunacak yeni alanlar, balıkçılık faaliyetlerine, nakliye güzergâhlarına ve derin deniz madenciliği gibi keşif faaliyetlerine sınırlar getiriyor.

About Post Author