IPCC’nin son raporu yakın vadedeki emisyon azaltım hedeflerini ortaya koydu. Buna göre dünya iklim krizi ile mücadelede 2030’a kadar %48, 2035’e kadar ise %65 emisyon azaltımını yapmalı.
Dünyanın en yetkili iklim bilimi organı olan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), yeni yayımladığı Sentez Raporu (SYR) ile, Altıncı Değerlendirme Döngüsünü (AR6) kapatıyor.
Rapor, iklim etkilerinin daha önce bilinenden daha düşük sıcaklıklarda dahi çok daha sert vurduğununve hükümetlerin Paris Anlaşması’ndaki 1,5 derece hedefini takip etmelerini hayati önem sahip olduğunun altını çiziyor.
Raporda 2040 veya öncesi olarak tanımlanan yakın vadedeki emisyon azaltım hedeflerine ilişkin yeni bilgiler ilk kez veriliyor. 1,5 derece hedefinin tutturulması için önümüzdeki yıllarda yapılması gereken emisyon azaltımı bu rapor ile güncelleniyor. Buna göre dünya;
– 2030 yılında %48 CO2 azaltımı
– 2035 yılında %65 CO2 azaltımı
– 2040 yılında %80 CO2 azaltımı
– 2050 yılında %99 CO2 azaltımı yapmalı.
Rapora göre, fosil yakıtlara olan bağımlılığımızdan kaynaklanan insan kaynaklı emisyonların gezegene zarar verdiğine şüphe yok.İnsan faaliyetleri kesin olarak küresel ısınmaya neden oldu ve küresel yüzey sıcaklığı 2011-2020 yılları arasında endüstriyel sıcaklıkların 1,1 derece üzerine çıktı.
Çalışma, daha yüksek sıcaklıkların aşırılıkları, istikrarsızlığı ve öngörülemezliği beraberinde getirdiğini ortaya koyuyor. Daha fazla ısınma, öngörülemeyen bir küresel su döngüsü, kuraklık ve yangınlar, yıkıcı seller, aşırı deniz seviyesi olayları ve daha yoğun fırtınalara neden oluyor.
Dirençli ve yaşanabilir bir gelecek ise hâlâ mümkün. Ancak bu 10 yıl içinde derin, hızlı ve sürekli emisyon kesintileri sağlamak için atılacak adımlar, insanlığın ısınmayı 1,5 derece ile sınırlaması için hızla daralan bir pencereyi temsil ediyor.
Yenilenebilir enerji kaynakları ve diğer azaltım eylemleri de umutlu haberler sağlıyor. Yenilenebilir enerji yatırımları artık çok daha uygulanabilir, giderek daha uygun maliyetli hale geliyor ve genel olarak kamu tarafından destekleniyor. 2010-2019yılları arasında, güneş ve rüzgar enerjisinin birim maliyetleri sırasıyla %85 ve %55 oranında azaldı ve lityum iyon pillerin birim maliyetleri %85 oranında düştü.
Eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri ve The Elders Başkanı Mary Robinson, IPCC Altıncı Değerlendirme Raporu’nun (AR6) bu son bölümünün, iklim krizinin ciddiyetinin altını çizdiğini söylerken, “Ancak aynı zamanda ciddi ve acil eylemlerle ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamanın hâlâ mümkün olduğunu hatırlatıyor. Liderler bir seçimle karşı karşıya: Bilimi ciddiye almak ve 2030’dan önce gereken anlamlı önlemleri almak ya da gelecek nesilleri eylemsizliğin korkunç maliyetlerine mahkum ederek gecikmeye devam etmek” dedi.