Yeni bir rapora göre, Antarktika buzullarının hızla erimeye devam etmesi okyanus akıntıları üzerinde belirgin şekilde durgunlaşmaya yol açıyor. Böylelikle okyanusların karbondioksit emme kapasitesi azalıyor ve iklim olumsuz etkileniyor. Bilim insanları, küresel sıcaklık artışının mevcut oranlarda devam etmesi halinde okyanusları yönlendiren derin su akıntılarının 2050’ye kadar %40 oranında azalabileceği uyarısında bulunuyor.
BBC’nin aktardığına göre, Nature dergisinde yayımlanan yeni bir raporda, okyanusun en derinlerinde yer alan ve dünya genelinde ısı ve besin maddelerinin dolaşımında kilit rol oynayan sular incelendi.
Avustralyalı bilim insanlarının hazırladıkları rapor, Antarktika buzullarının hızla erimesinin okyanus akıntıları üzerinde belirgin şekilde durgunlaşmaya yol açtığını gösterdi. Bunun bir sonucu olarak da okyanusların karbondioksit emme kapasitesinin azaldığı ve iklimin olumsuz şekilde etkilendiği tespit edildi.
Derin Su Akıntıları %40 Oranında Azalabilir
Durgunlaşmaya, tatlı su kaynakları olan Antarktika buzullarının erimesiyle deniz suyunun yoğunluğunun azalmasının ve daha az tuzlu hale gelen sularda aşağı yönlü hareketin yavaşlamasının yol açtığı belirtildi.
Bilim insanları, Kuzey ve Güney yarım kürelerde binlerce yıldır nispeten istikrarlı olan derin okyanus akıntılarında meydana gelen durgunlaşmanın, okyanusların atmosferdeki karbondioksiti emme kabiliyetini azalttığını, bu nedenle de iklim üzerinde olumsuz etki yarattığını dile getirdi. Küresel sıcaklık artışının mevcut oranlarda devam etmesi halinde, okyanusları yönlendiren derin su akıntılarının 2050’ye kadar %40 oranında azalabileceği bilim insanlarının tahminleri arasında yer alıyor.
Rapora katkıda bulunan deniz bilimci Adele Morrison’ın ifadelerine göre, okyanuslardaki dolaşımının yavaşlaması şu etkilere neden oluyor:
- Yüzeydeki su hızla karbon emme kapasitesine ulaşıyor.
- Daha derinlerden karbona doymamış su ile yer değiştirmiyor.
- Bu durum deniz diplerindeki besinlerin ortaya çıkmasını zorlaştırıyor.