#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
elektronik atık

Geçen Yıl “4 bin 700 Eyfel Kulesi’ne Eşdeğer” Elektronik Atık Oluştu

açık radyo açık kalmalı

İklim değişikliği, çevre kirliliği ve sürdürülebilirlik gibi üzerinde yaşadığımız gezegenin geleceğinde kritik rol oynayan konular, 22 Nisan Dünya Günü gibi özel tarihlerde daha da sık gündeme geliyor. Öte yandan her geçen gün dijitalleşen dünyada çevre sorunlarına yenileri ekleniyor. Bunlardan biri de elektronik atıklar.

Elektronik atıkların (e-atık) çağımızın en hızlı büyüyen küresel çevre sorunlarından biri olduğunu belirten Dell Technologies Türkiye Genel Müdürü Işıl Hasdemir, elektronik cihazlara yönelik küresel talep artışının, kullanılmış ve atıl hale gelmiş cihazların sayısını da artırdığını söyledi. Hasdemir, “Dünya Ekonomik Forumu’na göre 2022 yılında 57 milyon tondan fazla elektronik cihazın ıskartaya çıkarıldığı tahmin ediliyor. Ağırlık olarak düşünüldüğünde 82 bin okul servisi veya 4 bin 700 Eyfel Kulesi’ne eşdeğer büyüklükte bir atıktan söz ediyoruz. Ne yazık ki bu sadece tek bir yılda oluşan e-atık. Bunların yalnızca %17,4’ü her yıl e-atık olarak geri dönüştürülüyor” dedi.

“Elektronik Cihazların Karbon Ayakizi Azalıyor”

Gerikazanım ve geridönüşüm projeleri sayesinde ömrünü tamamlamış elektronik cihazlara ikinci bir şans vermenin mümkün olduğunu belirten Hasdemir, “Ömrünü tamamlamış elektronik cihazlar, yeniden kullanım veya geridönüşüm için iade edildiklerinde başka kullanımlar için faydalanılabilecek değerli, yeniden kullanılabilir bileşenler, parçalar ve mineraller içeriyor. Bileşenler ve malzemeler yeniden kullanıldığında elektronik cihazların karbon ayakizi azalıyor çünkü ömürlerini uzatmış oluyoruz. Yeniden kulanım için geri kazandığımız her bir yarım kilo çelik, alüminyum, plastik veya bakır için yarım kilo malzemenin sıfırdan üretilmesini veya topraktan elde edilmesini önlemiş oluyoruz” diye konuştu.

“Elektronik cihazlarımızı ne kadar uzun süre kullanımda tutarsak etkisi de o kadar büyük oluyor” diyen Hasdemir, kullanım ömrünü tamamlamış cihazların takas ederek veya geri dönüştürerek e-atıkların önüne geçmeye yardımcı olunabileceğinin altını çizdi.

 

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı