#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
deprem

Felaketten Ne Öğrenebiliriz?

6 Şubat felaketinden ne öğrendik veya öğrenebiliriz? Yitirdiklerimizin ne kadar farkındayız ve bunlardan ne kadar ders çıkardık? Yeni bir hayatı yeniden kurgulayabilir, daha dirençli kentler, sağlıklı ve huzurlu bir hayat kurabilir miyiz? Bu soruların yanıtı, çok kapsamlı, çok boyutlu bir düşünsel uğraş gerektiriyor.

Yazı: Erhan ARCA, Bulut BAGATIR, Barış DOĞRU

6 Şubat ve onu takip eden depremlerin üzerinden üç aydan fazla bir zaman geçti. Kaybettiğimiz canların sayısını tam olarak bilmiyoruz. Resmi rakamlar 50 binin üzerinde ama gerçek sayının bunun iki katından fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Canlar deyince insanların yanı sıra binlerce evcil hayvan da yitirdiğimizi unutmamak lazım. Ancak bu canlarla birlikte onlarca yerleşim yerini, tarihi, hayat deneyimini de kaybettik aslında. Bunun zaman içinde daha çok farkına varacağız çünkü bir kent, binalardan ibaret değildir…

Peki yitirdiklerimizin ne kadar farkındayız ve bunlardan ne kadar ders çıkardık. Yeni bir hayatı yeniden kurgulayabilir, daha dirençli kentler, sağlıklı ve huzurlu bir hayat kurabilir miyiz? Bu soruların yanıtı, çok kapsamlı, çok boyutlu bir düşünsel uğraş gerektiriyor. Bizi bu felakete götüren nedenleri, maddi ve düşünsel eksikliklerimizi, hayata ve bilime bakışımızı, toplumsal eşitsizlikleri ve hepsinin üstüne başımızda “Demoklesin kılıcı” gibi sallanan iklim krizini hesaba katmadan, yeni bir hayatı kurmamız çok zor görünüyor…

İlk kabul etmemiz gereken, ülkemizin kurulduğu yerin altının çürük olduğu ancak hemen ardından bizim üstyapımızın da bir hayli çürük olduğu. Yani kamusal örgütlenmemizi, devlet-birey-toplum ilişkisini, kurumsal aklımızı ve bunların hepsini bir araya getiren toplumsal yapımızı yeniden düşünmeden atılacak tüm adımlar, sorunu yaratan nedenleri yeniden üretecektir. Çürük zemine atılan betondan fayda beklemek yerine, dünyanın başka başka ülkelerindeki deneyimlerinden öğrenen; toplum ve devlet ilişkisini yeniden ele alan farklı bir yol aramaktan başka da çare yok gibi…

Derginin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Dr. Barış Doğru

#ekoIQ ve iklimhaber.org Yayın Yönetmeni, Sürdürülebilirlik Uzmanı