ABD iklim özel elçisi John Kerry, yenilenebilir enerjiye geçiş gibi mevcut önlem alma yöntemlerinin, küresel ısınmayı durdurmak için daha hızlı uygulanması gerektiğini söylüyor.
YAZI: Fiona Harvey
Çeviri: Eren Baltaş
John Kerry’e göre, atmosferden karbondioksitin uzaklaştırılması için teknolojiye duyulan fazla güven tehlikeli ve alarm verici bir durum haline geliyor.
ABD hükümetinin iklim sözcüsü, bir röportajında yeni teknolojilerin dünyayı “eşik noktalarını” aşmaktan koruyamayabileceğimi söyledi. Eşik noktaları, geçildiği takdirde önüne geçilemez somut etkilere yol açacak, önemli sıcaklık değerleri anlamına geliyor.
Kerry, Guardian’a verdiği demeçte, “Teknoloji gibi yardımcı unsurlar sayesinde geri dönüşün mümkün olduğu öne sürülüyor. Bunun beni endişelendiren, tehlikeli yanı şu ki, bilime ve dünyadaki en iyi bazı bilim insanlarına göre, uyarılarda bulundukları eşik noktalarından birden fazlasını çoktan geçmiş olabiliriz. Tehlike burada, geri dönülemez bir noktada olmamızda yatıyor” dedi.
Kerry, hükümetlere elektrikli araçlar gibi yenilenebilir enerji teknolojisi modellerini daha hızlı yaygınlaştırmaları konusunda çağrıda bulundu. Bu teknolojilerin çoğunluğu yaygın dağıtıma hazır durumda ve dünyanın atmosferinin 1.5 derece eşiğini geçmesini önleyebilecek kapasitede.
“Şu anki mücadelemizin bir kısmı şu: Gerekli teknolojilere sahip olan ülkeler, bu teknolojileri yeterli ölçüde uygulamıyor ve yaygınlaştırmıyorlar. Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, küresel olarak seragazı emisyonlarında %45 azalmaya yönelik 2030 hedefine ulaşmak için ihtiyacınız olan tek şeyin, mevcut teknoloji düzeyinde yenilenebilir enerji kaynaklarına başvurmak olduğunu bir süredir açıkça ortaya koyuyor.”
Kerry, “Yapmamız gereken şeyi yapmamıza yönelik birkaç cepheden direniş olduğu açıkça görülüyor. Çoktan yapmış olmamız gereken, çok basit adımlar olduğunu düşünüyorum. Ama bunlar siyasi irade, gerekli kaynak ve ödenekler ve azim gerektiriyor” dedi.
Kerry, ABD’nin yenilenebilir enerji ve düşük karbonlu teknolojilerin yaygınlaşması için ortaya attığı 396 milyar dolarlık “Enflasyonu Azaltma Yasası”nı da işaret etti. AB hükümetleri, yeşil dostu şirketler için vergi indirimleri gibi, mevzuatın çeşitli yönlerini protesto etmişler; bunları müdahaleci ve potansiyel tehditler olarak görmüşlerdi.
Kerry, ABD’nin yeşil dostu ölçütlerinin bütün ülkeler için faydalı olduğunun altını çizdi. “Eğer keşiflerimizin temposunu hızlandırırsak, bütün dünya faydalanır. Bu, ABD merkezli bir şey değil. Eğer bu teknolojileri seri bir hızda geliştirebilirsek, bunları aynı hızla paylaşabilir, diğer ülkelerin de benzerlerini geliştirmelerine yardımcı olabiliriz. Kolektif bir şekilde mücadele etmenin yolu budur” dedi.
Kerry, geçtiğimiz yaz onaylanan kanunun şimdiden etkili olduğunu söyledi. “İnsanlar değişimin farkındalar. Avrupa’da Almanya, Fransa ve başka bir grup ülke, benzer bir çaba gösteriyorlar. Yasanın şartlarını kendilerine göre uyarlayıp, uygulamaya çalışıyorlar. Bu mücadeleyi verebilmemiz için gereken trilyonlar düşünüldüğünde, yatırım yapmak konusunda insanları heyecanlandıracak yöntemler bulmak herkesin işine yarayacak. Şu anda da bu geçiş teknolojilerine yönelik müthiş bir sermaye akışı görüyoruz.”
Yazının aslına buradan ulaşabilirsiniz.