Türkiye 28 Mayıs’ta bir kez daha sandığa gidecek. Seçimin ikinci turunda kullanılacak oy pusulası belli oldu. Geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilecek.
Türkiye, 13. Cumhurbaşkanı için 14 Mayıs’ta sandıklara gitti ve seçim ikinci tura kaldı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, ikinci tur seçimin 28 Mayıs 2023 pazar günü yapılmasına karar verildiğini açıkladı. Buna göre 2023 seçimlerinde ilk oylamada geçerli oyların salt çoğunluğu sağlanmadığı için seçimin ikinci turu 28 Mayıs’ta yapılacak. İkinci turda Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan yarışacak.
2023 Seçim İkinci Tur Takvimi
Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nin ikinci oylamasına ilişkin seçim takvimi şöyle işleyecek:
16 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı il seçim kuruluna yapılacak. İtiraz süresi saat 17.00’de son bulacak ve yapılan itirazlar il seçim kurullarınca en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.
17 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı YSK’ye yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek. İlçe seçim kurullarınca, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişikliklerinin SEÇSİS’e işlenmesine başlanacak. Yurt dışı ilçe seçim kurulunca, varsa saklama ve ulaştırma kurulu, sandık kurulu ve diğer görevlilerin değişiklikleri yapılacak.
18 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak.
19 Mayıs: YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.
20 Mayıs: Gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak.
24 Mayıs: Yurt dışında oy verme işlemi sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmaları başlayacak.
27 Mayıs: Seçim propaganda dönemi saat 18.00’de sona erecek.
28 Mayıs: Oy verme günü.
29 Mayıs: Cumhurbaşkanı seçimi geçici sonuçları ilan edilecek. Sandık kurullarının kararları ve tutanaklarına karşı ilçe seçim kurullarına yapılacak itiraz süresi 17.00’de sona erecek ve yapılan itirazlar ilçe seçim kurullarınca en geç 23.59’a kadar karara bağlanacak.
30 Mayıs: İlçe seçim kurulu kararları ile birleştirme tutanaklarına karşı, il seçim kurullarına yapılacak itiraz süreci saat 17.00’de sona erecek ve en geç saat 23.59’a kadar karara bağlanacak.
31 Mayıs: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı, YSK’ye yapılacak itiraz süresi sona erecek.
1 Haziran: İl seçim kurulu kararlarına ve il birleştirme tutanaklarına karşı yapılan itirazlar YSK tarafından karara bağlanacak. YSK tarafından kesin seçim sonuçları Resmi Gazete ile radyo ve televizyonda ilan edilmek üzere ilgili mercilere gönderilecek.
YSK tarafından yapılan açıklama sonrasında, seçimin ikinci turunda kullanılacak oy pusulası da belli oldu. YSK tarafından açıklanan verilere göre, “seçimin ikinci turuna, ilk oylamada en çok oy almış bulunan iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilmiş olur.” Seçimin ikinci turunda en çok oyu alan aday 13. Cumhurbaşkanı seçilecek.