2022 Avrupa İklim Durumu raporu, geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklıkların ve geniş ölçekli kuraklıkların etkili olduğunu vurgularken uzmanlar, aynı şartların 2023 yılında yaşanmasının mümkün olabileceğini belirtti. Öte yandan sıcaklıkların kalp krizini ve felci tetikleyebileceğini söyleyen hekimler ise bazı ilaçların dozajlarının ayarlanmasının gerekebileceğini, kullanan kişilerin sıcağa karşı daha savunmasız hale gelebileceklerini söyledi.
Avrupa Birliği‘ne bağlı Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nin 2022 Avrupa İklim Durumu raporu, geçtiğimiz yıl aşırı sıcaklıkların ve geniş ölçekli kuraklıkların etkili olduğunu vurgularken Copernicus iklim bilimcilerinden Julien Nicolas, aynı şartların 2023 yılında yaşanmasının da mümkün olabileceğini belirtti.
Nicolas, “Şu an bunları konuştuğumuz sırada, bahsedilen şartların İspanya’da gerçekleştiğini görüyoruz. İspanya’da aşırı sıcaklıklar hakim ve bu çok kurak koşullarla birleşerek ortalamanın çok daha üzerinde sıcaklıklara yol açıyor. Bu da, 2022 senaryosunun yeniden yaşandığı örneklerden biri” dedi.
Geçen yıl Avrupa’nın çoğu bölgesinde sıcaklıklar, 40 gün veya daha fazla bir süre içinde, 32 ila 38 derece arasında hissedildi. 2022 yazı Avrupa’da kaydedilen en sıcak yaz oldu ve güçlü ısı stresi olarak adlandırılan durumun yaşandığı günlerin sayısında belirgin bir artış görüldü. Isı stresinin yaşandığı gün sayısının fazla olması ise hekimleri endişelendiriyor.
“Bazı İlaçlar Sizi Sıcağa Karşı Daha Savunmasız Hale Getirebilir”
Euronews‘in haberine göre, iklim değişikliği ve sağlık üzerine Alman İttifakı‘ndan Tıp Doktoru Nathalie Nidens, “Sıcaklıklar, kalp krizi ve felci tetikleyebilir. Dehidrasyona, böbrek yetmezliğine neden olabilir” uyarısında bulundu. Nidens, “Bazı ilaçların ve gıda rejimlerinin yeniden ayarlanması gerekebilir çünkü bazı ilaçlar sizi sıcağa karşı daha savunmasız hale getirebilir. Bu nedenle daha büyük bir risk de oluşturabilir. Bazen dozajların ayarlanması gerekir” dedi. Uzmanlar, risk altındaki kişilerin aşırı sıcaklıklara nasıl uyum sağlayacakları konusunda tavsiye almaları gerektiğini belirtti.
Copernicus İklim Değişikliği Servisi’nden son verilere göre, küresel olarak 2023 Nisan ayı sıcaklıkları, 1991-2020 ortalamasının 0,3 derece üzerindeydi. Avrupa’da karışık bir tablo hakimdi. Hava, Birleşik Krallık’tan Türkiye’ye kadar bir bölgede daha soğuktu ancak İber Yarımadası çevresi daha sıcaktı. Batı Akdeniz‘de Nisan ayında tüm zamanların en yüksek sıcaklıkları görüldü. Sıcaklıklar İspanya’nın Cordoba kentinde 38,8 dereceye, Portekiz’in Mora kentinde 36,9 dereceye, Fas’ın Marakeş kentinde ise 41,3 dereceye ulaşarak Nisan ayı içinde rekor seviyeye çıktı.