#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey

#ekoIQ’nun 106. Sayısı Yayında!

Karşımızda belki de insanlık tarihinin en büyük meydan okuması olan iklim krizi var. Ve yapılan tüm araştırmalar, yolsuzluk ve demokratik süreçlerin eksikliğinin, iklim kriziyle mücadeledeki en büyük eksiklikler olduğunu gösteriyor.

Geçmişte sahici insanların kan, ter ve gözyaşlarıyla verdikleri toplumsal mücadelelerden yalnızca serbest seçimler değil, örgütlenme, süreçlere katılma, protesto etme ve çeşitli denetim mekanizmaları da ortaya çıktı.

Karşımızda belki de insanlık tarihinin en büyük meydan okuması olan iklim krizi var. Yapılan tüm araştırmalar, yolsuzluk ve demokratik süreçlerin eksikliğinin, iklim kriziyle mücadeledeki en büyük eksiklikler olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla bir varlık-yokluk meselesi haline gelen iklim kriziyle mücadeleyi, aynı zamanda bir insan hakları, demokrasi, katılımcılık ve şeffaflık mücadelesi olarak da görmemiz gerekiyor. Bu mücadeleleri birbiriyle eklemlendirmeyi başaramazsak, ne Türkiye’de ne de dünyada bizi mutlu ve huzurlu günler bekliyor demektir.

Dergimizin 106. sayısında #ekoIQ Yayın Yönetmeni Barış Doğru, “Demokrasisiz İklim Mücadelesi, Anasonsuz Rakıya Benziyor!” başlıklı yazısında, bazı şeylerin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini anlatırken şöyle diyor: “Gerçekten de, demokratik süreçleri çıkarın geriye başarısız, teknikten ibaret bir sürdürülebilirlik kalır. O da hiçbir işe yaramaz”.

Şüphesiz, bir ülkenin demokrasi, katılım, şeffaflık düzeyi ve yolsuzlukla mücadeledeki kararlılığı, çevresel performansını ve iklim değişikliği politikalarının sahiciliğini doğrudan etkiliyor. Biz de bu sonuçtan yola çıkarak dosya konumuzu, “Ne Kadar Demokrasi; O Kadar İklim Mücadelesi!” çerçevesinde oluşturduk. Doç. Dr. Ender Peker, Özlem Altıparmak, Ayşe Kaşıkırık, Burcu Meltem Arık, Burcu Genç, Oğuz Türkyılmaz, Orhan Aytaç ve Viktor Pál görüşlerini, bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaştılar.

Yeni sayımızda Prof. Dr. Murat Türkeş, El Niño’nun beklenen geri dönüşünü #ekoIQ okurları için değerlendirdi. Önceki sayılarımızda olduğu gibi alanlarında uzman isimler; Elif Gökçe Şahin, Prof. Dr. Ahu Ergen, Prof. M. Levent Kurnaz, Gülin Yücel, Sibel Bülay, Arzu Deniz Aksoy, Emine Erdem, Aynur Kolbay Hülya, Arif Ergin sürdürülebilirlik gündemini okurlarımız için yorumladılar. Kale Grubu Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Rana Birden, İyi Bak sayfası ile yazarlarımız arasına katıldı.

Yürüttükleri çalışmaları anlatan Yapı Kredi Kurumsal İletişim Direktörü Arda Öztaşkın, finans sektörünün dönüştürücü gücünün önemini vurguladı. İletişim uzmanı Serhat Şabap ise sürdürülebilirlik iletişimi için şirketlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Global Compact Türkiye, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına adım atarken hem ülkemizin hem de gezegenin geleceğini bugün atacağımız adımlarla şekillendireceğimiz bir dönemeçte olduğumuzun altını çizdi.

Gözümüzden Kaçmayanlar’da Gözde İvgin, hava kirliliğinden temiz enerjiye, iklimden doğadaki türlere kadar dünyamız ve çevremiz ile ilgili kısa haberleri derledi. Kitap bölümümüzde ise yeni önerilerimiz var.

#ekoIQ’nun 106. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör