Ekonomi

imece’nin Öğrenimler Raporu Yayımlandı

imece

Sosyal inovasyon platformu imece’nin, yedi yıl boyunca yarattığı sosyal etkiyi özetleyen Öğrenimler Raporu yayımlandı. Rapor, girişimcilik ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor. 

ATÖLYE, S360 ve Zorlu Holding’in kurucu ortaklığında 2016 yılında kurulan sosyal inovasyon platformu imece, kurulduğu ilk günden bu yana sivil toplum, iş dünyası ve akademi işbirliğiyle gerçekleştirdiği çalışmalardan örnekleri ve etki yolculuğunda edindiği içgörüleri ortaya koyan Öğrenimler Raporu’nu yayımladı. imece, Öğrenimler Raporu’nda, birlikte çalıştığı birçok paydaşının, görüş ve geribildirimlerine yer vererek ekosisteminin gelişimine katkı sağlamayı amaçlıyor.

“Daha İyi Bir Gelecek Adına Birlikte Çalışma Fırsatı”

Zorlu Holding Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Genel Müdür Yardımcısı Şahika Özcan Ortaç, toplumsal konularda, bilinen rekabet anlayışının da ötesinde birlikte değer yaratarak ilerleyen şirketlerin daha güçlü etki yaratabileceğini ve küresel meselelerin çözümünü hızlandırabileceğini belirtti. Ortaç, “imece, geçen zaman içinde kayda değer bir olgunlaşma süreci yaşadı. Farklı disiplinlerden bireyler ve farklı yapıdaki birçok kurum imece çatısı altında bir araya gelerek daha iyi bir gelecek adına birlikte çalışma fırsatı yakaladı. imece’nin bu işbirliklerinden edindiği deneyimleri ekosistemle paylaşabilmek üzere, kurulduğu 2016 yılından bu yana gerçekleştirdiği programlar ve yürütülen projelere dair içgörülerinden oluşan Öğrenimler Raporu’nun, sosyal inovasyon ekosisteminin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz” dedi.

“İnsanı ve Doğayı Merkezine Alan Çözümler için İlham Verici Olmasını Umuyoruz”

imece Yöneticisi Zeynep Erdoğan, raporun bugüne kadar gerçekleştirdikleri tüm çalışmaları konu aldığını, aynı zamanda geçirdikleri tüm süreçlerin öğrenimlerini de kapsadığını söyleyerek, “imece kurulduğu günden bu yana, mesele edindiği alanlarda farklı yapılardaki güçlü potansiyellere sahip işbirliklerinin ortaya çıkmasını tetikliyor. Bu işbirliklerinden aldığı güçle, ülkemizde sosyal inovasyon ve sosyal girişimciliğin de ötesinde etki girişimciliğinin gelişmesi için çalışıyor. imece’nin edindiği öğrenimlerin, karmaşık ve iç içe girmiş küresel meselelerde, insanı ve doğayı merkezine alan çözümleri desteklemek isteyen gençler, girişimciler ve etki odaklı aktörler için ilham verici olmasını umuyoruz” dedi.

imece’nin daha adil ve sürdürülebilir bir gelecek amacıyla yaptığı çalışmalara devam edeceğini belirten Erdoğan, “İş dünyasının, girişimcilerin, değişim öncüsü gençlerin, akademinin, kamunun, sivil toplumun, aracı kurumların ve uluslararası kuruluşların iş birliğine dayalı benzer çabalarının da karşılık bulacağına inanıyor ve her bir yapıya kolektif etkiyi büyütme davetinde bulunuyoruz” diye konuştu.

En Önemli Aktörler: Sosyal Girişimciler

imece, mevcut problemlerin çözümü ve daha sürdürülebilir bir gelecek için sistemsel dönüşümü tetikleyen en önemli aktörlerin sosyal girişimciler olduğunu savunuyor. 2016-2020 yılları arasında Zorlu Holding’in ana partnerliğinde yürütülen Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Eşitsizliklerin Azaltılması temalarına odaklanan Destek Programı kapsamında 43 sosyal girişimin fikir aşamasından ürün haline gelmesine kadarki süreçte destek sağlandı.

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) ulaşma yolunda artan hızlanma ihtiyacı doğrultusunda ise imece, Kasım 2020’de büyüme aşamasındaki etki girişimcilerinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde destek programını bir etki hızlandırıcı programına dönüştürdü. imece impact adı verilen program kapsamında, sosyal girişimcilerin etkilerini kanıtlamaları ve ürettikleri etkileri görünür kılmaları amaçlandı. Üçü Döngüsel Ekonomi, dördü Nitelikli Eğitim alanına odaklanan yedi girişime etki modellemeleri ve raporlamalarının yanı sıra mentorluk, iletişim, hukuk gibi alanlarda da destekler sunuldu. Programa dahil olan tüm girişimlerin etki raporları yayımlandı.

Çözümün Bir Parçası Olarak Gençler

imece ayrıca “gençler için değil, gençlerle beraber” yaklaşımıyla hayata geçirdiği açık inovasyon laboratuvarı imeceLAB ile gençlere yönelik birçok program gerçekleştirdi. imeceLAB, lise ve üniversite öğrencilerinin toplumsal, ekolojik ve kültürel dinamikler hakkında yetkinlikler kazanması ve ilgili meselelere kolektif bir şekilde çözüm önerileri sunması için onları destekleyen açık bir sosyal inovasyon laboratuvarı olarak tasarlandı.

Sivil toplum, akademi, özel sektör ve kamu kurumlarından birçok paydaşın kaynaklarının ve uzmanlık alanının bir araya getirildiği çok paydaşlı bir yaklaşım üzerine kurgulanan imeceLAB programları, bir kurumun ana partnerliğinde ve SKA arasından belirlenen bir tema etrafında şekilleniyor. imeceLAB komünitesinde Türkiye’nin farklı bölgelerinden 4000’e yakın genç yer alıyor. Bu komüniteye dahil olan ve programlara katılan gençler, ele alınan toplumsal meselelerin çözümü için geliştirilen yenilikçi fikir ve projeleri yaparak keşfedecekleri bir deney alanında çözümün parçası oluyor.

Çevreye ve Gezegene Hizmet Edecek Bir Dönüşüm Artık Zorunluluk!

2021 yılında gerçekleştirilen imece summit Geleceğe Etki Zirvesi; Türkiye ve dünyadan farklı alanlara odaklanan 3000’in üzerinde bireyi bir araya getirdi. Etki yaratan topluluklar, etki yaratan finans, etki yaratan iş dünyası, etki yaratan liderlik ve etki yaratan organizasyonlar temaları etrafında, 135 dönüşüm öncüsü konuşmacının katılımıyla 40’a yakın oturum gerçekleştirildi. Zirvede mevcut sistemi insanlara, çevreye ve gezegene hizmet edecek şekilde dönüştürmenin artık bir zorunluluk olduğunun altı çizildi. Daha inovatif ve sürdürülebilir bir dönüşüme ihtiyaç olduğu, bu dönüşümün kurumlardan bireylere, iş dünyasından sivil topluma kadar topyekun bir işbirliğinden geçtiği vurgulandı.

Toplumsal Kaygılar, Belirsizlikler, İklim Krizi ve Eşitsizlikler 

imece Öğrenimler Raporu’nda geleceğe yönelik yaklaşımlar da yer alıyor. imece önümüzdeki dönemde; toplumsal kaygıların, belirsizliklerin, iklim krizinin ve artan eşitsizliklerin yoğun bir şekilde gündemde yer aldığı 2020’li yıllarda daha proaktif, progresif ve anlam odaklı bir yaklaşımın nasıl yaratılabileceğini keşfetmeye odaklanacak. Bunun için topluluklar, gençler ve girişimcilerle etkiyi odağına alan programlar üzerinden ilişkiler kurmak ve bu ilişkilerden çıkan deneyimleri paylaşılabilir hale getirmek imece’nin temel yol haritası olacak.

About Post Author