#ekoIQ | Sürdürülebilirlik Hakkında Her Şey
ekoiq

#ekoIQ’nun 107. Sayısı Yayında!

açık radyo açık kalmalı

Küresel iklim krizi artık yadsınamayacak bir gerçeklik olarak ortada duruyor: Odada bir fil değil, bir dinozor var! Ancak sorunlarımız iklim kriziyle sınırlı da değil. İklim kriziyle birlikte yaşadığımız en önemli “kök” sorunlardan biri olan biyoçeşitlilik kaybı, bağıra bağıra geldi. Bilim insanları 6. büyük yok oluşa girdiğimizden neredeyse emin.

Sadece ülke olarak değil, küresel olarak çok ve büyük çevresel sorunlarla karşı karşıyayız. Son birkaç yüz bin yılın en sıcak temmuzunu yaşadık. Büyük ihtimalle 2023, yine son birkaç yüz bin yılın en sıcak yılı olacak. Küresel iklim krizi artık yadsınamayacak bir gerçeklik olarak ortada duruyor: Odada bir fil değil, bir dinozor var! Ancak sorunlarımız iklim kriziyle sınırlı da değil. İklim kriziyle birlikte yaşadığımız en önemli “kök” sorunlardan biri olan biyoçeşitlilik kaybı, bağıra bağıra geldi. Bilim insanları 6. büyük yok oluşa girdiğimizden neredeyse emin.

İklim kriziyle doğrudan bir etkileşim içinde olan biyoçeşitlilikte de sona doğru, hızlı adımlarla ilerlediğimizi belirten ekoIQ Yayın Yönetmeni Dr. Barış Doğru, Türkiye’nin “Şubat 2023’te meydana gelen üç yıkıcı depremin yarattığı zorunlu durum” nedeniyle COP16 ev sahipliğinden çekilme kararını değerlendirdi. Sözü, Akbelen’de yaşanan orman talanına getiren Dr. Doğru, “Türkiye Tümden Biyoçeşitlilikten mi Çekildi Acaba?” sorusunu sordu.

Dünyamız iklim değişikliği, biyoçeşitlilik kaybı ve kirlilik üçgeninde, gezegensel bir krizle karşı karşıya ve bu üç büyük sorun birbiriyle doğrudan bağlantılı. “İklim değişirken, türler yitip giderken…” konunun uzmanlarının bilgi ve birikimlerine başvurduk. Dr. Uğur Zeydanlı, Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Dr. Çağdaş Dedeoğlu ve Ferdi Akarsu değerli katkılarıyla konuya ışık tuttular.

Her sayımızda olduğu gibi Prof. M. Levent Kurnaz, Gülin Yücel, Arzu Deniz Aksoy, Sibel Bülay, Aynur Kolbay Hülya, Arif Ergin, Elif Gökçe Şahin, sürdürülebilirlik gündemine dair yazılarını kaleme aldılar. Prof. Dr. E. Didem Evci Kiraz, biyoçeşitlilik ile halk sağlığı üzerine düşüncelerini paylaştı.

İyi Bak sayfasında Gökçe Aydan Işık, daha sürdürülebilir bir dünyanın inşasına ilerleme yolculuklarını anlattı. Dünyadaki tüm türlerin dörtte birinin yok olma tehdidi altında olduğuna dikkat çeken Global Compact Türkiye, biyoçeşitlilik kaybının yalnızca doğa için değil, aynı zamanda iş dünyasının operasyonlarının sürdürülebilirliği için de hayati önem taşıdığını vurguladı.

Küresel İklim Değişikliği Fotoğraf Yarışması hakkında konuşan Alarko Carrier Genel Müdürü Cem Akan, iklim değişikliğinin yaşadığımız çağın en çarpıcı gerçeği olduğunu dile getirdi. İklim ve enerji krizlerinin birbiriyle doğrudan bağlantılı olduğunu belirten Borusan EnBW Genel Müdürü Enis Amasyalı, yenilenebilir enerji alanında gerçekleştirdikleri yatırımları anlattı. Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör ise üretimden tüketiciye ulaşana dek tüm iş süreçlerinin global sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak gerçekleştirilmesinin öneminden söz etti.

Burcu Genç, İstanbul’un katılımcı bütçe projesine dair bir analizde bulunurken Gözümüzden Kaçmayanlar’da Gözde İvgin, güncel verileri referans göstererek çevremize dair önemli haberleri derledi. Kitap bölümümüzde yeni önerilerimizi bulabilirsiniz…

ekoIQ’nun 107. sayısına buradan ulaşabilirsiniz.

EkoIQ Editör

açık radyo açık kalmalı
açık radyo açık kalmalı