Yüksek emisyonlu bir sektörde çalıştıklarının bilinciyle hareket ettiklerini söyleyen Assan Alüminyum Genel Müdürü Göksal Güngör, “Sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlediğimiz öncelikler doğrultusunda, sürdürülebilirlik yol haritamız ‘Vizyon 2025’i oluşturduk. Bu yolculukta odaklanacağımız sürdürülebilirlik önceliklerini ve eksenimizi tanımlayan Vizyon 2025’i; ‘Daha Memnun Paydaşlar’, ‘Daha İyi İnsanlar’ ve ‘Daha İyi Bir Dünya’ eksenlerinde şekillendirdik” diyor.
Yazı: Dr. Barış DOĞRU
İklim krizinin etkilerini artık gündelik hayatımızda çok daha fazla hissettiğimiz bir döneme girdik. Bu noktada iklim krizinin birincil tetikleyicisi olan karbondioksit emisyonlarının azaltımı giderek hayati bir önem kazanıyor. Assan olarak, alüminyum üretimi gibi yüksek emisyonlu bir sektördesiniz. Dolayısıyla düşük emisyonlu bir üretim, sektörünüz açısından giderek sizin birincil önceliğiniz olmalı. Bu konuda bu süreçte neler yapıyorsunuz?
Assan Alüminyum, yassı alüminyum sektöründe yıllık 360 bin tona ulaşan kurulu levha ve folyo, rulo boyama tesislerinde ise yıllık 60 bin ton alüminyum boyama kapasitesi ile Türkiye’nin lider kuruluşu konumunda. Ayrıca 130 bin tona ulaşan alüminyum folyo üretim kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük iki üreticisinden biri. Assan Alüminyum, çatısı altında faaliyet gösterdiği Kibar Holding’in üretim ve ihracat faaliyetlerinde önemli yer tutuyor.
Assan Alüminyum’da tüm faaliyetlerimizi “Geleceği Tüketmeden Üretiyoruz” felsefemiz ile üretimden tüketiciye ulaşana kadar tüm iş süreçlerimizi global sürdürülebilirlik prensiplerine uygun olarak gerçekleştiriyoruz. Sonsuz kez geri dönüştürülebilme özelliğine sahip olan ürünümüz alüminyum ile dünyamızın geleceği için değer yaratmaya çalışıyoruz.
Düşük karbonlu döngüsel ekonomi temeline dayanan iş stratejilerimizi Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyumlu şekilde geliştiriyoruz. Assan Alüminyum’un yönetim anlayışı, üretim tesisleri, doğa ve çevrenin korunması, iklim krizinin etkilerinin en aza indirilmesi hedeflerine göre şekilleniyor. Bu kapsamda geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji yatırımlarına öncelikli olarak devam ediyoruz. Tüm bu faaliyetlerimiz sonucu global ölçekte alüminyum sektörünün tümdeğer zinciri için sürdürülebilirlik çerçevesini belirleyen inisiyatif konumundaki Aluminium Stewardship Initiative’den(ASI) hem Tuzla ve Dilovası üretim tesislerimiz hem de geridönüşüm tesisimizin küresel sürdürülebilirlik prensiplerineuygun faaliyet gösterdiğini tescil eden “Sürdürülebilirlik Performans Standardı Sertifikası”nı aldık. Türkiye’de bu sertifikayı alan ilk yassı alüminyum üreticisi olarak sürdürülebilirlik yolculuğumuzda önemli bir adım atmış olduk. Sürdürülebilirliğin önemli alt başlıklarından biri olan biyoçeşitliliği korumaya yönelik olarak Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Biyoloji Bölümü işbirliği ile hayata geçirdiğimiz “Biyoçeşitliliği Koruma Projemiz” ile ilk olarak Mavi Yıldız bitkisinin doğaya kazandırılmasını sağladık. Son olarak dünyadaki ve ülkemizdeki popülasyonları koruma altında olan bir diğer canlı “Kum Zambağı”nın neslinin devam etmesini sağladık. Bu projemizi sanata destekle birleştirerek Zorlu PSM’de sahnelenen Kum Zambakları isimli tiyatro oyununun ana destekçisi olduk. Biyoçeşitliliği korumanın sürdürülebilir gelecek için önemli bir konu olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı sürdürmeye devam ediyoruz.
Somut hedefleriniz var mı önümüzdeki süreç için?
Sürdürülebilirlik çerçevesinde belirlediğimiz öncelikler doğrultusunda, sürdürülebilirlik yol haritamız “Vizyon 2025”i oluşturduk. Bu yolculukta odaklanacağımız sürdürülebilirlik önceliklerini ve eksenimizi tanımlayan Vizyon 2025’i; “Daha Memnun Paydaşlar”, “Daha İyi İnsanlar” ve “Daha İyi Bir Dünya” eksenlerinde şekillendirdik.
Çatısı altında faaliyet gösterdiğimiz Kibar Holding, 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi kapsamında önemli bir adım atarak K-STAR Kibar Grubu Tedarikçi Sürdürülebilirlik Programı’nı devreye aldı. 100’den fazla ülkedeki büyük ölçekli ve KOBİ statüsündeki 5 bini aşkın tedarikçi ve müşteriyi kapsayan program ile Kibar Grubu’nun sürdürülebilirlik stratejisiyle uyumlu, sorumlu satın alma faaliyetleri tek merkezden yönetilecek. Ayrıca tüm paydaşlara özel tasarlanan sürdürülebilirlik anketleri ve eğitim programları ile sürdürülebilirlikte etki alanı genişleyecek. Bunlara ek olarak risk, fırsat ve paydaş beklentilerini göz önünde bulunduran, bu alanlara karşılık gelen hedeflerimizi ve katkı sağladığımız “BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”nı belirledik. Akabinde belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik iş planlarımızı oluşturduk. Planlarımızın takvime uygun şekilde hayata geçirilmesi için çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.
Bu konuda Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı da Türkiye’nin kalkınması için önemli bir gelişme. Bu yıl içinde yüksek emisyonlu sektörlerin Yeşil Mutabakat’la uyumu konusunda önemli gelişmeler yaşanacak. Sınırda Karbon Vergisi Mekanizması (CBAM) yürürlüğe girecek. Gelişmeler konusunda somut politikalarınız var mı? AB Yeşil Mutabakat sürecine hazır mısınız?
Assan Alüminyum olarak üretim tesislerimizin yıllık elektrik enerji tüketimine eşdeğer temiz enerji üretimini Manavgat’ta bulunan yenilenebilir enerji üretim tesisi ile gerçekleştiriyoruz. Enerji verimliliği projelerimiz sayesinde son dokuz yılda yaklaşık 3,2 milyonu aşkın ağacın sağlayacağı karbon emilimi kadar karbondioksit salımını önledik.
Hidroelektrik enerji üretimiyle I-REC belgeleri alarak kapsam 2 emisyonlarının tamamını dengelerken entegre geridönüşüm tesisimiz aracılığıyla geridönüşümü sonsuz kez ve %100 oranda mümkün olan alüminyumu geri dönüştürüyoruz. Karbon ayakizimizi azaltmaya yönelik Ar-Ge çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Bu çalışmaların en önemli çıktılarından biri laboratuvarlarımızda geliştirdiğimiz, yalnızca hurda / birincil olmayan alüminyum kullanılarak üretilebilen, düşük karbon ayakizine sahip, kalite kriterlerini sağlayan “3423” adlı alaşım. Tamamen bize özel bir alaşım olan 3423, %95’in üzerinde birincil alüminyum harici geri dönüştürülmüş malzeme ile üretiliyor. Eşdeğer ürünlere göre de %50 daha az karbon ayakizine sahip. 3423, başta inşaat olmak üzere otomotiv ve ambalaj sektörlerinde kullanılabilecek. Bu ürünümüz Ar-Ge çalışmalarımızın ve sürekli döküm uzmanlığımızın başarılı sonuçlarından biri.
Bunlara ek olarak ağaçlandırma etkinliklerimizde karbon ayakizini nötrlemek amacıyla tüm katılımcılar adına fidan bağışlıyoruz. Her yıl üretim tesislerimizde kullanılan ahşap paletlerin hacmine karşılık gelecek miktardaki ağaç dikimi ile orman oluşturulmasına katkı sağlıyoruz. İş ortaklarımız için de fidan bağışında bulunuyoruz.
Enerji verimliliği sağlayan üretim anlayışımız, geridönüşüm tesislerimiz ve kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizle sürdürülebilir bir yaşam ve gelecek nesillere güzel bir dünya bırakabilmek için faaliyetlerimize devam ediyoruz.
Sürdürülebilirlik konusu, bildiğiniz gibi, emisyonların azaltılmasıyla da sınırlı değil. Toplumsal cinsiyet eşitliğinden biyolojik çeşitliliğe ve eşitsizliklerin azaltılmasına kadar uzanan bir dizi önemli başlığı var. Bu konularda neler yapıyorsunuz? Hangi çalışmaları planlıyorsunuz?
Assan Alüminyum olarak sürdürülebilirlik faaliyetlerimizi Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ilke, amaç ve hedefleri ile Küresel Raporlama Girişimi standartları esas alınarak oluşturulan “Kibar Grubu 2025 Sürdürülebilirlik Stratejisi” kapsamında sürdürüyoruz. Bu kapsamda toplumsal cinsiyet ve fırsat eşitliği de sürdürülebilir değerlerimizin önde gelen başlıklarından biri.
Assan Alüminyum’da kadınların karar alma süreçlerine tam ve etkin katılımını sağlamak, üst düzey kadın yönetici sayısını ve beyaz yakalı kadın çalışan sayısını artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca istihdamda ve çalışan gelirinde cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadın çalışan sayısını artırmak da hedeflerimiz arasında…
Cinsiyet eşitliği konusunda bağlı bulunduğumuz Kibar Holding’in hayata geçirdiği “BİZ Eşitiz” projesi de sunduğumuzkatkıyı artırıyor. BM Kadının Güçlenmesi Prensipleri’nin (WEPs) imzacısı olan Kibar Holding’in yayımladığı “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Rehberi” de toplumsal cinsiyet eşitliği kavramlarına dair kurumsal ortak dilin oluşmasını amaçlıyor.
Assan Alüminyum’da kadın çalışan ve kadın yönetici oranlarımız, kurum dilimiz, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimiz cinsiyet eşitliği ilkesi ekseninde şekilleniyor. Eşit geleceği birlikte inşa edeceğimize dair güçlü bir inanç taşıyoruz.
Şirketimiz bünyesinde bu yönde sorumluluk alırken faaliyette olduğumuz bölgelerde de kadın girişimcileri destekliyoruz. Son olarak Manavgat Torosların Kadınları Kooperatifi işbirliğimiz ile bölgede yaşayan kadınların ekonomik özgürlük kazanmasına destek olduk. Kız çocuklarının eğitimlerine destek olmak hedefimizle UNICEF’in “Geleceğin Lider Kızları” projesine bağış yaparak, dezavantajlı durumdaki bin kız çocuğunun eğitimlerine de katkı sağladık.
Üyesi olduğumuz Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’nin (KAGİDER) 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgedeki kadınlara destek amacıyla başlatacağı projeye kaynak yaratmak için sahnelenecek olan “=KADIN” adlı tiyatro oyununa da destek veriyoruz. Ayrıca Kadın Dostu Markalar Platformu’nun 6 Şubat depremi sonrasında hayata geçirdiği “İyiliğe Bir İlmek” projesine katılım sağladık. Bu kapsamda atılan ilmekler, deprem bölgelerindeki kadınlar tarafından birer hırkaya dönüştürülecek. Sürdürülebilirlik faaliyetlerimiz kapsamında sosyal sürdürülebilirlik alanında sunduğumuz katkıları devam ettirmeyi amaçlıyoruz.