COP28 öncesinde, dünya çapında 46 milyon sağlık sektörü çalışanı, fosil yakıtlardan bir an önce vazgeçilmesini talep eden bir mektuba imza attı. İmzacılar, hava kirliliğinin dünya çapında yılda 7 milyon erken ölüme sebep olduğunu vurguluyor.
FranceInfo’nin haberine göre; dünyanın farklı yerlerinden toplam 46,3 milyon sağlık uzmanı, COP28 Başkanı Sultan Ahmed Al-Jaber’e hitaben, herkesin sağlığı için fosil yakıtlardan, çıkış sürecinin hızlandırılmasını talep eden bir mektup imzaladı. Birleşmiş Milletler iklim konferansı 30 Kasım – 12 Aralık tarihleri arasında Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilecek ve zirvede ilk kez tam bir gün sağlık konusuna ayrılacak.
Dünya Tabipler Birliği, Dünya Halk Sağlığı Dernekleri Federasyonu ve Uluslararası Hemşireler Konseyi tarafından imzalanan mektupta, “Fosil yakıtlara olan tehlikeli bağımlılığımıza son vermek, gelecek nesillerin sağlığını iyileştirecek ve hayat kurtaracaktır” ifadelerine yer verildi.
Kirliliğin sağlık üzerindeki gözle görülür sonuçlarından bahsedilen mektupta: ısı stresi, yetersiz beslenme, kaygı ve hava kirliliğinden kaynaklanan solunum yolu hastalıklarından söz ediliyor. Mektup, Dünya Sağlık Örgütü’ne referans vererek; hava kirliliğinin dünya çapında yılda 7 milyon erken ölümden sorumlu olduğunu hatırlatıyor.
İmzacılar, diğer enerji kaynaklarına “adil ve eşitlikçi” bir geçiş çağrısında bulunurken, “Fosil yakıtlardan tamamen ve hızlı bir şekilde çıkış; temiz su, hava ve sağlık için gerekli olan çevreyi sağlamanın en iyi yoludur” açıklamasına yer veriyor.
İmzacı sağlık çalışanları temiz enerji teknolojilerine hızlı yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek, fosil yakıt endüstrisi temsilcilerinin iklim müzakerelerinden hariç tutulmasını talep ediyorlar.