İklim

Sualtı Patlamaları Yeni Bir Ada Oluşturdu

Japonya’da sualtında gelişen volkanik patlamalar sonucu yeni bir ada oluştu. Depremlerin kaynağı olan volkanik aktivite bölgesinde binlerce küçük ada bulunuyor.

Japonya , 110 aktif volkanıyla dünyadaki volkanik aktivitenin %10’unu sahip bir ülke. Bu geniş takımadalarda düzenli olarak yeni adaların oluşmasına yol açan jeolojik bir durum var, sualtı volkanları ve buna bağlı volkanik patlamalar. The Japan Times’ın haberine göre, 21 Ekim’de bir sualtı yanardağının patlaması, ülkenin güneyindeki Ogasawara takımadalarında yeni bir küçük adanın oluşmasına yol açtı.

Adanın ortaya çıkması yaklaşık on gün sürdü. Magma nihayet 30 Ekim’de deniz yüzeyine ulaştı. Bu ada, magmanın soğuması sonucu oluşan çok gözenekli ve kırılgan bir kaya türü olan ponza taşlarından oluşur. Tokyo Üniversitesi’nden fahri volkanoloji profesörü Setsuya Nakada, yaptığı açıklamada “Lav akıntıları bu küçük adayı korumaya yardımcı olacağı için” volkanik aktivite devam ederse bu toprak parçasının genişleyebileceğini söyledi.

Japonya’da 14.125 Ada

Bu yeni ada, yetkililer tarafından belirlenen 14.125 adanın arasına eklendi. 2023 yılında uydu teknolojilerinin yardımıyla yapılan sayıma göre Japon takımadalarında 7.723 yeni ada ortaya çıktı. Bu durum, Japonya’nın yoğun jeolojik faaliyetleri nedeniyle 1987’deki son sayımdan bu yana çok sayıda adanın ortaya çıktığını gösteriyor.

Bir hatırlatma olarak, Japon takımadaları, Pasifik Okyanusu’ndaki büyük bir volkanik aktivite merkezi olan  Ateş Çemberinin hemen üzerinde yer almaktadır. Bir takım tektonik levha sınırları ve faylarla örtüşen bu alan, son buzul çağından bu yana aktif olan yanardağların üçte ikisini içeriyor. Bu burum aynı zamanda Japonya’da neden her yıl birçok depremin kaydedildiğini de açıklıyor.

About Post Author