Vektörler, insanlara ve hayvanlara kitlesel olarak hastalık bulaştırarak salgın şeklinde toplum sağlığını etkiliyor. İBB tarafından düzenlenen Vektörlerle Mücadelede Dinamik Çözümler Çalıştayı’nda, vektörlerin dünyada ve ülkemizde ekolojik, çevresel faktörlerin yayılım ve yoğunluk değişkenlikleri bilimsel verilerle analiz edildi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Dairesi Başkanlığı, vektörlerin dünyada ve ülkemizde ekolojik, çevresel faktörlerin yayılım ve yoğunluk değişkenliklerini bilimsel verilerle analiz ettiği “Vektörlerle Mücadelede Dinamik Çözümler Çalıştayı” düzenledi. Şile Engelliler Kampı Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştaya; İBB Vektörlerle Mücadele Bilim Kurulu üyeleri, alanında uzman akademisyenler ve ilçe belediyelerden vektörlerle mücadele birimlerinin temsilcileri katıldı.
Kısa ve Orta Vadeli Eylem Planları Ele Alındı
Çalıştay; iklim değişiklikleri ve bölgesel faktörler gibi değişken parametrelerden dolayı oluşan problemlere, önümüzdeki kısa ve orta vadeli eylem planını hayata geçirmek için düzenlendi. Çalıştayda; kültürel mücadele- fiziksel mücadele, biyolojik-kimyasal mücadele, afet ve salgın durumunda vektörlerle mücadele eylem planı, geçmişten geleceğe çevresel ve iklimsel değişimlerin vektörlere etkisi, mücadelede yenilikçi yaklaşımlar ve etkili mücadelede profesyonel ekiplerin oluşumu gibi konu başlıklarıyla vektörlerle mücadele hizmetleri ele alındı.
Dr. Öğr. Üyesi Önder Yüksel Eryiğit, “Kentin vektörle mücadelesinde kontrol ve ilaçlama çalışmalarını dünyada kullanılan en gelişmiş bilimsel entegre yöntemlerle yapıyoruz. Vektörlerle mücadele ederken doğal dengeyi korumak ve çevre kirliliğine neden olacak etkenleri ortadan kaldırmak için üstün gayretle çalışıyoruz” dedi.
Çalıştayın moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. Salih Bülent Alten ise halk sağlığı adına yapılan çalışmalarla vektörlerle mücadele çalışmalarının siyaset üstü bir anlayışla ele alınması gerektiğini belirtti.