Ege İhracatçı Birlikleri’nin desteğiyle Ekolojik Tarım Organizasyonu, daha önce 2002 yılında basılan “Organik Tarım” kitabını yeniledi. 2012 yılında bir kez daha yenilenmiş olan başucu kitabına yönetmeliklerdeki değişiklikler, bilimsel bulgular ve onarıcı teknikler gibi yeni uygulamalar eklendi. Yanı sıra kitapta, günümüzün sorunlarından olan iklim değişikliği ve benzeri sorunlara çözüm oluşturması için ek bilgiler de yer aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), Ekolojik Tarım Organizasyonu (ETO) Derneği’ni destekleyerek organik tarım alanındaki yeniliklerin paydaşlara aktarılmasını sağladı. EİB Organik Ürünler ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “Türkiye’de organik üretim ve ihracat Ege İhracatçı Birlikleri öncülüğünde 35 yıl önce İzmir’den başladı. Ülkemizin organik ürün ihracatının %75’ini gerçekleştiren Egeli ihracatçılar olarak gerek akademinin gerek ulusal/uluslararası paydaşlarımızın işbirliğiyle sürdürülebilirlikte birçok projeye yatırım yapıyoruz. Tecrübelerimizi, bilgilerimizi, hedeflerimizin neler olduğunu ETO ile işbirliğinde organik tarım üzerine çıkardığımız kitabımızla bütün Türkiye’ye daha iyi duyurmayı hedefliyoruz” dedi.
“Ülkemiz 53 bin Organik Ürün Çiftçisi ile Avrupa’da Dördüncü Sırada”
Işık, “Türkiye üzüm, incir, kayısı, fındık, kiraz ve vişne gibi organik ürünlerde dünya lideri. Küresel organik gıda pazarı 2022 yılında 135 milyar euroya yaklaştı. Şu anda organik ihracatımız 1,6 milyon tonluk üretimle 1 milyar dolar bandında. İhracat hedefimiz ilk etapta 1,5 milyar dolar, daha sonra da 2 milyar dolara ulaşmak. Kuru meyvelerden zeytinyağına, hububattan pamuğa 268 farklı ürünü 311 bin hektar arazide organik olarak gerçekleştiren ülkemiz yaklaşık 53 bin organik ürün çiftçisiyle Avrupa’da dördüncü sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri olarak organik ürün ihracatının kayıt altına alınması konusunda koordinatör birlik olarak görevli olduklarını dile getiren Işık, şunları söyledi: “Türkiye organik tarım ulusal yönlendirme komitesi ve IFOAM – Uluslararası Organik Tarım Hareketi Federasyonu üyesiyiz. Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altında oluşturduğumuz Organik Ürünler Çalışma Komitemiz tüm sektör paydaşlarını bir araya getirmeyi amaçlıyor ve organik gıda, üretim ve talebini iç pazarda büyütmek, sektörün dış pazarda rekabet gücünü ve tanınırlığını artırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.”
ETO Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy ise “Organik tarım bilgiye dayalı olarak tarımda doğal kaynakların, toprağın, suyun, biyolojik çeşitliliğin, insanın, hayvanın birlikte değerlendirilerek hem çevreyi hem de insan, hayvan, bitki sağlığını gözetecek biçimde doğru yönetilmesini gerektirir. Bu çerçevede bilgi hem araştırmalardan hem de doğrudan uygulamalardan ortaya çıkan deneyimlerle sürekli zenginleşmekte ve güncellenmekte” şeklinde konuştu.
Daha önce 2002’de basılıp 2012’de yenilenen temel başucu kitabını tekrar yenilediklerini anlatan Prof. Dr. Aksoy, şu bilgileri paylaştı: “Başucu kitabını ortaya çıkan yönetmeliklerdeki değişiklikler, bilimsel bulgular veya bazı onarıcı teknikler gibi yeni uygulamaları ve bunun yanında da günümüzün sorunlarından olan iklim değişikliği ve benzeri sorunlara çözüm olması için ek bilgileri içerecek biçimde genişletip yeniledik. Organik tarım sadece belli bir grubun satın aldığı ya da sadece ihracata yönelik ürün, üretim sistemi değil. Yaşadığımız dünyada hem tarımsal ekosistemleri doğru yönetmek hem de doğanın bize verdiği ek hizmetlerden en fazla yarar sağlanacak biçimde tekniklerin öğrenilebileceği bir kaynak kitap.”